Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

Θα σιωπήσουν πάλι … “αιδημόνως” ;

«Έχουμε τόσο πολύ τριφτεί πάνω στην κοινωνία και το κοινωνικό ψεύδος που και η πιο σημαντική αλήθεια, ευθέως διατυπωμένη, μοιάζει παραδοξολογία»
Οδυσσέας Ελύτης «Ο Κήπος με τις αυταπάτες».



«Πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι;» Με αυτό τον τίτλο η στήλη στις 27/10 είχε αναφερθεί σε γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα και ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
---------------
• Μερικές από τις ελλείψεις στις οποίες είχαμε να αναφερθεί ήταν και αυτές που αφορούν σε υγειονομικό υλικό (σύριγγες, χαρτοβάμβακες, κλπ).
• «Φυσικά» κανείς αρμόδιος δεν ευαισθητοποιήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο, καλή τη πίστη, υποθέσαμε ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά στο υγειονομικό υλικό οι ελλείψεις θα έχουν μειωθεί.

Γραφικές ελλείψεις


• Δυστυχώς όπως διαπιστώσαμε μετά από πρόσφατη επίσκεψη σε φίλο ασθενή και μαρτυρίες ασθενών που πηγαίνουν για εξετάσεις στο νοσοκομείο μας (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας) οι ελλείψεις αυτές όχι μόνο παραμένουν (π.χ το χαρτί για να σκουπίζουν τα χέρια τους οι γιατροί μετά από υπερηχογραφήματα και λοιπές εξετάσεις) αλλά έχουν προστεθεί και άλλες που αφορούν ακόμα και σε γραφική ύλη (π.χ, φάκελοι για να βάζουν οι γιατροί τις εξετάσεις των ασθενών).
Και ...γραφικές, λοιπόν οι ελλείψεις. Οι οποίες, μεταφορικά, θα μπορούσε να «γελοιοποιηθούν» ως …γραφικές και χαρακτηριστικές της αναποτελεσματικότητας και της αποτυχίας του κράτους να οργανώσει τα νοσοκομεία μας.
• Και, θα μπορούσε να ήταν για γέλια. Δυστυχώς, αντί του γέλιου που προκαλεί κάθε τι γραφικό, αυτές εδώ είναι για κλάματα.

Μαγνητικός τομογράφος

• Παράλληλα με τις πιο πάνω ελλείψεις, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το νοσοκομείο στερείται μαγνητικού τομογράφου. Την ώρα που στα Χανιά λειτουργούν τρεις μαγνητικοί τομογράφοι σε ισάριθμα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Και είναι προφανές ότι η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα (γεγονός που προβληματίζει για την σκοπιμότητα της έλλειψής του).
• Το χειρότερο όμως είναι ότι η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου μπορεί, πολλές φορές, να αποβεί μοιραία για την ζωή ή την πορεία της υγείας ενός ασθενούς.
• Επίσης εμποδίζει την εξέλιξη ιατρικών επεμβάσεων που αφορούν σε νευροχειρουργικά και άλλα προβλήματα.
• Παραδείγματος χάριν: Ήδη στο νοσοκομείο Χανίων εφαρμόζεται από τον νευροχειρουργό κ. Αντώνη Κρασουδάκη μία σύγχρονη μέθοδος μείωσης του χρόνιου πόνου που λέγεται νευροτροποποίηση και παρουσιάστηκε από τον ίδιο σε πρόσφατο ιατρικό συνέδριο.

Παραδοξολογίες;


• Η μέθοδος βέβαια που εφαρμόζεται έχει κι άλλες πιο προχωρημένες δυνατότητες. Για τις οποίες μάλιστα και ο συγκεκριμένος επιστήμονας έχει εκπαιδευτεί αλλά δεν εφαρμόζονται στο νοσοκομείο μας.
• Γιατί; Επειδή, ακούστε… «παραδοξολογία»: Η μέθοδος έχει την …απαίτηση (θράσος κι αυτή!) να υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.
• Μια και μιλούμε όμως για πόνο, παρενθετικά να σημειώσουμε, ότι ένα ιατρείο πόνου στο νοσοκομείο είναι προφανώς απαραίτητο στην σημερινή εποχή. Οι γιατροί το έχουν ζητήσει.
• Αλλά βεβαίως η δημιουργία ενός ιατρείου πόνου, την ώρα που η πολιτεία αφήνει το ΕΣΥ «μας» (άσπονδο κτητικό) χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό,υγειονομικό υλικό και γραφική ύλη μοιάζει, από αυτονόητη απαίτηση «ευθέως διατυπωμένη», σε «παραδοξολογία»!!
• Θα μπορούσαν, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν όλες οι παραπάνω βασικές αλλά και οι τραγικά «γραφικές» ελλείψεις του νοσοκομείου μας;
• Ναι, απαντούν εδώ και χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί. Και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και ο νυν πρόεδρός τους κ. Αντ. Κρασουδάκης.


Ακριβοί στα πίτουρα


• Αφού, όπως έχουν εξηγήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντί να κόβουν πιστώσεις από βασικές δαπάνες, μπορούν να κόψουν από αλλού. Και τώρα πετιούνται λεφτά, στα νοσοκομεία. «Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ αλεύρι», δηλαδή.
• Οι παραπάνω όμως ελλείψεις παίρνουν τον τελευταίο χρόνο δραματικές διαστάσεις για το νοσοκομείο «μας». Μέρα με την μέρα επιδεινώνονται.
• Και ασφαλώς οφείλουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί να επικοινωνήσουν τα προβλήματα αυτά στην τοπική κοινωνία.
• Και να τα θέσουν και ενώπιον (σε κοινή σύσκεψη) όλων των τοπικών μας εκπροσώπων. Να μην μπορούν να επικαλεστούν άγνοια. Και μετάθεση ευθυνών. Και να ζητήσουν/να ζητήσουμε να μας ενημερώσουν για τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των ενεργειών τους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
• Έτσι ώστε να δούμε εάν οι ΥΠΑΤΟΙ τοπικοί μας άρχοντες , ντόπιοι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων (λαλίστατοι για άλλα ζητήματα) κινητοποιηθούν για το νοσοκομείο μας, ρε …
• Ακούει κανείς; Ή για άλλη μια φορά, οι τραγικά αληθινές «παραδοξολογίες» που αφορούν στο νοσοκομείο μας, θα απαντηθούν με την γνωστή αιδήμονα σιωπή;

Σιγά την …αιδήμονα !


Υ.Γ. Είχε ήδη δοθεί το παραπάνω σχόλιο όταν , όπως διαβάσαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη στα «Χ.Ν», ότι τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χαρ. Δουλγεράκης όσο και ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Χανίων κ. Αντ Κρασουδάκης, με δηλώσεις τους –συμφωνούν-από διαφορετική αφετηρία ορμώμενος έκαστος, ότι η ΟΛΟΗΜΕΡΗ λειτουργία και του νοσοκομείου Χανίων ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμιά προηγούμενη οργάνωση ή συνεννόηση με τους γιατρούς. Τι λένε, λοιπόν, τώρα, οι τοπικοί μας αρμόδιοι ; Θα τους πάρει .. «παραμάσκαλα» όλους ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Μαν Σκουλάκης(όπως έλεγε προεκλογικά) να πάνε Αθήνα να λύσουν το θέμα των ελλείψεων και μετά την ολοήμερη λειτουργία; Αμποτε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου