Δευτέρα, Μαΐου 25, 2015

Β.ΟΑ.Κ : Θα υπάρξει θετική έκπληξη;








Με θέμα “Ο Βιώσιμος Τουρισμός ως Πυλώνας της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR)”  θα πραγματοποιηθεί  Διεθνές Συνέδριο με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και της  CPMR (Conference of Peripheral Maritime Region of Europe -Διάσκεψη Νησιωτικών και παράκτιων Περιφερειών στην Ευρώπη) στο δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης , στις 11 και 12 Ιουνίου.
                                              --------
·         Να μην σταθούμε στο γεγονός ότι κανένα τέτοιο ή άλλο συνέδριο δεν συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια στα Χανιά. Να σταθούμε μόνο στα πάνελ των εισηγητών μεταξύ των οποίων (αναμένεται όμως επιβεβαίωση προσεχώς) θα είναι (εκτός απροόπτου  μη θετικών εξελίξεων για την χώρα) και ο υπουργός Οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών κ. Χρ. Σπρίτζης.
·         Και οι οποίοι, πάντα καλώς εχόντων των πραγμάτων στην χώρα, αναμένεται να  παραστούν και να τοποθετηθούν-μεταξύ άλλων- και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τον Β.Ο.Α.Κ.(Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης). Καθώς τουρισμός και πανευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών χωρίς Β.Ο.Α.Κ. –υποτίθεται- ότι δεν γίνεται.
·         Βέβαια οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις (και τοπικοί μας παράγοντες όμως)  παρέκαμπταν τον Β.Ο.Α.Κ. Και η ζωή …συνεχίζεται. Για όσους συνεχίζεται φυσικά και δεν έπεσαν θύματα των τροχαίων στον «κλειστό» μας αυτοκινητόδρομο.
                                      Ατελείωτο σήριαλ  εντάξεων
·          Οπότε, επιχειρούμε εδώ μια …ανακεφαλαίωση. Μόνο των τελευταίων από… τα τελευταία «νέα» που είχαν ακουστεί σχετικά με την χρηματοδότηση του Β.Ο.Α.Κ. 
·          Που είχαμε μείνει; Στον αέρα τον κοπανιστό. Και συγνώμη, δηλαδή.  Αλλά μετά από τόσα χρόνια συζήτησης για την  κατασκευή και ολοκλήρωσή του, στο …γράψιμο είχαμε πάλι βρεθεί ! 
·         Στο γράψιμο όλων των Κρητικών  από όλες τις κυβερνήσεις. Και των Χανιωτών ένα παραπάνω. Καθώς δεν υπάρχουν σήμερα ώριμες  μελέτες για ένταξη σε οποιοδήποτε «πακέτο» χρηματοδότησης  στο μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ εντός του νομού μας.
·         Και βέβαια είμαστε ακόμα στο γράψιμο του σήριαλ «ένταξη του Β.Ο.Α.Κ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
·         Η Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά ο  περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης είχε κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση για χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Χωρίς διόδια αλλά με την αποδοχή  ( της όποιας κυβέρνησης) ότι αποδέχεται την αποπληρωμή με την μέθοδο των πληρωμών διαθεσιμότητας (ένα είδος ΣΔΙΤ).
·          Στην συνέχεια, σύμφωνα με πίνακες που είχαν δημοσιευθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης, ο Β.Ο.Α.Κ.  «μεταπήδησε» στα προτεινόμενα έργα του πακέτου Γιούνκερ.
·         Το οποίο πακέτο- να θυμίσουμε- ότι προβλέπει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Επομένως υπάρχει-τούτη την χρονική στιγμή- ένα πρώτο ερωτηματικό κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από το  πρόγραμμα αυτό. Επειδή, λόγω του «κινδύνου χώρας» (country risk) κινδυνεύει να μην είναι επιλέξιμη χώρα.
·         Με την κυβερνητική αλλαγή, ήταν φανερή μια «αμηχανία» σχετικά με την πηγή  χρηματοδότησης του Β.Ο.Α.Κ.

                                                 «Κλειδιά»
·         Η οποία ,πάντως, πηγή χρηματοδότησης  που αποτελεί το κεντρικό «κλειδί» δρομολόγησης της λύσης  χρηματοδότησης του Β.Ο.Α.Κ  για να αποφασιστεί χρειάζεται να προηγηθεί  ένα άλλο «κλειδί»: Η εκπόνηση μιας «Μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού»(την έχει προτείνει ο Ο.Α.Κ. και φαίνεται να  έχει προκριθεί).
·         Η μελέτη αυτή θα  δείξει τελικά, εάν το έργο  πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη –μεταξύ άλλων – και στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.Το τεχνικό δελτίο αυτού του υποέργου έχει υποβληθεί και εξετάζεται.
·          Και φυσικά  και εδώ υπάρχουν πολλά αγκάθια. Αφού, ειδικά στο νομό Χανίων, δεν υπάρχουν καν μελέτες για ορισμένα τμήματα. Επίσης τίθεται και το ζήτημα των αναγκαίων απαλλοτριώσεων.
·         Το επόμενο «κλειδί» είναι το ποιός θα χρηματοδοτήσει  αυτήν την Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
·         Το μεθεπόμενο είναι εάν και ποιός θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες που είναι κάπως ώριμες  αλλά και αυτές που δεν  έχουν καν γίνει.
·         Ερωτηματικά  τα παραπάνω «κλειδιά» για να βρεθεί  το τελικό «κλειδί» ένταξης του Β.Ο.Α.Κ. σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
·          Ερωτηματικά τα οποία πρέπει άμεσα να απαντηθούν καθώς  ήδη  το καλοκαίρι θα δοθούν  9,5 δις ευρώ στην Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ.  
·          Θα  χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες  πιο πάνω μελέτες το υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος ;  Θα  έλθουν και θα είναι «έτοιμοι» να μιλήσουν συγκεκριμένα (με κωδικούς στα τομεακά  τους προγράμματα) οι δυο υπουργοί κ.κ. Σταθάκης και Σπρίτζης σε 15 μέρες περίπου στο Διεθνές συνέδριο  για τον βιώσιμο τουρισμό στο Ηράκλειο, όπως αναφέραμε στην αρχή;
·         Έχουμε,  έχει, η κυβέρνηση, οι υπουργοί συγκεκριμένο πλάνο; Οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί και άλλοι τοπικοί φορείς πιέζουν και προς ποιά κατεύθυνση;
·          Πόσο μπορεί άραγε να συνεχιστεί το αμαρτωλό σήριαλ «Β.Ο.Α.Κ» ;
·         Ο  αναπληρωτής υπουργός υποδομών κ. Σπρίτζης, σε συζήτηση που έγινε με τοπικούς παράγοντες, είπε ότι θα «μας εκπλήξει θετικά».
Για να δούμε!!


 Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 25-5-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου