Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2017

Μην μας μείνει …αμανάτι!






Γράφαμε προχθές ότι ο δήμος Χανίων τροποποίησε πέρυσι τον προϋπολογισμό του, προκειμένου 410.000 ευρώ να προστεθούν στις 500.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο για την αγορά του νεοκλασικού της Τζανακάκη (δίπλα στην πρώην ΑΤΕ), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
·         Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της αγοράς αυτής των 910.000 Ευρώ, που έχει αναγραφεί και στα ΧΝ στις 24-9-15, ήταν ότι διέθετε και έγκυρη οικοδομική άδεια δόμησης 1.800 τμ. Τώρα όμως, όπως πληροφορούμαστε, οι τεχνικές υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι η οικοδομική αυτή άδεια αφορά σε προσθήκες για χρήσεις καταστημάτων και γραφείων. Επομένως χρειαζόμαστε άλλη.
·         Οι δε χώροι των ορόφων συνολικά μαζί με κάποιους χώρους του υπογείου, υπολογίζεται τώρα ότι μπορεί να φτάσουν τα 450 τ.μ. Χώρος που ασφαλώς δεν επαρκεί για την μεταστέγαση της δημοτικής μας βιβλιοθήκης.
·         Επιπλέον, το γεγονός ότι πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο σημαίνει ότι θα έχει και άλλες δεσμεύσεις που, συνήθως, προκύπτουν με την πρόοδο των μελετών.
·         Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λοιπόν, τώρα γίνονται σκέψεις να στεγαστεί σ’ αυτό το κτίριο η συλλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κι αυτό όμως θέλει πολλή δουλειά να σχεδιαστεί και πολλά χρήματα. Χωρίς να λάβουμε υπ’ όψη ότι θα διχοτομηθεί η Δημοτική βιβλιοθήκη και θα διπλασιαστούν οι λειτουργικές δαπάνες. Αφού θα διατηρούμε δυο δημοτικές βιβλιοθήκες.
·          Όλα τα παραπάνω δημιουργούν το εύλογο ερώτημα αν ήταν γνωστά πριν την αγορά του ακινήτου. Και εάν ήταν γνωστά γιατί αποφασίσαμε την αγορά. Αν πάλι δεν ήταν, πώς γίνεται να αποφασίζεται μια τέτοια αγορά χωρίς να έχουμε γνώση των παραμέτρων που τώρα προκύπτουν;
·         Και, πάντως, απ’ όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στα επόμενα δυο χρόνια θητείας της νυν δημοτικής αρχής, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μελέτες και άλλες διαδικασίες. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι πιθανό να έχει βρεθεί η υψηλή χρηματοδότηση που απαιτείται για την κατασκευή του έργου.
·         Άραγε, είναι φρόνιμο να συνεχίσουμε τον σχεδιασμό, έστω, για να στεγαστεί μόνο ένα τμήμα της Δημοτικής βιβλιοθήκης; Χωρίς να είμαστε και βέβαιοι ότι μια επόμενη δημοτική αρχή θα θελήσει να συνεχίσει έναν λανθασμένο αρχικά σχεδιασμό;
·         Μήπως, δηλαδή, είναι καλύτερα να κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο –θέτοντας όλα τα  νέα δεδομένα- ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να έχει ένα -σχετικό έστω- δεσμευτικό χαρακτήρα για το κοντινό μέλλον;
·         Αν έγινε ένα λάθος ας διορθωθεί εγκαίρως. Καθώς μπορεί να υπάρξουν  προτάσεις για άλλη χρήση του νεοκλασικού ακινήτου. Τέτοια που να μπορεί –τουλάχιστον- να αξιοποιηθεί η άδεια δόμησης για 1.800 τ.μ. που-όπως ειπώθηκε- έχει το ακίνητο. Ώστε να μην μας μείνει πάλι
αμανάτι ένα ακόμα κτίριο.

 Χανιώτικα Νέα 3-11-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου