Τετάρτη, Δεκεμβρίου 15, 2010

Κουρέματά μας!

Μύλος. Είναι η λέξη που εκφράζει ακριβώς τα τεκταινόμενα στον χώρο της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Φαίνεται ότι όλα «παίζουν» παντού. Δυστυχώς, «παίζουν» στου κασίδι το κεφάλι. Δηλαδή, στο δικό μας, όπου θα… μάθουν «κούρεμα» τόσο οι νομοθέτες του «Καλλικράτη» όσο και οι νέοι αυτοδιοικητικοί μας …«μπαρμπέρηδες»!
---------
• Οι δεύτεροι, εκόντες-άκοντες. Είναι αλήθεια. Και πολλοί απ’ αυτούς, λίγο …παραπλανημένοι. Λίγο, όμως. Οι μόνοι, πάντως, που δεν ευθύνονται είμαστε όλοι εμείς. Ο λαός και η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Που εκ των πραγμάτων του… Ηρακλειοκεντρικού «καουμποϊκού» συστήματος (δεν μ’ αρέσει αυτό το σύστημα …το καουμποϊκόοοο) των από καθέδρας (λόγω και της συσσώρευσης εδρών των δομών) αποφάσεων θα κάνει …κοιλιά στο γεωγραφικό κέντρο της Κρήτης.
• Παραδείγματα, «τηλεγραφικά», λόγω χώρου.

Απογύμνωση νομού

• Όπως κατάγγειλε την περασμένη εβδομάδα και ο σύλλογος εργαζομένων στην νομαρχία Χανίων, ο νομός Χανίων ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΤΑΙ από βασικές υπηρεσίες οι οποίες μεταφέρονται στην έδρα της Περιφέρειας, στο Ηράκλειο. Βέβαια, αυτό είχε συζητηθεί τρεις μήνες πριν τις εκλογές στο νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων και ο νομάρχης κ. Γρηγ. Αρχοντάκης είχε στείλει το κείμενο διαβούλευσης για το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας στους κοινοβουλευτικούς μας και τοπικούς φορείς μαζί με τις αντιπροτάσεις μας , ώστε να αποφευχθεί το… μοιραίον! Δυστυχώς, όλοι σιώπησαν …αιδημόνως. Τώρα …διεκδικούμε τα χαμένα!!

Έδρα αντιπεριφερειάρχη στο…Ηράκλειο

• Η έδρα του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σύλλογος, είναι στο… Ηράκλειο!!
• Με δεδομένο ότι και οι αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών που προβλέπονται είναι λίγες, «νεφελώδεις» και «εξαρτώνται» από την εξειδίκευση που θα κάνει ο κ. Αρναουτάκης και,επίσης, με δεδομένο ότι οι αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν ψήφο στο Περιφερειακό συμβούλιο αφού δεν είναι αιρετοί (εκλέχθηκαν χωρίς ψήφο), με ποιες τοπικές συλλογικές διαδικασίες θα προωθούνται τα τοπικά προβλήματα και οι διεκδικήσεις του νομού; Και πότε θα «προωθούνται»; Αφού επιλυθούν τα προβλήματα της έδρας από… καθέδρας όσων έχουν την εξουσία και τις δυνατότητες μεγαλύτερης πολιτικής πίεσης;
• Ποιός θα «κατοικεί» στο νομαρχιακό μέγαρο Χανίων; Ο κύριος …κανείς;
• Θα πείτε; Και τι ήθελες; Αντί για τον αιρετό νομάρχη που είχαμε, να οπισθοδρομήσουμε; Και ο νέος αντιπεριφερειάρχης, μη αιρετός (διορισμένος ουσιαστικά) να ηγείται ενός άλλου μηχανισμού δοτής «νομαρχίας»-αντιπεριφέρειας;
• Προφανώς όχι. Αλλά, δεν υπάρχει ΕΛΛΕΙΜΜΑ τοπικής συλλογικότητας; Ποιό συλλογικό όργανο θα αποφασίζει για το νομό; Μονοπρόσωπα ο αντιπεριφερειάρχης; Αφού, άλλη θεσμική δομή δεν προβλέπεται σε επίπεδο νομού. Μας τα είπαν αυτά προεκλογικά; Τώρα; Γιατί δεν μιλά, δεν εξηγεί, κανείς; Όλα καλά;

Γενική Δ/νση Κρήτης

• Το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων διεκδίκησε εγκαίρως και την έδρα της Γενικής Δ/νσης Κρήτης. Τα «Χ.Ν.» αλλά και η στήλη, επανειλημμένα, το πρόβαλλαν. Και, θα μπορούσε άνετα να λειτουργήσει στο νομαρχιακό μέγαρο και να συμβάλλει και στην ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης. Αλλά…ΔΕΝ. Έδρα θα είναι και πάλι…το Ηράκλειο.


ΤΕΔ Κρήτης
• Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων δεν θα υφίσταται με την δομή που είχε. Υπηρεσίες, μόνο, θα παρέχει στους αιρετούς του νομού. Ως συντονιστικό όργανο όμως, θα συσταθεί σε επίπεδο Κρήτης (κατά τον Φεβρουάριο) από όλους τους εκλεγμένους δημάρχους ΚΡΗΤΗΣ η Τοπική ένωση Δήμων Κρήτης με πρόεδρο που θα εκλέξουν. Με έδρα… το Ηράκλειο.

ΚΡΗΤΗ Α.Ε .

• Η εταιρεία «Υποδομές ΚΡΗΤΗ Α.Ε». που θα αναλάβει τον Β.Ο.Α.Κ. και άλλες υποδομές ανάπτυξης έχει συσταθεί συμβολαιογραφικά, αλλά δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η ίδρυσή της. Είναι στα χαρτιά. Και βέβαια παραμένει (δήθεν;;) μετέωρος (λόγω εκλογών) ο ορισμός της έδρας της.
• Ο βουλευτής Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης το καλοκαίρι που πέρασε μίλησε δημόσια για την διεκδίκηση της έδρας της στον κ. Ρέππα.
• Τα «Χ.Ν» και η στήλη συστηματικά έχουν «διεκδικήσει» την έδρα. Δυο μήνες -περίπου- πριν τις εκλογές ο Γ. Γεωργακάκης δημοσίευσε στα «Χ.Ν» δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ήθελαν την έδρα της στα Χανιά.
• Από τότε μέχρι τώρα, «αιδήμων» (;) σιωπή. Και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες , αντιφατικές και ελλιπείς. Ψάχνουν, λένε, για γραφεία στα Χανιά. Αλλά, τι θα πει ψάχνουν για «γραφεία»; Άλλο έδρα και άλλο γραφεία (κάτι σαν εργοτάξια). Άλλο έδρα και άλλο δύο γενικές δ/νσεις (ανατολικής και Δυτικής Κρήτης) που προβλέπονται.
• Ποιοί από τα Χανιά, και με ποιες συλλογικές διαδικασίες, διεκδικούν (αν διεκδικούν) την έδρα της ΚΡΗΤΗ Α.Ε για το νομό μας; Ποιοί θα μας ενημερώσουν, τι «παίζεται»;
• Παρένθεση : Ήδη κυκλοφορούν και ονόματα (γνωστά στα Χανιά) που έχουν «διοριστεί» στο Δ.Σ. της ΚΡΗΤΗ Α.Ε. Αλλά πώς γίνεται αφού η εταιρεία δεν έχει ακόμα πάρει Φ.Ε.Κ;


Ο.Α.Κ

• Ναι, θα μπουν κι αυτά τα αρχικά στη ζωή μας. Και θα σημαίνουν Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Είναι μία… διεκδίκηση-«ελιγμός», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη. Προκειμένου να συνενώσει τον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ σε ένα οργανισμό, υπό τον έλεγχό του. (Διότι η ΚΡΗΤΗ ΑΕ δεν θα ελέγχεται από την αιρετή περιφέρεια !!) Έδρα ; Το Ηράκλειο.
• Το «κούρεμα», λοιπόν, της αναπτυξιακής «χλωρίδας» και «πανίδας» μας, μέσω των νέων… εδρών και δομών που προβλέπονται ή δεν προβλέπονται για τα Χανιά (και άρα οφείλουμε να τις διεκδικήσουμε), δεν θα επιτρέψει την προσδοκώμενη ανάπτυξη. Η οποία για την επόμενη τετραετία στα Χανιά θα …φυτοζωεί (αντί για έργα θα μιλάμε για οργάνωση και λειτουργία δομών).
Κουρέματά μας, δηλαδή. Γενικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου