Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων»


Χο, χο, χο...!


Τρίγωνα κάλαντα μέσ’ την γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά….Χό, Χό Χόοο..!!! (Το Χο, χο, χο, όπως θα ξέρετε -εδώ το ξέρει και η δίχρονη εγγονή μου η Αθηνά και μας έχει ταράξει να το επαναλαμβάνει- είναι από το επιφώνημα του Αγίου Βασίλη που συνοδεύει την ανάλογη μελωδία των Jingle bells). -----
• Και για να πιάσουμε αμέσως «δουλειά», ας δούμε με μικρές «πινελιές» όσα συμβαίνουν στα Χανιά. Τα οποία μας απασχολούν ήδη και, βεβαίως, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών από 1ης Ιανουαρίου 2011.

« Αλλάζει» ο δήμος Χανίων;

• Ο «Καλλικράτης», λοιπόν, δεν μπορεί να στηρίξει τις προσδοκίες μας για τοπική ανάπτυξη μόνο «οργανωτικά»(εκεί επικεντρώνονται όλοι). Αυτές οι προσδοκίες περιμένουν «δικαίωση» από τα νέα δημοτικά συμβούλια – συμπολιτεύσεις και αντιπολιτεύσεις.
• Να σχεδιάσουν, να διεκδικήσουν, να υλοποιήσουν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες.
• Να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις ή με καταγγελίες, όταν χρειάζεται για το συμφέρον του τόπου, οι αντιπολιτεύσεις.
• Μια ματιά στο νέο Καλλικρατικό τοπίο που διαμορφώνεται στο νομό μας, δείχνει ότι τα ευχολόγια και οι εναγκαλισμοί μετά τις εκλογικές νίκες των μεν και ήττες των άλλων, δεν θα είναι εύκολο να «περπατήσουν».
• Οι ορκωμοσίες των νέων αυτοδιοικτικών αρχών έχουν αρχίσει. Ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης ορκίζεται μεθαύριο 29Δεκεμβρίου. Κατ αρχήν να ευχηθούμε…σιδεροκέφαλος. Να μας αντέχει και να τον... αντέχουμε!
• Το είδαμε και την Κυριακή στην Βουλή. Στην φορτισμένη -δικαιολογημένα- τελευταία ομιλία του μετά από 30 χρόνια συνεχούς -και επιτυχούς θα λέγαμε- κοινοβουλευτικής παρουσίας. Επικοινωνιακά καλό (για τον ίδιο και τα Χανιά) που ζήτησε «αξιολόγηση» του «Καλλικράτη» σε ένα χρόνο στα Χανιά «αναγκάζοντας» και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο να το αποδεχτεί Τον …συμπλήρωσε βέβαια ο κ. Πετσάλνικος (έμπειρες κοινοβουλευτικές «γάτες» άλλωστε και οι δύο) λέγοντας ότι μαζί με την αξιολόγηση του «Καλικράτη» πανελλαδικά, θα κάνουμε και «αξιολόγηση» του έργου του Μανώλη Σκουλάκη στο δήμο Χανίων.
• Τι εννοούν όμως; Εργο στην οργάνωση του δήμου ή ΚΑΙ - δυσκολότερο και προσδοκώμενο από τους πολίτες- το έργο επίλυσης των προβλημάτων του Μητροπολιτικού πλέον δήμου Χανίων;
• Χώρια που η επιτροπή αξιολόγησης του «Καλλικράτη» δεν νομίζουμε ότι έχει και την θεσμική δυνατότητα «αξιολόγησης» του έργου στο δήμο Χανίων. Άρα επικοινωνιακή ήταν η «απάντηση» του κ. Πετσάλνικου.
• Τι έργο προσδοκούν οι Χανιώτες από τον νέο δήμο Χανίων; Το γράφουν και στην ιστοσελίδα των «Χανιώτικων Νέων». Και στις επιστολές τους στην εφημερίδα. Το εξηγούν οι διάφοροι τοπικοί φορείς με συνεχείς τους «αγωνιώδεις» παρεμβάσεις:
• Κυκλοφοριακό (8 χρόνια ΤΙΠΟΤΑ), Γενικό Πολεοδομικό (να μη μας τρελάνουν κιόλας ότι μετά από 8 χρόνια θεωρείται επιτυχία που ξεκινά «με ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ» η μελέτη του). Ελεύθεροι χώροι πεζοδρομίων κλπ. Παλιά πόλη. Κοινωνική πολιτική. Όλα -κυριολεκτικά- στην ημερήσια διάταξη. Αφημένα να γιγαντωθούν την 8ετία που πέρασε. Και απομένει να δούμε πώς θα λειτουργεί το νέο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Συμπολίτευση και τέσσερεις αντιπολιτευτικές παρατάξεις. Με διαφορετικές στρατηγικές καθεμιά.
• Με τον Μανώλη Σκουλάκη και την ομάδα του να θέλει να δείξει ότι ο «ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» σε νοοτροπία και υλοποίηση έργων (αλλιώς γιατί τον ψήφισαν οι Χανιώτες;) και -ελπίζεται- χωρίς πολιτικές «αντιπαροχές» προεκλογικών γραμματίων.
• Με την παράταξη του Γρ. Αρχοντάκη να στοχεύει στην επόμενη τετραετία δικαίωσης συνεπικουρούμενος και από έμπειρους αυτοδιοικητικούς πρώην δημάρχους και την υπόλοιπη ομάδα του.
• Την ίδια όμως στρατηγική, που άλλωστε έχει ήδη αναγγελθεί, για νικηφόρα διεκδίκηση του δήμου Χανίων σε τέσσερα χρόνια, θα έχει και η ομάδα του κ. Τάσου Βάμβουκα.
• Με τον απελθόντα δήμαρχο κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη που προφανώς θα θέλει να υπερασπιστεί το «έργο» του («έργο» που δεν έκανε σε καίριους τομείς και γι αυτό τον άλλαξαν οι πολίτες) και να διεκδικεί αυτοδιοικητικό πολιτικό «ρόλο» (πολιτικά «συμφωνημένο» και με ποιους άραγε;)
• Και βέβαια την δυναμική και καταγγελτική παρουσία του κ. Νίκου Παπαντωνάκη.


Οι άλλοι δήμοι

• Αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του νομού τα πράγματα δεν είναι ανέφελα. Πέραν των εγγενών προβλημάτων του «Καλλικράτη» και της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχουν και εκεί πολιτικές «εκκρεμότητες».
Στο δήμο Πλατανιά η συμπολίτευση του Γ. Μαλανδράκη έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές και έμπειρες αυτοδιοικητικά και πολιτικά παρατάξεις. Του Στέλιο Νικηφοράκη, Γιώργου Τσαγκαράκη, Γιώργου Αγοραστάκη Ξεν. Αρναντωνάκη και Εμμ. Νταγουνάκη.
• Στο δήμο Κισάμου ο νέος δήμαρχος κ. Γεώργιος Μυλωνάκης ξεκινά με μία πολύ καλή και έμπειρη αυτοδιοικητικά τεχνοκρατική ομάδα και όχι μόνο. Αλλά προέρχεται από ένα δήμο, όπου οι εντάσεις δεν ήταν ισχυρές όπως προμηνύονται στο νέο δήμο Κισάμου από το γεγονός ότι και η πρωην δήμαρχος κυρία Φρόσω Σκουλάκη θα θέλει να υπερασπιστεί το όποιο έργο της και ο πρώην δήμαρχος Ινναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης θα επιμένει… γυψο-καμινι-κά και μ εδική του «γραμμή» ο κ. Τσουρουνάκης.
• Στο νέο δήμο Σφακίων τα πράγματα φαίνονται πιο ήρεμα. Αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει. Σφακιά είναι αυτά.
• Στο νέο δήμο Αποκορώνου δεν υπάρχει ακόμα… Κασανδρική προφητεία. Είναι βέβαιο ότι ο πρώην και νυν δήμαρχος κ. Γρ. Μαρκάκης έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Πολιτικά και αυτοιδιοικητικά. Η αντιπολίτευση του κ. Χαρ. Κουκιανάκη είναι έμπειρη. Και φυσικά υπάρχει και εκεί το ΚΚΕ με τον κ. Ζώη.
• Αλλά υπάρχει ακόμα και η αμφισβήτηση της εκλογής του κ. Μαρκάκη που θα κριθεί στο Εκλογοδικείο Χανίων. Μετά τις καταγγελίες του κ. Χαρ Κουκιανάκη για νοθεία ψηφοδελτίων κλπ η χθεσινή ποιητικό-ειρωνική ανακοίνωση- απάντηση της παράταξης του κ. Μαρκάκη, με σαφή πολιτικό υπαινιγμό (κάποιοι ήδη το σχολιάζουν ως κεκαλυμμένη απειλή) για «δικαστικό πραξικόπημα με διεθνές ενδιαφέρον σε περίπτωση δικαίωσής του από το εκλογοδικείο Χανίων» δείχνουν ότι το θερμόμετρο στα δημοτικά συμβούλια του δήμου Αποκορώνου θα είναι θερμό, ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα είναι ο δήμαρχος.
• Στο δήμο Καντάνου-Σελίνου ο ..Θεός να βάλει το χέρι του με 6 «ζωηρές» παρατάξεις.
• Η Γαύδος «παίζει» μόνη της.
• Τρίγωνα, λοιπόν, και…τετράγωνα ου μην και… πολύγωνα τα «κάλαντα» που θα «παίζονται» τα επόμενα τριάμισι χρόνια στους δήμους του νομού μας.
• Εμείς, παρ όλα αυτά να ευχηθούμε να είναι όσο γίνεται πιο… αρμονικά. Θεωρώντας ότι οι καιροί για… σκόπιμες παραφωνίες αλλά και επικοινωνιακές «χορωδίες» εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι πρόσφοροι. Ειδ’ άλλως, όπως λέει και ο Αγιος Βασίλης... Χο, χο, χο!!!
Πολύγωνα κάλαντα στους δήμους στα Χανιά πολλά βιολιά μην παίζουνε, αλλιώς, τι... γκαντεμιά! Χό, χό, χόοοο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου