Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2018

Στον αστερισμό των τερμίνων!






Διερμηνέα χρειάζονται πλέον οι  παντός είδους  πολιτικές «υποσχετικές» του πρωθυπουργού, υπουργών, γενικών γραμματέων αλλά και των αυτοδιοικητικών μας-δυστυχώς. Με τους τελευταίους να  αποδεικνύονται «οι πιο καλοί οι μαθητές» των επικοινωνιακών τακτικών τους. Που άλλα λένε και άλλα εννοούν. Αλλά, πλέον πήραν διδακτορικό. Τα λένε με τρόπο που όπως και να τους ρίξεις- όταν πλέον οι υποσχετικές αποδειχθούν  χωρίς αντίκρισμα- με τα πόδια να πέσουν.
·         - «Εμείς»; θα δικαιολογηθούν. «Διαβάστε  ακριβώς τις λέξεις»(πίσω από τις οποίες κρύβεται ο Αλέξης, λέει το προφητικό άσμα).
·          Έτσι είδε ο Ραν ταν πλαν και τα ζωάκια της στήλης, τις δηλώσεις –“υποσχετικές” του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Χρήστου Λαμπρίδη  προς τους δημοσιογράφους μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον δήμαρχο Χανίων και συνεργάτες.
·         Τίποτα απ’ όσα είπε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τα επόμενα 2-3 και πλέον χρόνια. Άρα, αν υλοποιηθεί, αυτό θα γίνει από μια επόμενη κυβέρνηση και μια άλλη δημοτική αρχή.
·         Δυο θέματα κυριάρχησαν: Η εφαρμογή της μελέτης των σκιαδίων (για την οποία και η πολιτικά ορθή κατά την άποψή μας, παραίτηση Βλαχάκη) και η «υποσχετική» για παραχώρηση της χερσαίας παραλιακής ζώνης  στο δήμο Χανίων- ανατολικά και δυτικά του λιμανιού των Χανίων.
                                    
                                    Στρίβειν δια του αρραβώνος

·          Στο θέμα της εφαρμογής  της μελέτης των σκιαδίων-χάρη στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων-  ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας «κάρφωσε» τον δήμο Χανίων, ότι δεν έχει ακόμα τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Δηλαδή, υπάρχει μία μελέτη μέσω ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ προγράμματος που χρειάζεται αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες  εγκρίσεων από διάφορες υπηρεσίες και το ΚΑΣ. Και φυσικά, αμέσως μετά –όπως και ο δήμαρχος παραδέχτηκε αλλά… ευχήθηκε να μην συμβεί- θα υπάρξουν ενστάσεις από επιχειρηματίες που θεωρούν ότι θίγονται. Αυτό σημαίνει δικαστική καθυστέρηση πέραν των δύο χρόνων.
·         Μα και ο νόμος δίνει αναβολή δύο χρόνων για να γίνουν και να εφαρμοστούν μελέτες ανά την Ελλάδα. Αρα, προς τι η ερμηνευτική εγκύκλιος αφού έχει δυο και πλέον χρόνια δρόμο η μελέτη;
·         Εδώ έχει δίκιο ο κ. Λαμπρίδης. Ο οποίος, όπως είπε, έγραψε ο ίδιος το νόμο.
·         Αλλά βλέπετε, επειδή το ένα χέρι νίβει τα άλλο, προσπάθησε να τα «μπαλώσει» δια της μεθόδου «στρίβειν δια του αρραβώνος». Έτσι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε θα βγει η ερμηνευτική εγκύκλιος για να μπορεί να εφαρμοστεί η μελέτη των σκιαδίων η αρχική-αυθόρμητη- απάντηση ήταν: «Δεν χρειάζεται ερμηνευτική εγκύκλιος». «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «για να αποφευχθούν παρερμηνείες, ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ. Η διαδικασία του δήμου Χανίων εάν έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις θα προχωρήσει(!)»
·         Δηλαδή, μας λέτε, ότι είναι ευθύνη του δήμου Χανίων η καθυστέρηση, σχολίασε δημοσιογράφος….
·         Ε, ναι. Αυτό μας λέει. Εξ’ άλλου, «το συντομότερον δυνατόν» είναι μία πεντακάθαρη χρονική δέσμευση …σε τέρμινα!
              
                 Ο  διάβολος των λεπτομερειών

·         Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την μεγαλόθυμη παραχώρηση της χερσαίας παραλιακής ζώνης. (Νέα χώρα-Κουμ Καπί).
·         Μας το «σέρβιρε» όμως αριστοτεχνικά. Δίνοντας εύσημα στο δήμο Χανίων που έχει ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  για αξιοποίηση της χερσαίας παραλιακής ζώνης. Και σ’ αυτό το πλαίσιο το υπουργείο ναυτιλίας θα την παραχωρήσει.
·         Όχι, δεν είπε άμεσα. Γενικόλογη εξαγγελία έκανε ο άνθρωπος. Για να φαίνεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς το νομό και φυσικά το ότι έχει ευήκοα ώτα στα αιτήματα της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε ικανοποιημένος.
·         Πότε θα γίνει η παραχώρηση;  Άμεσα- υποτίθεται  από την παρούσα κυβέρνηση προς την παρούσα δημοτική αρχή.
·          Όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κι εμείς έχουμε ήδη εμπειρία του χρόνου που χρειάζεται για να παραχωρηθεί  δημόσια περιουσία σε δήμο. Χρόνια… πολλά! Και μάλιστα μετά την ψήφιση νόμου. Διότι υπάρχουν και συμφέροντα που μπορεί να αντιδρούν .Να θυμηθούμε  την παραχώρηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο δήμο Χανίων ξεκίνησε με αίτημα  επί δημαρχίας Τζανακάκη, και ενώ υπήρχε νόμος ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα στην δεύτερη δημαρχία Βιρβιδάκη. Ο κ.  Άρης Παπαδογιάνης ξέρει. Δεν ρώταγαν;
·         Θα πείτε κακό είναι; Έστω και μετά από κάποια χρόνια να γίνει; Όχι δεν είναι. Αλλά οι επόμενες κυβερνήσεις ή δημοτικές αρχές έχουν και τι δικές τους προτεραιότητες.
·         Κάτι σε πιο … χειροπιαστό αίτημα δεν υπήρχε; Και βρεθήκαμε  με «υποσχετικές» που λήγουν σε «σύντομα» τέρμινα! Βλέπετε, είμαστε  πλέον σε οιωνεί προεκλογική τροχιά.
Τουτέστιν, είμαστε στον αστερισμό πολλών  τερμίνων!

 Χανιώτικα Νέα 23-1-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου