Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2017

Γιατί πάντα κατόπιν εορτής ;







Σε  γραπτή του οργισμένη δήλωση σχετικά με το μεταμεσονύχτιο κλείσιμο του «Δασκαλογιάννης», ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης ζητά να μάθει «με ποιους από τους φορείς των Χανίων συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα η Fraport» καθώς και «αν οι τέσσερις βουλευτές των Χανίων ενημερώθηκαν γι’ αυτή τη μονομερή απόφαση».
·         Ρητορικό, προφανώς, το ερώτημα του κ. Αποστ. Βουλγαράκη. Ειδικά για τους κοινοβουλευτικούς μας. Επειδή, η Fraport, κανονικά και με το νόμο 4389/2016 υπέβαλε σχετικό αίτημα. Και έλαβε θετική απάντηση με την υπ’ αριθ.Δ3/Β/22833/8516 της 27-10-17 απόφαση του υπουργείου Υποδομών και μεταφορών. Θα μου πείτε, το υπουργείο δεν είναι φορέας των Χανίων.
·         Ε, να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Τέσσερις  κυβερνητικούς κοινοβουλευτικούς διαθέτει ο νομός Χανίων. Εκ των οποίων δύο …υπερυπουργοί. Λέτε να μην ξέρουν τι σχεδιάζεται και που κουνιέται …χαλίκι στα Χανιά; Αλλά κι αν δεν ήξεραν, αφού δημοσιοποιήθηκε η οργισμένη ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη αλλά και άλλων συλλογικοτήτων, αφού γράφτηκαν τόσα σχόλια στον τοπικό τύπο γιατί δεν παρενέβησαν; Γιατί σιωπούν;

                                       Τέσσερα δημοσιοποιημένα «κτυπήματα»
·         Ο δεύτερος νομός της Κρήτης σε τουριστική ανάπτυξη είναι τα Χανιά. Υποδομές  για επιμήκυνση τουρισμού το χειμώνα ζήτησαν  από το υπουργείο Μεταφορών και από τον πρωθυπουργό οι φορείς της Κρήτης και των Χανίων, ειδικότερα στο αναπτυξιακό συνέδριο. Της Παναγιάς τα μάτια υποσχέθηκαν.
·         Δυο μεγάλα αεροδρόμια έχουμε στην Κρήτη για να πετύχουμε επιμήκυνση τουρισμού. Δυστυχώς για τα Χανιά, το αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν διέπεται από το καθεστώς παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων. Άρα υπάρχει και θέμα (να το πούμε  ευγενικά) άνισης μεταχείρισης. Υψηλά τέλη στα Χανιά, χαμηλότερα στο Ηράκλειο.
·          Η απόφαση της Fraport, είναι το δεύτερο φανερό απανωτό κτύπημα στην προσπάθεια του νομού για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (αλλά και την διακίνηση των Χανιωτών) μετά την απόφαση της Rayanair να  αφήσει έξω  από τις χειμωνιάτικες πτήσεις της μόνο τα Χανιά.
·          Επομένως, μέχρι εδώ, έχουμε δύο φανερά απανωτά «κτυπήματα», στην προσπάθεια του νομού για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
·         Όμως, η έκρηξη του αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη για το κλείσιμο του «Δασκαλογιάννης» δεν είναι η μόνη το τελευταίο δίμηνο. Προηγήθηκε  επιστολή του στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που δημοσίευσαν τα Χανιώτικα Νέα (24-10-17) στην οποία ουσιαστικά ζητούσε από τους αποδέκτες της (Υπουργείο, Περιφέρεια Κρήτης και ΟΑΚ) να διαθέσουν πιστώσεις για απαραίτητες μελέτες και έργα αναβάθμισης τμημάτων του ΒΟΑΚ εντός του νομού αλλά και για όλο το εγκαταλελειμμένο οδικό επαρχιακό δίκτυο.
·          Υπήρξε όμως κι άλλη δημόσια «διευκρινιστική» δήλωσή του, ως μέλος του Δ.Σ. του  Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) με  ενστάσεις του ως προς την ίδρυση της ΕΥΔΕ η οποία αποψιλώνει τον οργανισμό.
·         Έχουμε δηλαδή, τέσσερα  δημοσιοποιημένα απανωτά κτυπήματα που πλήττουν «επιλεκτικά» το νομό Χανίων. Τα οποία μάλιστα δημοσιοποιούνται, σε ασυνήθιστους τόνους από τον ανώτατο περιφερειακό θεσμό του νομού. Την περιφερειακή ενότητα Χανίων. Η οποία ουσιαστικά ζητά τοπική βοήθεια και συστράτευση.
                                          Ποικιλώνυμα
·         Ανησυχεί, προφανώς, ο αντιπεριφερειάρχης. Είδε κι αποείδε ότι η διαφημιζόμενη ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης δεν έγινε στα χρόνια που πέρασαν. Και ούτε μπορεί  να γίνει για το νομό Χανίων εάν δεν υπάρξουν χρηματοδοτήσεις μελετών ώστε να υπάρξουν ώριμα έργα για ένταξη σε διάφορα τομεακά  προγράμματα υπουργείων και της Περιφέρειας. Τυχαία είναι όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν ΜΟΝΟ στα Χανιά σε επίπεδο Κρήτης;
·          Μήπως ο αντιπεριφέρειάρχης κάτι γνωρίζει, κάτι ψυλλιάζεται; Είναι πολλά και ποικιλώνυμα τα συμφέροντα, άλλωστε. Οικονομικο-αυτοδιοικητικο-πολιτικά. Τα οποία ωφελούνται ή θα ωφεληθούν από την… επιβράδυνση της διαφαινόμενης Χανιώτικης αναπτυξιακής  δυναμικής. Εκτός και εντός Κρήτης.
·         Μήπως τα παραπάνω (και άλλα μικρότερα και μεγαλύτερα που συμβαίνουν και δεν τα παίρνουμε μυρωδιά), οφείλουν να αφυπνίσουν όλους μας;
·         Και ειδικά εκείνους που έχουν θέσεις ευθύνης εκπροσωπώντας μας σε πολιτικά, αυτοδιοικητικά και άλλα θεσμικά επίπεδα;  Ώστε να παλέψουμε συλλογικά ενάντια σε παραλείψεις, σε φανερές (και ίσως και κρυφές) μεθοδεύσεις που δεν υπηρετούν την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού μας;
·         Διότι με το διαίρει και βασίλευε μας έχουν αφήσει τελευταίους και καταϊδρωμένους να διαμαρτυρόμαστε  
κατόπιν εορτής.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου