Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

Η μελαγχολία της χανιώτικης επικαιρότητας

« Η μελαγχολία των χανιώτικων Κυριακών» είναι ο τίτλος του χρονογραφήματος του Στ.Γ.Κ. στα σχόλια των χθεσινών Χανιώτικων Νέων. Ένα εύστοχο, περιγραφικό σχόλιο με την εξαιρετική πένα του ποιητή –αρθρογράφου μας.
-------------
• Και ο τίτλος και το περιεχόμενο του χρονογραφήματος μας δημιούργησε συνειρμούς που οδήγησαν στην «παραλλαγή» του τίτλου για τις ανάγκες της σημερινής στήλης. Σκεφτήκαμε, δηλαδή, ότι το κακό μετά την μελαγχολία των Κυριακών -που σε ένα βαθμό εξηγείται από την μεταξύ μας αποξένωση- είναι ότι την Δευτέρα ακολουθεί η μελαγχολία της χανιώτικης «επικαιρότητας». Που επανέρχεται κάθε Δευτέρα σχεδόν πανομοιότυπη . Επειδή τα προβλήματά μας «λύνονται» με βήματα… ταγκό.
• Τί να πούμε τί, λοιπόν, για τι να πρωτο…μελαγχολήσουμε, και σήμερα.

Οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα

• Ας πάμε για λίγο στην …επαρχία του νομού. Εκεί που εδώ και ενάμιση μήνα οι νέες δημοτικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες ποικιλόμορφες δυσκολίες –λόγω και των συνενώσεων του «Καλλικράτη». Αλλά όχι μόνο.
• Δυσκολίες τις οποίες, μάλιστα, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι αιρετοί (θα δούμε στο μέλλον πόσοι και ποιοί θα τα καταφέρουν) καθώς οι υπηρεσίες τους δεν είναι στελεχωμένες με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα ποικίλα προβλήματα.
• Αλλά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το οικονομικό. Ο δήμος Χανίων έσπευσε να κάνει ανακοινώσεις για ελλείμματα περιαστικών δήμων που συνενώθηκαν μαζί του ακόμα και της τάξεως των 466 χιλ ευρώ περίπου. Προκαλώντας βέβαια την αντίδραση του τέως δημάρχου Σούδας κ. Γ. Περάκη. Τι θα πρέπει να πουν δήμοι της επαρχίας που κληρονομούν μεγάλα ελλείμματα; Τέτοια που θα τους αναγκάσουν να καταρτίσουν ΜΗ ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Γεγονός που πρακτικά μπορεί και να σημαίνει ότι δεν θα έχουν χρήματα ούτε για …χαρτί τουαλέτας για το επόμενο 10μηνο!
• Ωστόσο, προς το παρόν, αυτές οι νέες δημοτικές αρχές αναμένουν τα συμπεράσματα των ορκωτών λογιστών για να ανακοινώσουν τα τελικά επίσημα νούμερα, τα οποία δεν αποκλείουν να είναι και μεγαλύτερα από τα μέχρι τώρα …ευρεθέντα. Π.χ. ένας από τους δήμους που συγχωνεύεται φέρεται να χρωστά-τουλάχιστον-1.500.000 ευρώ. Με τι ταμείο θα κάνει αναπτυξιακό σχεδιασμό και πολιτική; Εκεί, να δείτε μελαγχολία! Πολλών για πολλά και …πολλούς πρώην.
• Δεν είναι του παρόντος, όμως. Θεού θέλοντος, θα ασχοληθούμε, όταν όλα έλθουν στο φως.

Έτοιμο για δημοπράτηση

• Πάμε, στο ευχάριστο που αντλήσαμε από την χθεσινή χανιώτικη επικαιρότητα :
Έτοιμη προς δημοπράτηση, είναι η μελέτη περιβαλλοντικής αξιοποίησης των πηγών Αγιάς με την παράλληλη προώθηση του έργου του ποδηλατοδρόμου, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ περίπου.
• Πρόκειται για το μοναδικό έργο περιβαλλοντικής προστασίας και πολιτισμικής ανάπτυξης στην Κρήτη, για το οποίο ο παριστάμενος εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, είπε ότι «θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου και ζωής για όλους τους Χανιώτες». Και όχι μόνο βέβαια.
• Καθώς τόσο με το ίδιο το έργο, όσο και με τα παράλληλα έργα που έχουν σχεδιαστεί, θα υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση στον ποδηλατικό τουρισμό (και όχι μόνο) και γενικότερα τον πολιτισμό της περιοχής και του νομού.
• Είναι η μοναδική ΕΤΟΙΜΗ κεδιά (βελονιά) ανάπτυξης που ακούσαμε μέχρι τώρα. Την κληρονόμησε ο δήμος Χανίων χάρις στην έγκαιρη και γρήγορη προετοιμασία και ωρίμανση των μελετών που είχαν γίνει από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων και τον πρώην νομάρχη κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη που το προώθησε -εκ του μηδενός- σε χρόνο ρεκόρ.
• Καλή, πολιτική κουβέντα, πάντως, για τον π. νομάρχη σχετικά με την ωριμότητα και μοναδικότητα ενός τέτοιου έργου δεν ακούσαμε.

Μυστήριο

• Παρένθεση. Σχετική με τον κ. Γρ. Αρχοντάκη που είναι και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Χανίων, αλλά και τους άλλους δύο επικεφαλής. Τον κ. Τ. Βάμβουκα και τον κ. Ν. Παπαντωνάκη.
• Όπως και ο Καλλικράτης προβλέπει αλλά και η νέα δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί, θα τους παραχωρούσε γραφεία και γραμματειακή υποστήριξη ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο τους.
• Ωστόσο, η δέσμευση παραμένει στο ΘΑ. Μόνο για τους πιο πάνω τρεις αιρετούς, επικεφαλής παρατάξεων.
• Διότι, αν δεν υπάρχουν έτοιμα γραφεία για όλους δεν θα ήταν φυσικό να ξεκινήσουν οι «τακτοποιήσεις» από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, και μετά τον δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο;
• Κι όμως, άρχισαν από τον τρίτο κατά σειρά επιτυχίας αιρετό, τον κ. Κ. Βιρβιδάκη.
• Προνομιακό; Όπως λέει και το ποπ τραγουδάκι της Παπαρίζου, «μυστήριο που ο (πολιτικός) έρωτας χτυπά». Κλείνει η παρένθεση.

Παραχώρηση χρήσεων

• Για την προώθηση του άλλου έργου του υδροβιότοπου του ποταμού Μορώνη στην Σούδα, όπως ανακοινώθηκε στην ίδια σύσκεψη που ασχολήθηκε με τα έργα της Αγιάς, υπάρχει ακόμα πρόβλημα. Τόσο για την περιβαλλοντική μελέτη όσο και για το ζήτημα παραχώρησης του αιγιαλού που έχει σχέση με την Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
• Αυτό, απ’ότι γνωρίζουμε, θέλει τώρα «κυνηγητό» για την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών και την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού. Το τρέχουμε;
• Και μια και αναφερόμαστε στην ΚΕΔ. Σύμφωνα με χθεσινή πληροφορία υπάρχει μια καλή εξέλιξη σχετικά με την παραχώρηση της χρήσης της δημόσιας έκτασης μεταξύ του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας των πρώην δήμων Μηθύμνης και Κισάμου. Έτσι μετά τα συμπληρωματικά στοιχεία της περιβαλλοντικής μελέτης που κατέθεσε η νέα δημοτική αρχή Κισάμου, η ΚΕΔ φέρεται θετική στο να παραχωρήσει την χρήση. Και αυτό θα είναι μια σημαντική... ΚΕΔ-ιά ανάπτυξης για το δήμο Κισάμου.
• Επίσης, η ΚΕΔ, τοπικά, φέρεται θετική και σε άλλες προτάσεις τους σχετικά με τον αιγιαλό σε Μπάλο και Σφηνάρι.

Θα «τρέξουμε» για λαογραφικό Μουσείο;

• Μια και αναφερόμαστε στην ΚΕΔ, λοιπόν. Τι γίνεται με εκείνο το αίτημα στην ΚΕΔ, από το 2007 (προ και μετά την εκλογή του) του τ. δημάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου και νυν αντιδημάρχου Χανίων κ. Μαν. Κεμεσίδη, σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου της βίλας «Κουκουναρά» στο δήμο για την δημιουργία Λαογραφικού-πολυθεματικού Μουσείου Χανίων;
• Ενα κτίριο και ένας μεγάλος περιβάλλων χώρος που μπορεί να στεγάσει τόσο τα εκθέματα όσο και τις εξωτερικές δραστηριότητες που μπορεί και πρέπει να αναπτύσσει ένα σύγχρονο Μουσείο.
• Τώρα που «γυρίζει» και η ρόδα «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας μήπως να σπεύσει η τοπική μας αυτοδιοίκηση να τεκμηριώσει την αναπτυξιακή πολιτισμική διάσταση αυτής της «αξιοποίησης» και να ζητήσει αυτήν την απαραίτητη για τα Χανιά ...ΚΕΔ-ιά ανάπτυξης ;
• Αφήστε που μια τέτοια θετική προσπάθεια και βέβαια ένα θετικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα αμβλύνουν -κατά τι- την μελαγχολία της χανιώτικης «επικαιρότητας».
Αυτό που το πάτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου