Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2017

Τα φαντάσματα των Νεωρίων κάνουν ...πάρτι!



Το σκίτσο με το Φάντασμα των Νεωρίων να κατέχει αιώνιο παραχωρητήριο είναι φυσικά του φίλου σκιτσογράφου -γελοιογράφου Χρήστου Πετράκη που ανταποκρίθηκε άμεσα όταν του ζήτησα ένα σκίτσο πάνω στο θέμα του κειμένου μου Πολλά ευχαριστώ Χρήστο Αναδεικνύεις το κείμενό μου  καθώς το θέμα είναι για γέλια και για κλάματα.


                        
   Πέρυσι τον Οκτώβριο είχαμε τα καλά νέα από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι μας παραχωρήθηκαν τα Νεώρια Χανίων για 5 χρόνια. Υπό τους γνωστούς όρους βέβαια που έθετε το ΥΠΠΟ και στην προηγούμενη παραχώρηση, η οποία έληξε άδοξα καθώς δεν υλοποιήσαμε καμία από τι δεσμεύσεις που προέβλεπε. Η νέα παραχώρηση είναι πενταετής  για τα 7 ενετικά Νεώρια της παλιάς Πόλης. «Η έγκριση  δόθηκε με τον όρο να κατατεθεί από πλευράς Δήμου ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Η μελέτη χρήσεων θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του χώρου και την υποστήριξη του μνημειακού – μουσειακού χαρακτήρα, με την επισήμανση της αρχικής λειτουργίας του χώρου και της σχέσης του με τη θάλασσα».
·         Ακολούθησαν  δηλώσεις ικανοποίησης από την δημοτική αρχή και η υπόσχεση ότι άμεσα θα ξεκινήσει ένας διάλογος με την τοπική κοινωνία για να διατυπωθεί μια τελική πρόταση αξιοποίησης των Νεωρίων. Απαντώντας  δε, ο δήμαρχος Χανίων πέρυσι, σε ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας απάντησε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση σε έναν χρόνο από σήμερα!!!!
·         Του ξινοφάνηκε  του Ραν ταν πλαν αυτό και γράψαμε πέρυσι στις 19 -10- 2016 στα ΧΝ  «Νεώρια Χανίων: Δημόσια διαβούλευση ένα χρόνο. Δηλαδή, πάγωμα;» («http://www.haniotika-nea.gr/neoria-chanion-dimosia-diavoulefsi-ena-chrono-diladi-pagoma/)
                                   

                       Επιτροπή , χρήσεις, διαβούλευση: Παγωμένα
·         Βουλωμένο γράμμα διαβάσαμε. Αφού, φέτος ένα χρόνο μετά,  όχι μόνο δεν έχει γίνει δημόσια διαβούλευση αλλά δεν έχουμε κάνει και τίποτα απολύτως προς την κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεών μας. Οι οποίες είναι να κάνουμε αρχιτεκτονική και στατική μελέτη  και Η/Μ  μελέτη και –το καλύτερο για να υλοποιηθεί το έργο- μαζί και μελέτη εφαρμογής.
·         Επίσης οφείλαμε να έχουμε προχωρήσει στην συζήτηση με τις υπηρεσίες της αρχαιολογίας σχετικά με την υποχρέωση του δήμου να τους παραχωρήσει χώρο για να μεταφέρουν  τις αποθήκες-εργαστήρια που έχουν τώρα στα Νεώρια. Ούτε γι αυτό, το ελάχιστο, υπάρχει απόφαση-πρόταση- επίσημη συνομιλία με τις υπηρεσίες της αρχαιολογίας.
·         Και βέβαια για να προχωρήσουν οι μελέτες, εκτός από χρήματα που πρέπει να έχουμε, είναι προαπαιτούμενο να έχουν αποφασιστεί και οι ΧΡΗΣΕΙΣ του κάθε Νεώριου. Μελέτες για τις χρήσεις αυτές  υπάρχουν διαχρονικά και από το Γραφείο Παλιάς Πόλης και άλλες παλαιότερες.
·         Πέρυσι, λοιπόν, μετά τις ανακοινώσεις παραχώρησης των Νεωρίων, συναντήθηκαν και συσκέφθηκαν με εκπροσώπους  του Πολυτεχνείου οι αρμόδιοι του δήμου Χανίων ώστε να ανατεθούν οι μελέτες στο Πολυτεχνείο με Προγραμματική Σύμβαση(Π.Σ.). Προϋπόθεση όμως για να προχωρήσει μία Π.Σ. με το Πολυτεχνείο είναι το αυτονόητο: Να γνωρίζουν οι μελετητές (και φυσικά το ζήτησαν) τις χρήσεις εκάστου Νεωρίου.
·         Αποφασίστηκε,  λοιπόν, από πέρυσι, η σύσταση επιτροπής με μέλη όπως το ΤΕΕτδΚ, η αρχαιολογία, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων κ.ά. για να μελετήσουν  τις συμβατές με το μνημείο χρήσεις και να δώσει ο δήμος το πόρισμά τους προς …διαβούλευση στην τοπική κοινωνία!
                                            
·         Μην τα είδατε, μην τα απαντήσατε. Ούτε η επιτροπή υπάρχει ουσιαστικά, ούτε καν έχει συνεδριάσει, ούτε πόρισμα έχουμε, ούτε διαβούλευση με την κοινωνία όπως δήλωσε πέρυσι η Δημοτική αρχή. Παγωμένα όλα.
                                 Προτεραιότητες
·         Γιατί, άραγε; Η απλή λογική λέει, ότι τα Νεώρια δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Αυτό φάνηκε από πέρυσι. Όταν, τροποποίησε τον προϋπολογισμό για να διαθέσει 400.000 ευρώ για την αγορά του νεοκλασικού στην Τζανακάκη(+ 500.000 από το πράσινο ταμείο) προκειμένου να μετατραπεί σε δημοτική βιβλιοθήκη.
·         Εάν τα Νεώρια ήταν προτεραιότητα, όπως θα’ πρεπε, θα  είχαν εξασφαλίσει δαπάνη στον προϋπολογισμό για τις μελέτες των Νεωρίων. Τώρα, με δεδομένο ότι η παραχώρηση ισχύει για 5 χρόνια, ο χρόνος ροκανίζεται. Φτάνει που «πετύχαμε» την παραχώρηση!
·         Τα …φαντάσματα των Νεωρίων γελούν σαρδόνια και στήνουν καθημερινά πάρτι. Αφού, τους δόθηκε  για άλλη μια φορά,
 αόριστη παράταση έξωσής τους!

Χανιώτικα Νέα 1-11-17


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου