Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2017

Και τι ζητάνε , τι ζητάνε….





Σκίτσο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Γράψαμε στις 4-11-17 για την απαξίωση των Δημοτικών κοινοτήτων και τοπικών συμβουλίων του δήμου Χανίων από την δημοτική αρχή, και ιδιαίτερα για την δημοτική κοινότητα (Δ.Κ.) Χανίων. Η οποία έχει επίσης ευθύνη, αφού σύμφωνα με το νόμο, όφειλε/οφείλει ΚΑΙ με δική της πρωτοβουλία να προβάλλει θέματα και προβλήματα της πόλης των Χανίων.
·         Απ’ ότι φαίνεται η κατάσταση στις Δημοτικές Κοινότητες και τοπικά συμβούλια έχει φτάσει στο μη παρέκει. Και είναι έτοιμες να …ξεσμιλώσουν  δυναμικά εάν δεν γίνει ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθούν …τα πάντα όλα.
·         Βέβαια, όλα αυτά χρόνια, όπως επισημάναμε στην προηγούμενη στήλη, υπάρχουν και Δημοτικές Κοινότητες, όπως η Δ.Κ. Σούδας, που παίρνουν συνεχώς πρωτοβουλίες ανάδειξης των προβλημάτων της Σούδας. Και, ενίοτε επιλαμβάνονται και λύσεων. Είτε προσωπικά ο πρόεδρος είτε και με τη βοήθεια άλλων.
                                     Να δεις που κάποτε….
·         Όπως π.χ., όπως μας έλεγε δημότης της Σούδας, ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Κ. Φωκάς έχει θεαθεί να αλλάζει καμένες λάμπες  του δημοτικού φωτισμού ή να αποκαθιστά/ αποκαθιστούν με βοήθεια συμβούλων ή δημοτών μικρές και μεγαλύτερες βλάβες.
·         Βλέπουμε, είπαν, να «υιοθετείται» από τον πρόεδρο της Δ.Κ.  το συντριβάνι της πλατείας Σούδας, να συντηρείται εξ’ ιδίων του, να βάφονται παγκάκια, κολωνάκια για εξωραϊσμό και προβολή του άλλοτε περιαστικού δήμου. Την ίδια ώρα …αλωνίζει/αλωνίζουν συχνά πυκνά τα όρια της κοινότητάς τους και ο πρόεδρος στέλνει και ξαναστέλνει επιστολές στον Μητροπολιτικό δήμο Χανίων απαριθμώντας προβλήματα πάσης φύσεως. Προτείνοντας μάλιστα και λύσεις και ζητώντας μια μικρή βοήθεια (π.χ. τεχνικό συνεργείο ενός-δυο ατόμων) για να δουλέψει/δουλέψουν μαζί τους για συντήρηση και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται.
·         Αν και ο δήμος Χανίων δεν τους έχει δώσει ούτε τον ελάχιστο προϋπολογισμό που όφειλε σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο κ. Φωκάς, προσπαθεί διαθέτοντας ώρες από την προσωπική του ζωή και μερικές φορές και  από το πορτοφόλι του, να «μπαλώσει» τρύπες. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
·         Ολ΄αυτά τα γνωρίζει ο δήμος Χανίων αλλά τα ακούει …βερεσέ! Έτσι που ο Ραν ταν πλαν να υποψιάζεται ότι η εξουσία απλά τους εκμεταλλεύεται. Και σιγοτραγουδογαυγίζει : «Να δεις που κάποτε θα σας πούνε και μ…ς, να δεις που κάποτε θα σας πούνε και χαζούς…»!


                                           Σάκος του μποξ
·         Αν και στην προηγούμενη στήλη μας δεν γράψαμε αναλυτικά όσα γνωρίζαμε για  την προσφορά του προέδρου και μελών της Δ.Κ.  Σούδας στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανό το θεσμό και να λύσουν τοπικά προβλήματα, πήραμε μια ευχαριστήρια επιστολή από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας κ. Κώστα Φωκά. Μας γράφει ότι η αναφορά αυτή του δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του να προσπαθεί. Και, ναι. Κοκκινίσαμε από ενοχή, που είχαμε αφιερώσει μόνο πέντε αράδες  για τις πολλές παρεμβάσεις και την υπεύθυνη στάση του/τους απέναντι στους δημότες που τους επέλεξαν. Το κάνουμε όμως τώρα. Καθώς η παρέμβασή του, αν και επικεντρώνεται στην ΔΚ Σούδας, ωστόσο θέτει ένα γενικότερο  κοινωνικό –πολιτικοαυτοδιοικητικό προβληματισμό για την εγκατάλειψη  και των 7 Δ.Κ. από τον δήμο Χανίων.
·         Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σούδας , βρήκε μια ευκαιρία, να πει τον πόνο του/τους.  Ότι εδώ και τρία χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως με λύπη  γράφει, τα αιτήματά τους, οι «αμέτρητες» επιστολές τους με παραλήπτες τον δήμαρχο, τον αρμόδιο για τις δημοτικές κοινότητες αντιδήμαρχο, τεχνικές υπηρεσίες και λοιπούς συναρμόδιους, αρχειοθετούνται …κανονικά!
·         Βλέπετε όλοι οι αρμόδιοι είναι στα γραφεία τους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι όμως της κοινότητας είναι εκείνοι που δέχονται τα παράπονα και την οργή των δημοτών για την γενικότερη εγκατάλειψη. Για τους δρόμους, για τις θεομηνίες, για την έλλειψη καθαριότητας, για… για. Το τηλέφωνο του προέδρου είναι το μόνο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για οτιδήποτε συμβεί. Σ’ αυτούς απευθύνονται. Αυτοί τρέχουν. Και, έτσι, λειτουργούν και… «ως σάκοι του μποξ»!
·         Γιατί δεν κλείνει το τηλέφωνό του; Μα επειδή έχει …φιλότιμο, λέμε εμείς. Και άρα νοιώθει ηθική υποχρέωση απέναντι στους συντοπίτες του. Και επειδή αγαπά τον τόπο του. Και επιμένει μήπως κάτι αλλάξει. Και τέλος πάντων, για να καταλάβουν τοπικά αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση ότι εάν δεν δυναμώσουν τις δημοτικές κοινότητες υποχρεώνοντας τους δήμους να τις αναβαθμίσουν, ο θεσμός θα σβήσει. Και οι πολίτες, θα απομακρυνθούν από την αυτοδιοίκηση όπως ήδη κάνουν με την πολιτική.
                                          Απών ο αντιδήμαρχος                   
·         Διαβάζοντας διάφορα έγγραφά τους, ανακαλύψαμε, ότι από το 2015 η ΔΚ Σούδας, έχει ζητήσει από το δήμο κάποια ελάχιστα τεχνικά μέσα-εργαλεία (κώνους, φανούς, ταινίες προστασίας) ώστε να επεμβαίνουν 24 ώρες το 24ωρο σε έκτακτες ανάγκες ώσπου να επέμβουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Εσείς τα είδατε;  Ούτε αυτοί.
·          Στις αρχές του 2017 έστειλαν επιστολή στον αρμόδιο για τις Δημοτικές ενότητες αντιδήμαρχο με καταγραφή των προβλημάτων και προβληματισμών τους για το μέλλον των περι-αστικών ενοτήτων των Χανίων.
·          Μαρασμό καταγγέλλουν. Εγκατάλειψη, που αν και καταγγέλλεται από συμπολίτευση και αντιπολίτευση στα δημοτικά συμβούλια Χανίων δεν ιδρώνει κανένα αυτί. Αναπάντητες και οι προτάσεις για αποφάσεις που παίρνουν. Μερικές Δ.Κ. κουράστηκαν και πλέον δεν συνεδριάζουν καν. 
·         Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γράφει ο κ. Φωκάς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (ασχέτως προσώπου) είναι μονίμως απών από όλα τα συμβούλια Τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
·         Τι ζητούν για τα υπόλοιπα δυο χρόνια θητείας; Το ελάχιστο: Να γίνει ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Χανίων με μόνο θέμα την αναβάθμιση και ενδυνάμωση των περιαστικών πρώην δήμων. 
Και τι ζητάνε, τι ζητάνε μια ευκαιρία για τη Σούδα και τσι τόπους π΄αγαπάνε!

Υ.Γ. Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας στην υπογράφουσα αλλά και η από 24-3-2017 επιστολή τους στον αρμόδιο αντιδήμαρχο όπου μεταξύ άλλων ζητούν έκτατο δημοτικό συμβούλιο έχει αναρτηθεί  στην ηλεκτρονική έκδοση των Χανιώτικων Νέων.
 http://www.haniotika-nea.gr/ke-ti-zitane-ti-zitane/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου