Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2011

Αυτά μας …έλειπαν!

Με τίτλο «Πάνε..περίπατο οι «Θερμοπύλες»;» η στήλη είχε παρουσιάσει στα Χανιώτικα Νέα (8-3-10) την …απόπειρα επέκτασης του ιστορικού και νεοκλασικού κτιρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής της Χαλέπας, που ανήκει πλέον το Πολυτεχνείο Κρήτης και στο οποίο στεγάστηκε το ΤΜΗΜΑ Αρχιτεκτονικής από τον Σεπτέμβριο του 2004. ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ υποτίθεται. Μέχρι να ετοιμαστούν τα κτίρια στην Πολυτεχνειούπολη όπως έγινε άλλωστε και με τα άλλα τμήματα.

--------
Αλλά τελικά το τμήμα επιμένει στην ΜΟΝΙΜΗ λειτουργία του στην πρώην Γαλλική, παρότι δεν χωρά και παρότι υπάρχουν έτοιμα ΑΔΕΙΑ κτίρια, (πληρωμένα από το …δανεικό υστέρημά μας) στην Πολυτεχνειούπολη για να το στεγάσουν. Θεωρώντας …κεκτημένο την λειτουργία του στην Γαλλική. Προκειμένου δε να το πετύχουν οι καθηγητές του (παρακινούμενοι και από τις χρηματοδοτήσεις μιλίων… ευρώ στο τμήμα;) απεργάζονται τρόπους …υπόσκαφης επέκτασης του νεοκλασικού κτιρίου. Για… μόλις 6 επιπλέον στρέμματα!
Διαβάσαμε, όμως, στα Χανιώτικα Νέα προχθές (10-2-11) την παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΔΚ που είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ για την επέκταση του κτιρίου.
• Δεν θα επαναλάβουμε εδώ όλα όσα αναλύονται από την Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΚ στην θεσμική, επιστημονικά αιτιολογημένη και αναγκαία για το τοπικό συμφέρον προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παρέμβασή του.
• Χρειάζεται όμως να θυμίσουμε ότι και πέρυσι τέτοιο καιρό, το ΤΕΕ/ΤΔΚ είχε παρέμβει αντιδρώντας στην επέκταση (με την υπ αριθμ. 668/9-2-10 επιστολή του προς τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου), την οποία δεν είχε δημοσιοποιήσει.
• Ίσως, επειδή με την από 16-2-10 επιστολή του πολυτεχνείου Κρήτης, είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα συζητηθεί σε δημόσια ημερίδα τοπικών φορέων. Παρόμοια, αρνητική για επέκταση παρέμβαση, είχε κάνει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων. Η στήλη, στο προαναφερόμενο κείμενο της 8-3-10, είχε φέρει στην δημοσιότητα τις επιστολές αυτές μαζί με σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες από την έρευνα που είχε κάνει.

Γήπεδο μεν…υπόσκαφο, δε !

• Η επιμονή στην επέκταση της π. Γαλλικής Σχολής, όμως, δείχνει ότι επρόκειτο για μια προσχηματική αναβολή προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες «διεργασίες» εντός ακαδημαϊκής κοινότητας (πολλοί αντιδρούν από τα άλλα τμήματα σε επίπεδο καθηγητών και ιδιαίτερα καθηγητών που είναι Κρητικοί και Χανιώτες ενώ, δημοσιογραφικές πληροφορίες έφερναν και το τμήμα αρχιτεκτονικής «διχασμένο») αλλά και εκτός αυτής. Προκειμένου δηλαδή να βρεθεί καταλληλότερος χρόνος να «περάσει» η επέκταση.
• Αυτό, επειδή, οι… απόπειρες επέκτασης μετρούν ήδη τρεις -τουλάχιστον- διαφορετικές εκδοχές αναφορικά και με την συνολική επιφάνεια της προτεινόμενης επέκτασης αναδεικνύοντας και την «σοβαρότητα» αντιμετώπισης του θέματος: Τον Μάρτιο του 2010 (επί προεδρίας κ. Ζωής Καραμάνου στην Αρχιτεκτονική) πρότειναν επέκταση στα 4.700 τ.μ.(4 στρέμματα!!). Τον Δεκέμβριο του 2010, επί προεδρίας του τμήματος κ. Εμμ. Μαρμαρά πρότειναν 11.500τ.μ. (μιάμιση φορά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, με άλλα λόγια) και τελευταία στην Γ.Σ. του τμήματος (12-1-11) πρότειναν υπόσκαφη επέκταση 5.500 τ.μ !!!
• Γήπεδα, μεν ..."υπόσκαφα" στο ..ακάλυπτο δε! (Οι ύμνοι των …ακάλυπτων δεν ισχύουν, πια;)

Τα ιερά και τα όσιά μας

• Το «υπόσκαφο», πάντως, σύμφωνα με την επιστημονική τεκμηρίωση του ΤΕΕ/ΤΔΚ που δημοσιεύτηκε προχθές καθόλου δεν αναιρεί την προσβολή του κτιρίου αλλά και του Ιστορικού Κέντρου της Χαλέπας. Ούτε αίρει τις ανησυχίες του για πολλά που θα προκύψουν .
• Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε εντονότερο ύφος κινείται η επιστολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων (3601/26-1-11) που δεν έχει δημοσιευθεί (φωτοτυπία). Σ’ αυτήν ο σύλλογος γράφει ότι «…με έκπληξή του ενημερώθηκε , στην κοινή συνάντηση με το ΤΕΕ/ΤΔΚ και εκπροσώπους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης…. για την επέκταση στο βόρειο ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου της Γαλλικής με την παρουσίαση της πρότασης από τον συνάδελφο αναπληρωτή καθηγητή Αρ. Βαρουδάκη…», …Αναφέρεται, επίσης, στα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων και «καυτηριάζει» τις αναθέσεις εκπόνησης μελετών κτιρίων και κατασκευών τρέχουσας τεχνολογίας μέσω «ερευνητικών προγραμμάτων».
• Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην συνάντηση του ΤΕΕ/ΤΔΚ είχε ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ να παραβρεθεί και η γνωστή για την προσφορά της στην τοπική κοινωνία πρώτη Χανιώτισσα αρχιτέκτων μηχανικός κ. Αιμιλία Κλάδου-Μπλέτσα. Η οποία -ως γνωστόν άλλωστε- όχι μόνο δεν χαρίζει αλλά και …βγάζει κάστανα από τη φωτιά. Έτσι, μετά την παρουσίαση, ανέβηκε στο βήμα, τεκμηρίωσε την επιστημονική της αντίθεση με την επέκταση και, αμέσως μετά, στις 24-1-11, κατέθεσε και τεκμηριωμένη επιστολή στο ΤΕΕ/ΤΔΚ. Η κυρία Κλάδου αναφέρθηκε και στην ιστορικότητα και συναισθηματική και πολιτισμική αξία που έχει για τους Χανιώτες η διατήρηση του κτιρίου, ως έχει .
• Και η Γαλλική, είπε στο περίπου, είναι από τα ΙΕΡΑ και τα ΟΣΙΑ μας. Ενώ κάπου αλλού, επισημαίνει, ότι «το θέμα έχει πάρει πανελλήνιες διαστάσεις και σήμερα, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αποτελεί πρόκληση η αφαίρεση εργασιακού αντικειμένου από τους νόμιμους αποδέκτες του… Πέραν αυτού, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκτός των γνώσεων οφείλουν να καλλιεργούν πρωτίστως το Ήθος.»

Τα λεφτά τα λεφτά τα εκατομμύρια!!

• Να συνοψίσουμε, για τις ανάγκες του παρόντος: Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το ΤΕΕ/ΤΔΚ αλλά και από δικές μας δημοσιογραφικές πληροφορίες, προτάθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και στο Πολυτεχνείο, εάν θεωρούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν σε νεοκλασικό στα Χανιά να χρησιμοποιήσουν ένα από τα νεοκλασικά ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου (κτίριο Παπαδόπετρου, όροφος νεοκλασικού στην Σφακιανάκη, παλιό κυβερνείο και πρώην κλινική Αλυγιζάκη στην Ηρ. Πολυτεχνείου). Τους προτάθηκε ακόμα να αγοράσουν το διπλανό της Γαλλικής νεοκλασικό που επωλείτο.
• Με τι λεφτά θα ρωτήσετε; Πιθανότατα με τα λεφτά, τα λεφτά τα εκατομμύρια (15) που ακούστηκε ότι τους έχουν τάξει από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ.
• Να συμπεράνουμε, λοιπόν, ότι όλη η επιμονή για per mare per terra επέκταση της πρώην Γαλλικής γίνεται για το… ζεστό πάπλωμά τους ;


«Φαρισαϊσμού» …επιχειρήματα!

• Βέβαια υπάρχουν και άλλα «επιστημονικά» επιχειρήματα για δήθεν ΜΗ αλλοίωση του κτιρίου:
• Ότι, τάχα μου, είναι … «φαρισαϊσμός» οι αντιδράσεις, λόγω των τόσων αλλοιώσεων και καταστροφών που έχει υποστεί η πόλη και η Χαλέπα!! (Άρα, μια ακόμα μια …τοοοοσο δουουουλα αλλοίωση μερικών στρεμμάτων, θα μας βλάψει; Κάντε πως δεν βλέπετε, ρεεε!!)
• Ότι είναι … «παλιομοδίτικη» και μονόπλευρη η τοποθέτηση αρχιτεκτόνων που ΤΟΛΜΗΣΑΝ να αντισταθούν υπερασπιζόμενοι τα ιερά και όσια μας.
• Ότι είναι … «δονκιχωτισμός» η πρόταση για απόλυτη προστασία από συμπληρωματικές επεκτατικές λειτουργίες (παραγνωρίζοντας ότι ακόμα και αν είναι σημαντικές δεν μπορεί να είναι σημαντικότερες από την διαφύλαξη ενός νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου).
• Η πρώην Γαλλική, όπως μας είχε διαβεβαιώσει εδώ και χρόνια το Πολυτεχνείο, μετά την ολοκλήρωση των κτιρίων που θα στέγαζαν το τμήμα αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνειούπολη, θα ήταν χώρος εκδηλώσεων ανοικτών στην τοπική κοινωνία. Κάτι που επιθυμούν και άλλα τμήματά του Ιδρύματος. (αλήθεια, είναι υποδεέστερα τα άλλα τμήματα από το νεοπαγές της Αρχιτεκτονικής;)
• Τα πιο πάνω είναι τελευταίας «εσοδείας» επιστημονικά επιχειρήματα. Υπάρχουν και λίγο… παλαιότερα. Περυσινά…ξινά σταφύλια. Κυριολεκτικά. Όπως, αυτό μιας καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής που σε ερώτηση καθηγητή (στην Γ.Σ του τμήματος ΗΜΜΥ) «πώς θα συνεργάζεσθε με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών που δημιουργείται», απάντησε ότι δεν έχουν και τόση συνάφεια με τους Πολ. Μηχανικούς. «Είμαστε περισσότερο καλλιτέχνες και κοντά στην Σχολή Καλών Τεχνών.» (Προφανώς η εν λόγω καθηγήτρια αγνοούσε ότι η τ. πρόεδρος του τμήματος κ. Καραμάνου σε εισήγησή της σε ημερίδα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στις 24-2-07, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας συνεργασίας του των τμημάτων Πολιτικών μηχανικών και Αρχιτεκτόνων).

Ελιτισμός και …κόμπλεξ;

• Εν τέλει, όμως, δεν είναι προκλητικό να ξοδεύονται χρήματα για μελέτες και κατασκευές νέων κτιρίων (από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα) την ώρα που υπάρχουν ΑΔΕΙΑ κτίρια στην Πολυτεχνειούπολη για να τους υποδεχθούν;
• Δεν φτάνουν τα κτίρια που κτίζουμε (και στα Χανιά) και παραμένουν άδεια και ...κατα-καταταρρέουν, επειδή δεν χρησιμοποιούνται; Χρήματά μας δεν είναι όλα αυτά;
• Οι πολίτες των Χανίων και μέσω της τοπικής μας αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουμε λόγο για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Καθαρά και χωρίς στρογγυλοποιήσεις.
• Οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, να δίδονται εκεί που υπάρχουν ανάγκες.
• Όχι για να υποστηρίζουν τα…ονόρε μεγαλοιδεατισμών «συντηρώντας» με τα δανεικά λεφτά μας πολυδάπανες μελέτες και κατασκευές με ελιτίστικα «αξιώματα» περί …διαφορετικότητας και υπεροχής .
• Βλέπετε όλα τα είχαμε αλλά πάλι λέγαμε «τι μας λείπει; Τι μας λείπει;»
Οι διάφορες ελίτ και τα κόμπλεξ …υπεροχής, μας έλειπαν !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου