Σάββατο, Αυγούστου 12, 2017

Τι εστί πολιτισμός ;




Ξενοδοχείο  με 11 σουίτες στο κέντρο του ενετικού μας λιμανιού το εικονιζόμενα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του parakritika.gr. Αναστηλώθηκε με σεβασμό στην ιστορία αλλά  και σε νέα τυχαία ευρήματα που ήταν άγνωστα.
·         Χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία θα ήταν ένα ακόμα...χάλαρο στην παλιά Πόλη.
·          Σήμερα, με κατεστραμμένο οικονομικά το κράτος μας (το αξιακά είναι επίσης μια υπάρχουσα πληγή) η μόνη λύση  διάσωσης μνημείων της πόλης μας είναι ο επίσης χωρίς πόρους δήμος Χανίων (βλέπε τις συνθήκες χρόνιων καθυστερήσεων παλιό τελωνείο, παλιό δημαρχείο, Νεώρια)  και  βέβαια η ιδιωτική πρωτοβουλία που δρα με σεβασμό στην ιστορία μας.
·         Αυτό προβλέπεται  όμως και στην( «δρακοντείων» προβλέψεων για σεβασμό τους) αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου μας.
·         Τουριστική  αξιοποίηση ονομάζεται, ναι. Αλλά είναι και πολιτισμική.
·         Επειδή ο τουρισμός  αναδεικνύει-ανάλογα με το τι πράττει- τον πολιτισμό κάθε εποχής.
·           Άρα και της σημερινής.
·          Εμείς τι έχουμε τα τελευταία χρόνια, να επιδείξουμε για τη παλιά μας πόλη, ως δήμος Χανίων ;
·          Εδώ και δεκαετίες ; Πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων όπως  Μεγάλο Αρσενάλι, Θεατράκι Βλησίδη, Δημοτική βιβλιοθήκη, Χρυσόστομος, ανάπλαση γύρω από την Μητρόπολη,  την Σκρύδλωφ και αλλού; )
·         Ακόμα και την δρομολόγηση του έργου του Νεωρίου του Μόρο και του Παλιού τελωνείου όλα αυτά όμως, επί δημαρχίας Γεωργίου Τζανακάκη.
·         Ναι του Πασόκου! Που όμως «εκμεταλλεύτηκε» την κομματική του ταυτότητα –που ποτέ δεν έκρυψε- για να κάνει καλό στην πόλη του. Και  υλοποίησε ακόμα πολλά.
·         Με την ευκαιρία, λοιπόν, να θυμίσω(πρόχειρα από μνήμης) και όλες τις αστικές υποδομές, υπόγεια δίκτυα ομβρίων (Μουσούρων και αλλού) που πλημμύριζαν κάθε χρόνο, οδικό  δίκτυο,  ακόμα και την βάση για  την δημιουργία  του γκαράζ της Περίδου.  
·         Αλλά και ένα πλήθος άυλων θεσμικών υποδομών-οργανισμών που ήσαν παντελώς ανύπαρκτοι:  ΔΟΚΟΙΠ, ΔΗΠΕΧ, ΔΕΔΙΣΑ, ΔΑΟΧ, ΚΑΜ, ΔΗΠΕΘΕΚ (κύριος μέτοχος ο δήμος Χανίων όταν κατέρρεε μέσω και της τότε ΤΕΔΚ στην οποία ήταν πρόεδρος).
·         Άλλωστε, τι σημαίνει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ; Το λένε και τα λεξικά.
·          Ο ΤΡΟΠΟΣ ζωής μας, γενικά. Η καθημερινότητά μας. Όχι μόνο η εκπαίδευση,  η Θρησκεία, τα μνημεία, όχι μόνο οι τέχνες, όχι μόνο η κοινωνία, όχι μόνο το περιβάλλον, όχι μόνο ...όχι μόνο....
·         Ωραίο ρεπορτάζ Παντελή Γιαϊτση! Με …σαφές επίκαιρο σχόλιο! Το αναπαράγω  ως έχει με την δεοντολογική αναφορά βεβαίως στην πρωτογενή πηγή   και στην έμνευση που μου έδωσε!

«Μοναδική ανακατασκευή αρχοντικού και ανάδειξη των τειχών σε ένα απίστευτο ξενοδοχείο στο Ενετικό Λιμάνι! (φωτό)
·         Μία Χανιώτισσα έβαλε μαζί με τους συνεργάτες της τη δική της αρχιτεκτονική «σφραγίδα» σε μία μοναδική ανακατασκευή αρχοντικού, αλλά και ανάδειξης των τειχών, σε ένα νέο boutique hotel στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
·         Η αρχιτέκτονας Κυριακή Καστρινάκη, όχι μόνο ανέδειξε, αλλά και σεβάστηκε απόλυτα τον ιστορικό χαρακτήρα του αρχοντικού ενός Ενετού ευγενήτου 16ου αιώνα, το οποίο αργότερα καταλήφθηκε από έναν Τούρκο Αγά, ανώτερο αξιωματούχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το χαρέμι του, μέχρι την ενοποίηση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913.
·         Βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου και πολύ κοντά στο τζαμί Ahmet Aga.
·         Διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Βουράκης και η Κυριακή Καστρινάκη έδωσαν απόλυτη προτεραιότητα στην ανάδειξη της ιστορικότητας του κτίσματος, σε συνδυασμό με μία εξαίσια εμπειρία διακοπών.
·         Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής αποκαλύφθηκε τμήμα των ρωμαϊκών τειχών από τον 1ο αιώνα μ.Χ., που πλέον εμφανίζονται κάτω από το γυάλινο πάτωμα του ξενοδοχείου, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι επισκέπτες ότι βρίσκονται πάνω στη ζωντανή ιστορία των Χανίων.
·         Το ξενοδοχείο διαθέτει 11 σουίτες, επτά εκ των οποίων διαθέτουν ιδιωτικές βεράντες με μοναδική θέα στην παλιά πόλη των Χανίων.
·         Παράλληλα, διαθέτει ένα μοναδικό σπα που περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τούρκικο χαμάμ και μια πισίνα που περικλείεται από μοναδικά ενετικά τείχη.
·         Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του το Parakritika.gr:


·         http://parakritika.gr/?p=16340

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου