Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

Επιτέλους προς ενοποίηση οι κοινωνικές υπηρεσίες δήμου Χανίων
                           


«Της καλής μέρας της φαίνεται απ’ όταν θα ξημερώσει» λέει η παροιμία. Μέσα πέφτει. Όπως συνήθως όλες οι παροιμίες του λαού μας-αποστάγματα λαϊκής σοφίας.
·         Ο λόγος για τις κοινωνικές υπηρεσίες, δράσεις και γενικότερη κοινωνική πολιτική του δήμου Χανίων τους τελευταίους εννιά μήνες. Είναι ο τομέας  όπου είναι αισθητή η πολιτικοαυτοδιοικητική βούληση αλλαγής και  παρεμβάσεων. Και ακριβώς αυτή η πολιτική του ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π (και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου), πολιτική άμεσων δράσεων και παρεμβάσεων, όπως σε περιπτώσεις αστέγων, λαθρομεταναστών ή προβλημάτων σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, είναι που ξεχωρίζει. Όπως και η πολιτική δρομολογούμενων  λύσεων σε προβλήματα που υπήρχαν ή δημιουργούνται.  Ξεχωρίζει από την   γενικότερη καθυστέρηση  να επιλυθούν ή να δρομολογηθούν σαφείς λύσεις σε άλλα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας του μητροπολιτικού μας δήμου.
                                                         Έγκαιρα και με διαφάνεια
·         Αφορμή για την σημερινή αναφορά  είναι δυο-τρία τινά. Ξεκινούμε από το πλέον πρόσφατο που είναι η ανακοίνωση του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής  και Παιδείας του Δήμου Χανίων (ΔΟ.ΚΟΙ.ΠΠ), αναφορικά  με την  ενίσχυση της διαφάνειας στο σύστημα εισαγωγής  στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π .
·         Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν  το νυν και παλιότερα δημοτικά συμβούλια με ενστάσεις  δημοτικών συμβούλων  και  δημοτών που άφηναν υπονοούμενα ότι δεν υπήρχε διαφάνεια στο σύστημα εισαγωγής  των παιδιών. Και, επομένως, θα μπορούσε -  γενικότερα- η κοινωνική πολιτική να χρησιμοποιείται για την πελατειακή εξυπηρέτηση της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
·         Η εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π, επομένως, καινοτομεί. Καθώς εισάγει για πρώτη φορά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης με ταυτόχρονη εξαγωγή των μορίων που συγκεντρώνουν οι ενδιαφερόμενοι.  Από  τις διαφανείς αυτές  διαδικασίες αφ’ ενός ωφελούνται οι δημότες που πράγματι έχουν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους (εισοδήματα κλπ) και αφ’ ετέρου ενισχύεται η εμπιστοσύνη μας στις δομές και το πολιτικοαυτοδιοικητικό προσωπικό. Εννοείται, βέβαια (για το φόβο  κάποιων πιθανών «Ιουδαίων»), ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά ώστε να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες για την ορθότητα και νομιμότητά τους.
·          Επιπλέον, ορίζεται και μία πενταμελής επιτροπή με μέλη ένα από κάθε δημοτική παράταξη, η οποία θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στους φακέλους των επιτυχόντων.
·         Να σημειωθεί ότι μειώνονται και τα τροφεία αισθητά.
·         Ο σχεδιασμός και η έγκαιρη απόφαση και ανακοίνωση  της διαδικασίας ώστε και οι γονείς να μπορέσουν  να προγραμματίσουν την κανονικότητα της καθημερινότητάς τους στην επόμενη περίοδο, ικανοποιεί. Όχι μόνο τους ενδιαφερόμενους γονείς αλλά και γενικότερα τους δημότες.
                                                   Διαφορετική εικόνα
·         Καθώς αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής ότι το πολιτικοαυτοδιοικητικό προσωπικό  και οι εργαζόμενοι στις  κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων έχουν συναίσθηση  των ευθυνών και της αποστολής τους.
·         Τέτοια δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί από τον ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π.(Μιχάλης Βλαχάκης πρόεδρος), το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Χανίων και την κοινωνική υπηρεσία (Μανώλης Φραγκάκης αντιδήμαρχος) αλλά και το Δημοτικό Γηροκομείο (πρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κουκλάκης) .
·          Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα ένταξης και επανένταξης 15 ατόμων που κατάφερε να υποβάλει ο ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π. και το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο  αν και είχε μόλις αναλάβει το νέο Δ.Σ. Βέβαια, δυστυχώς, τα 130.000 ευρώ του προγράμματος δεν έχουν ακόμα κατατεθεί από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή. Αφού τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το πρωτογενές… πλεόνασμα!! Φαίνεται πάντως να υπάρχουν διαβεβαιώσεις αρμοδίων από την Αθήνα  ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα το επόμενο διάστημα. Ας το ευχηθούμε.
·         Αναφερόμαστε, επίσης, στο κοινωνικό παντοπωλείο και στην κοινωνική υπηρεσία που όπως μαθαίνουμε επιλαμβάνεται αθόρυβα θεμάτων που υποδεικνύουν άλλοι πολίτες (όπως πρόσφατα περίπτωση συμπολίτη με βρέφος 6 μηνών και πρόβλημα επιβίωσης).
·         Αναφερόμαστε  ακόμα στην εξωστρέφεια της νέας διοίκησης του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να το επανασυνδέσει  με την τοπική κοινωνία.
                                           Ενοποίηση καθ’ οδόν
·          Τι συμβάλλει στην καλή εικόνα που -μέχρι τώρα και φτου να μην ματιαστεί-δίδεται στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Χανίων;
·         Βασικά, η πολιτική κατεύθυνση για προτεραιότητα αντιμετώπισής της κοινωνικής κρίσης με κοινωνική αλληλεγγύη σε όλα τα ζητήματα που είναι φανερό ότι έχει η δημοτική πλειοψηφία και προσωπικά ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.
·          Μια πολιτικο-αυτοδιοικητική πολιτική που δεν ξεφωνίζει  ούτε «χρησιμοποιείται» για προσωπική ή πολιτική προβολή όπως βλέπαμε στο παρελθόν.
·         Αντίθετα, μια  πολιτική της οποίας οι περισσότερες διάσπαρτες δομές του τομέα αυτού ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις δομές και υπηρεσίες). Παράδειγμα  το 1ο φεστιβάλ Δημιουργικότητας  τρίτης ηλικίας που έγινε τον Μάρτιο 2015 με την συνεργασία του ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π., του Γηροκομείου, της κοινωνικής υπηρεσίας αλλά και άλλων τοπικών φορέων όπως η Περιφερειακή ενότητα Χανίων.
·         Μια πολιτική που βρίσκει –κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- ευήκοον ους, συνεργασία, στήριξη και στις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

                                              Εκκρεμότητες
·         Αναφέραμε τα καλά. Γιατί –και αυτά- πρέπει να γράφονται. Ώστε να στηρίζονται όσοι πράγματι  προσφέρουν στον τομέα που έχουν αναλάβει.
·         Όμως, και εδώ υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα.  Ένα τέτοιο είναι ο κατακερματισμός κοινωνικών δομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί  και άλλες δομές, που τώρα υπάγονται στην Κοινωφελή επιχείρηση Πολιτισμού (!!) την ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ.
·         Με συνέπεια να μην υπάρχει ενιαία διαχείριση (και αντίληψη εκτιμούμε). Για παράδειγμα στο παραπάνω νέο τοπικό σύστημα εισαγωγής στους παιδικούς σταθμούς  του ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π  δεν υπάγονται  οι 4 παιδικοί σταθμοί  της ΚΕ.ΠΠΕ.ΔΗΧ-ΚΑΜ.
·         Το καλό είναι ότι  η ενοποίηση όλων των κοινωνικών δομών φαίνεται να προχωρεί  στο δήμο Χανίων. Καθώς το νομικό εμπόδιο που υπήρχε το 2011, έχει αρθεί από το 2013. Που σημαίνει ότι ήδη, από το 2013, θα μπορούσαν να είχαν ομαδοποιηθεί οι κοινωνικές δομές ώστε να μην υπάρχουν ...μαγαζάκια προσωπικής προβολής .
·         Όμως, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην νομική υπηρεσία. Κάτι που σημαίνει ότι θα τον φάμε και τον φετινό χρόνο έτσι. Με κατακερματισμένες τις κοινωνικές δομές.                                 
·         Επίσης πρέπει να υπάρξουν και σχεδιασμοί για βρεφονηπιακό σταθμό όπου οι θέσεις είναι ελάχιστες, και πρέπει να ξαναδούν το ωράριο λειτουργίας των σταθμών.
·          Χρειάζεται ακόμα να δούμε πώς και πού θα υλοποιηθεί η ίδρυση και λειτουργία   μιας μόνιμης δομής  λαϊκού υπνωτηρίου - ξενώνα αστέγων. Που είχε «χωροθετηθεί» (στα λόγια) στο παλιό ψυχιατρείο.
·         Δεν γίνεται, δεν είναι αποτελεσματικό, κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα  στέγασης δομών να τις … χωροθετούμε στο παλιό ψυχιατρείο.
·         Δεν γίνεται, σε επίπεδο νομού, να προτείνεται να δοθούν  χώροι  του ψυχιατρείου ταυτόχρονα για: 1)  Φοιτητική εστία,  2) Χωροθέτηση νέου δικαστικού μεγάρου με υιοθέτηση πρότασης του δημάρχου Χανίων κ. Βάμβουκα, 3) στέγη αστέγων –υπνωτήριο,  4) φιλοξενία μεταναστών .
·          Αυτές όλες οι δραστηριότητες κατ’ αρχάς δεν μπορούν να συνυπάρχουν . Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει μία ενιαία  μελετημένη πρόταση για το τι μπορεί να φιλοξενηθεί εκεί. Και έτσι δίνουμε άλλοθι στο υπουργείο να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ενιαία πρόταση από το νομό.  
·         Φυσικά υπάρχουν και άλλα προβλήματα . Αλλά προς το παρόν ας ευχηθούμε να προχωρήσει -επιτέλους- γρήγορα η ενοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών.
·         Με την ευκαιρία του ανασχεδιασμού, μπορεί να πάρουν …σειρά και άλλες διαιρεμένες δομές. Όπως του πολιτισμού! Που έχει(πολυτέλεια και ανορθολογικός σχεδιασμός) έναν και δυο και τρεις …επικεφαλής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου