Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017

Στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί Παρκινγκ και κυκλοφορία χρειάζονται έκτακτα μέτρα με πολιτική βούληση



  



Στην θέση των αυθαίρετων κατασκευών αυθαίρετο πάρκινγκ. Σε λίγο θα μπάινουν μέσα στα μαγαζιά.



Κατάξερο, τσιμεντένιο, εν τέλει απωθητικό  Χάθηκε ένα δεντράκι δυο τρεις ζαρντινιέρες , κάτι ...


Είναι και μέρα ακόμα Πιο βράδυ κυκλοφορούν αυτοκίνητα σε όλο το παραλαικαό μέτωπο

Με μια λιτή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (ΔΛΤΧ) κ. Μιχάλης  Βλαχάκης , ανακοίνωσε –εν μηνί Αυγούστω- πλέον, το αυτονόητο που (συ)ζητούσαν όλα τα Χανιά. Ανακοίνωσε την απαγόρευση  διέλευσης και στάθμευσης όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων σε όλο το μήκος της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα.
·         Έχει μεγάλη σημασία το σκεπτικό της απόφασης. Η οποία βεβαίως ήταν αναγκαία- αν και απαράδεκτα καθυστερημένη.
·          Καταρχάς σημειώνεται ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Λιμενική Αρχή Χανίων ώστε να προστατευθούν οι πολυάριθμοι επισκέπτες  αλλά και το μνημείο από τα τροχοφόρα.
·         Το θέμα αυτό βέβαια χρειάζεται να συζητηθεί στη βάση της μόνιμης απαγόρευσης κυκλοφορίας και στάθμευσης στην Παλιά πόλη, όλο το χρόνο.   
·         Αλλά σήμερα την στήλη απασχολεί το άλλο μεγάλο ζήτημα: Το παρατημένο στην τύχη του παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί».
·         Θέμα για το οποίο ήδη έχουμε ασχοληθεί εδώ και δέκα χρόνια και φέτος δυο φορές , τον Απρίλιο (http://www.haniotika-nea.gr/vila-koundourou-ke-koum-kapi/) ,οπότε παραθέταμε την απαράδεκτη γύμνια και εγκατάλειψη του- αν και είναι «προίκα» μέσα στην πόλη. Και τον Μάιο (http://www.haniotika-nea.gr/tsimentenio-i-prasino-koum-kapi/) με την ευκαιρία της – σωστής - απόφασης του ΔΛΤΧ να απομακρυνθούν αυθαίρετες σιδερένιες κατασκευές που βρίσκονταν κοντά στην Πύλη της Άμμου. Κάτι που και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ζητούσαν.
                                     Ντε φάκτο παρκινγκ κυκλοφορία
·         Σημειώναμε τότε στα Χανιώτικα Νέα ότι  την θέση των κατασκευών κατέλαβαν άμεσα Ι.Χ. Δημιουργήθηκαν δηλαδή, ντε φάκτο, θέσεις στάθμευσης.
·         Σήμερα, δυο μήνες μετά, κι ενώ η κυκλοφορία και στάθμευση στα Χανιά έχει γίνει χαώδης  - και λόγω Αυγούστου - το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί δέχεται ένα ασήκωτο για τους κατοίκους, καταστηματάρχες, ντόπιους και ξένους επισκέπτες, φόρτο στάθμευσης και κυκλοφορίας.Είσοδος από παντού.
·         Με την τελευταία δε, σωστή επαναλαμβάνουμε, απόφαση του ΔΛΤΧ και Λιμεναρχείου για έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας στο Ενετικό Λιμάνι, μοιραία (!!) ο φόρτος αυτός μεταφέρεται - από το Σαββατοκύριακο- στο ήδη βεβαρημένο  σε πάρκινγκ και κυκλοφορία οχημάτων παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί.
                                      Είναι β΄κατηγορίας ;
·         Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν εδώ και πολλά χρόνια, υπήρχε μέριμνα μιας –έστω- προσωρινής περιβαλλοντικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί (με δενδροφύτευση και όχι μόνο). Και βέβαια  με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που να ισχύουν αυτομάτως –τουλάχιστον την καλοκαιρινή περίοδο.
·         Η νυν δημοτική αρχή και το ΔΛΤΧ, προκειμένου να παρέμβει στο παραλιακό μέτωπο  επικαλείται την συνολική ανάπλαση που προβλέπεται από την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μελέτη. Μια μελέτη της οποίας η απόφαση πληρωμής της πρώτης φάσης «ξεμπλόκαρε» από το Ελεγκτικό συνέδριο μόλις τον Απρίλιο.
·          Άντε τώρα να υλοποιηθεί  πρώτη φάση, μετά η επόμενη, να εγκριθεί απ’ όπου δει, να βρεθεί χρηματοδότηση, να γίνει δημοπράτηση και…έναρξη υλοποίησης!
·          Ζήστε …Μάηδες!! Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλει τα χρονάκια της. Το ξέρουν και το ξέρουμε.
·         Επομένως, τι κάνουμε; Τώρα μάλιστα που η απόφαση απαγόρευσης για το παλιό λιμάνι επιβαρύνει -αυτονόητα- περισσότερο  το βεβαρημένο κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά παραλιακό μέτωπο  του Κουμ Καπί;
·          Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις όταν το παραλιακό μέτωπο έχει μετατραπεί  σε τσιμεντένιο  παρκινγκ με θέα; Αντί η θέα αυτή να αποτελεί ένα μικρό ατού για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και όλους τους Χανιώτες;
·          Είναι β΄κατηγορίας οι κάτοικοι, καταστηματάρχες, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες  της περιοχής;
                                    Έκτακτα μέτρα-βούληση
·         Εδώ επιστρέφουμε στην απόφαση του Λιμεναρχείου, δήμου και ΔΛΤΧ για έκτακτα μέτρα απαγόρευσης στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων στο λιμάνι.
·         Καθώς όπως μαθαίνουμε καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής από καιρό ζητούσαν την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το παραλιακό μέτωπο. Και, ήδη κινητοποιούνται ζητώντας την άμεση λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων και στο παραλιακό μέτωπο. Χθες. Κι ας είναι Αύγουστος. Εξ άλλου έχουμε ακόμα τρεις μήνες τουριστική κίνηση.
·         Πρώτη κίνηση τους είναι η συνάντηση, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με τον πρόεδρο του ΔΛΤΧ κ. Μιχάλη Βλαχάκη.
·         Να του θέσουν ως άμεσο αίτημα την λήψη ανάλογων μέτρων. Αφού, αποδεικνύεται ότι εάν υπάρχει πολιτικοαυτοδιοικητική βούληση και καλή συνεργασία με τις αρχές, μέτρα μπορεί να ληφθούν την επόμενη μέρα. Θα το αποφασίσουν;
                           Πρόταση
·         Όμως η στήλη θα επανέλθει  και στην παλιά πρότασή της για άμεση περιβαλλοντική  που θα είναι και αισθητική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί. Την οποία ελπίζω να υιοθετήσουν και οι δύο πλευρές που θα συζητήσουν το πρόβλημα στο ΔΛΤΧ την Τετάρτη.
·         Η αρχιτεκτονική ανάπλαση θα αργήσει. Εξηγώ το γιατί παραπάνω. Να μην κοροϊδευόμαστε. Μπορεί όμως να γίνουν παρεμβάσεις δενδροφύτευσης πάνω στα όρια που προβλέπονται και στην αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης. Στα  γυμνά τσιμέντα εκεί στα παλιά κλειστά μαγαζιά.
·         Είχα γράψει ότι το Ρέθυμνο φύτευσε  600 φοίνικες και άλλαξε την εικόνα του παραλιακού μετώπου του λιμανιού του.
·         Υπάρχουν πλέον δυνατότητες να αλλάξει άμεσα η εικόνα του παραλιακού μετώπου ακόμα και με θάμνους ή ποώδη φυτά σε ζαρντινιέρες ή μπορντούρες που να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν άμεσα. Ώστε και άλλη αισθητική εικόνα θα υπάρξει και θα σταθούν φυσικά εμπόδια στην οποιαδήποτε στάθμευση και κυκλοφορία. Υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες εικαστικής αισθητικής παρέμβασης με μικρό κόστος. Θα μπορούσαν να το προτείνουν και να το υλοποιήσουν και οι σύλλογοι της περιοχής.
·         Από το φθινόπωρο και μετά να γίνει μια πιο μόνιμη φύτευση σε συνεργασία με  το τμήμα πρασίνου του δήμου. Φυτά που αντέχουν στην άσφαλτο, στο τσιμέντο, τη θάλασσα υπάρχουν πολλά. Μέσα από μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο διαπιστώνεται η ύπαρξη φυτών που μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν ακόμα και σε σχισμές ζεστής ασφάλτου. Οπως η ίνουλα που ανθίζει καλοκαίρι και μυρίζει όμορφα.. Φυσικά υπάρχουν οι νάνοι φοίνικες (όπως στην Σούδα) που μπορούν να φυτευτούν ακόμα και σε  μεγάλα πήλινα φυτοδοχεία και να δημιουργήσουν μετά δενδροστοιχίες. Υπάρχουν τα αλμυρίκια, αλλά και πολλοί άλλοι μεγάλοι θάμνοι.
·         Γιατί τα καθυστερούμε όλα ώστε να γίνουν πιο δύσκολα;



 Χανιώτικα Νεα 7-8-17
                                











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου