Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2018

Ιστορία μου, αμαρτία μου…



     
       Το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που θα κυριαρχήσει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο από τις δημοτικές παρατάξεις όσο και την τοπική κοινωνία που παρακολουθεί εμβρόντητη την αρνητική εξέλιξη στο θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου. Μια αρνητική εξέλιξη που πλέον είναι όχι προ των πυλών, αλλά, εντός. Το στρατόπεδο μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής νεοσυλλέκτων.

·         Γι αυτό και, ως μωρές παρθένες, την ώρα που ο «νυμφίος» (κέντρο νεοσυλλέκτων)έρχεται μόλις σε ένα μήνα, εν μηνί  Μαρτίω, εμείς εγγράψαμε ασθμαίνοντας το θέμα του στρατοπέδου στα θέματα της σημερινής ημερήσιας. Καθώς  δεν υπήρχε στην αρχική πρόσκληση. Δηλαδή, πραγματικά, είναι σαν να μας έπιασαν στον ύπνο.
·         - Τι το θέλεις το «σαν»; με ρωτά ο Ραν ταν πλαν. Μας έπιασαν.
·         -Ναι, αλλά άλλο να μας πιάνουν κότσους εν αγνοία μας και άλλο να μας πιάνουν παρά τις προειδοποιήσεις, τις αποδοκιμασίες  όλων των δημοτικών παρατάξεων, για «αδιαφανείς» και «μυστικές» διαδικασίες και προσωπικές πολιτικές της δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα. Χώρια οι «θυμωμένες» τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων  της συμπολίτευσης και πρώην δημάρχων όπως ο κ. Γιάννης Περάκης και κ. Μανώλης Κεμεσίδης στα Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Σ.) της 25-10-17 και 17-1-18! Χώρια η  τελευταία οργισμένη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Χανιωτών για την διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που μιλούσε για «Ύποπτα σενάρια».
·         «ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ;» έγραφε η πρωτοβουλία. «Γιατί κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν τον παπά στις πλάτες του χανιώτικου λαού»; «Τελικά ποιος χαράζει πολιτική στο Δήμο Χανίων και με ποιους στόχους; Ποιος αποφασίζει για το μέλλον της πόλης; Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι: Σε λίγο θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες, γιατί αυτά που γίνονται είναι ανήκουστα!»
·         Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή δήλωνε ότι ακόμα και αν γίνει κέντρο υποδοχής το στρατόπεδο, αυτό θα είναι …προσωρινό.
                            
                                               Βεβαιότητα και αισιοδοξία
·         Μία πολίτης των Χανίων, παρούσα στο Δ.Σ της  17-1-18 ανέφερε  ότι ακούγονται και σενάρια ότι το στρατόπεδο ετοιμάζεται για κέντρο νεοσυλλέκτων, ενώ την σκυτάλη είχαν πάρει και τα τοπικά ΜΜΕ που μετέδιδαν την ίδια πληροφορία.
·         Ωστόσο ο δήμαρχος Χανίων εμφανίστηκε να μη γνωρίζει τέτοια σενάρια. Και είχε δηλώσει  στις 17-1-18: «Ενημέρωση επίσημη δεν έχω, ούτε σαν δήμαρχος, ούτε έχουμε ως δήμος. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι το θέμα κινείται, δεν το έχουμε αφήσει και ούτε υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε. Η πρωθυπουργική υπόσχεση, έχω την βεβαιότητα και την αισιοδοξία, ότι θα γίνει πραγματικότητα. Εάν τώρα χρησιμοποιηθεί προσωρινά για οποιονδήποτε άλλο λόγο, αυτό πρόκειται να είναι μόνο προσωρινά, δεν πρόκειται δηλαδή να επιτρέψουμε αυτή η υπόσχεση που έδωσε ο Πρωθυπουργός να μην γίνει πράξη. Για αυτό συνεργαζόμαστε με τους Βουλευτές και με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»

                                                Στερνή μου γνώση
·         Την περασμένη Παρασκευή παρακολουθήσαμε  την «αιφνιδιαστική» πρόσκληση  του δημάρχου Χανίων στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Προκειμένου, λέει, να εξασφαλιστεί ομόφωνη στάση-απόφαση του Δ.Σ. στο θέμα της διεκδίκησης.
·         Καλοδεχούμενη θα ήταν η πρόσκληση, εκτιμούμε, αν δεν γινόταν κατόπιν εορτής δρομολογημένων ήδη αποφάσεων του Υπ. Άμυνας.
·         Χάσαμε πολύτιμο χρόνο, εμπιστευόμενοι τις «πρωθυπουργικές αερολογίες» όπως είχε πει στο Δ.Σ της 25-10-17 ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Γιάννης Περάκης. Ο οποίος, όπως και ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Μανώλης Κεμεσίδης πρότειναν τότε, αλλά και μόλις πριν 10 μέρες στο Δ.Σ. της 17-10-18, ως μοναδικό τρόπο διεκδίκησης  να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ πολεοδομικά ως στρατόπεδο και να  ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ.
·         Στις 25-10-17, κάτω από τις δημόσιες «υποσχετικές» του πρωθυπουργού, το μομέντουμ, το είχε ακόμα ο Δήμος Χανίων. Και όφειλε να το εκμεταλλευτεί και διαπραγματευτικά  εγγράφοντας το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στο υπό επεξεργασία Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), ως ανενεργό. Καθυστερημένος βέβαια, κατά ένα-δυο χρόνια. Καθώς θα μπορούσε από τότε- σε ανύποπτο χρόνο- να το είχε έτσι καταχωρήσει στο Γ.Π.Σ.
·         Αντ' αυτού, βρισκόμαστε σήμερα στριμωγμένοι μπροστά σε μια δρομολογημένη πραγματικότητα.
·         Ιστορία μου, αμαρτία μου λάθος μου μεγάλο…


 Χανιώτικα Νέα 29-1-18












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου