Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

Έχω μύθους να σας πώω…

Λίγες μέρες μείνανε, κι αυτές γιορτινές (ο Θεός να τις κάνει για όλους μας με τα προβλήματα που κουβαλάμε) έως ότου λήξει το…σωτήριον μνημονιακό έτος 2010 και χαράξει το …«καθαρτήριον» (οικονομικής κολάσεως, όπως όλοι ομολογούν σιγά σιγά) 2011.

-----------
• Μέσα σ αυτήν, λοιπόν, την ωραία «ατμόσφαιρα», μετρούν ημέρες για την ανάληψη των καθηκόντων τους και οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές της χώρας που θα υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη».
• Μία αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση, όχι τόσο τολμηρή όσο θέλουν να την παρουσιάζουν, αλλά -να συμφωνήσουμε- προς την σωστή κατεύθυνση.

Επικοινωνιακή...μυθοποίηση ;

• Άρα καλούνται να υλοποιήσουν μια μεταρρύθμιση και όχι να την μυθοποιήσουν, εποικοινωνιακά.
• Επειδή, και προεκλογικά (αλλά ποιός να ασχοληθεί τότε με αυτά τα ψιλά(!!) γράμματα) και ήδη από τώρα, πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, παρατηρούμε τις δηλώσεις και τις …εύγλωττες σιωπές για τοπικά θέματα που «τρέχουν» των νέων τοπικών μας αρχόντων. Και συνάγουμε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να μετατοπίσουν το βάρος και των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ευθυνών που έχουν αναλάβει μόνο στην …οργανωτική προσπάθεια λειτουργίας των νέων δήμων. Και, συνακόλουθα, στο προσωπικό τους. Δηλαδή, στους εργαζόμενους.
• Εδώ να κάνουμε κάποιες πρώτες πολύ ενδεικτικές επισημάνσεις και επανερχόμαστε μετά την 1η του Γενάρη ανάλογα με τους ποικιλώνυμους «μύθους» που ήδη διαφαίνεται ότι θα ακούμε με «άλλοθι» τον «Καλλικράτη» αλλά όχι μόνο.

Και οργάνωση και ανάπτυξη

• 1. Ο «Καλλικράτης» στους δήμους (στις περιφέρειες είναι αλλιώς) είναι βέβαια μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, αλλά μην ξεχνούμε ότι και ο «Καποδίστριας» ήταν. Και θα λέγαμε, ίσως πολύ πιο δύσκολη, επίσης. Καθώς οι τότε αιρετοί των δήμων είχαν πράγματι να στήσουν –εκ του μηδενός- νέους δήμους . Ο «Καλλικράτης» έχει μεν πολλές νέες αρμοδιότητες και εισάγει και αρκετούς νέους θεσμούς, αλλά -τουλάχιστον- οι δήμοι που συνενώνονται, σε μεγάλο βαθμό, έχουν και δομές και οργάνωση και προσωπικό που έχει βάλει νερό στο αυλάκι της αυτοδιοίκησης.
• Η οργάνωση και λειτουργία, λοιπόν, των νέων Καλλικρατικών δήμων έχει να κάνει πρωτίστως με την ετοιμότητα της Πολιτείας να ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο των αλλαγών (κάτι που φαίνεται να χωλαίνει).
• 2. Μετά την Πολιτεία, στην υλοποίηση των συνενώσεων θα παίξει ρόλο και η δυνατότητα των νέων δημοτικών αρχών να εφαρμόσουν τις αλλαγές. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα οι ίδιοι να μελετήσουν και να εμπεδώσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και στην συνέχεια να εφαρμόσουν (εάν έχουν) ένα ξεκάθαρο ΣΧΕΔΙΟ: Οργανωτικό και αναπτυξιακό, μαζί.
• 3. Ανέκαθεν τα ζωάκια της στήλης υποστήριζαν ότι «Οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από τους ανθρώπους με τους οποίους είναι επανδρωμένοι/στελεχωμένοι». Αυτό σημαίνει ότι πράγματι οι εργαζόμενοι θα επωμιστούν ευθύνες . Δεν σημαίνει όμως ότι οι νέοι δημοτικοί άρχοντες μπορούν, σιγά-σιγά, να αρχίσουν να… ξεσωμαρίζουν τις ευθύνες τους για ΕΡΓΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ που προεκλογικά υποσχέθηκαν, μόνο σε έργα οργάνωσης.
• Στην διάσταση της ανάπτυξης, λοιπόν, ακριβώς λόγω της συγκυρίας ελπίζουν και οι πολίτες του δήμου Χανίων και των υπολοίπων δήμων του νομού και όχι μόνο.
• Τα παραπάνω επισημαίνονται από τώρα, επειδή, ήδη, παρατηρούμε μια πολιτική «νευρικότητα» των νέων αρχόντων μας σχετικά με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές δομές της αυτοδιοίκησης και μια προσπάθεια να μιλάμε ΜΟΝΟ για τις διοικητικές δομές στο δήμο και στο νομό Χανίων.
• Πρέπει να συμβαδίσουν και τα δύο: Οργάνωση και Ανάπτυξη. Αλλιώς θα αποτύχουν και τα δύο.

Περιφέρεια και Χανιά

• Αλλιώτικα, αλλά εξ’ ίσου ή και περισσότερο, σοβαρά θέματα για την ανάπτυξη του νομού μας προκύπτουν ασφαλώς και με την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και του νομαρχιακού συμβουλίου.
• Το οποίο -πώς να το κάνουμε;- έστω και με κουτσουρουμένες αρμοδιότητες λειτουργούσε και ως συντονιστής προβολής και κυρίως διεκδίκησης των αιτημάτων και προώθησης λύσεων των προβλημάτων του νομού. Εδώ κοντά μας.
• Τώρα ο ρόλος αυτός -για τις καθαρά τοπικές μας διεκδικήσεις (και μην μου πείτε ότι ξαφνικά δεν υπάρχουν τέτοιες επειδή η Περιφέρεια, από μόνη της, χωρίς τοπική πολιτική και κοινωνική πίεση θα φροντίσει για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών) μεταφέρεται στο πρόσωπο ενός ανθρώπου. Του αντιπεριφερειάρχη κ. Αποστ. Βουλγαράκη και μόνο.
• Ο οποίος όμως σύμφωνα με το άρθρο 113 του Καλλικράτη δεν καταλαμβάνει καν θέση περιφερειακού συμβούλου. Άρα δεν έχει και ψήφο στο Περιφερειακό συμβούλιο. Βεβαίως έχουν ψήφο όλοι οι εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι από τα Χανιά. Όλων των παρατάξεων. Αλλά, είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα… μειοψηφούν οι σύμβουλοι του κ. Αρναουτάκη (ανά την Κρήτη) για καθαρά τοπικά θέματα. Εάν και όταν αυτά έρχονται προς συζήτηση.
• Μια πρώτη προσέγγιση με πρώτες επισημάνσεις τα πιο πάνω. Θα επανέλθουμε στο επόμενο με κάποιες ακόμα επισημάνσεις-εκτιμήσεις-προβλέψεις! Έχουμε χρόνο. Και μέχρι το τέλος Δεκέμβρη αλλά κυρίως από πρώτης του Γενάρη…
Έχω…μύθους να σας πώωωω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου