Τρίτη, Μαΐου 12, 2015

Ανεξέλεγκτα, λοιπόν;Συνεδριάζει σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Χανίων, το Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων(Δ.Κ.Χ.). Μεταξύ των τεσσάρων, ουσιαστικά, θεμάτων  ημερήσιας διάταξης  είναι (παγίως πλέον) και η εξέταση αιτημάτων για χορήγηση προεγκρίσεων άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων επί της πλατείας 1821 της Σπλάντζιας και γύρω από αυτήν.
                                                         --------
·          Αν κάποιος παρακολουθεί τα θέματα των συνεδριάσεων  της  Δ.Κ.Χ. θα διαπιστώσει ότι ανελλιπώς σε κάθε συνεδρίαση υπάρχει θέμα χορήγησης προέγκρισης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάτι παρεμφερές όπως παραχωρήσεις κοινοχρήστων χώρων.
·         Θα παρατηρήσει, επίσης, ότι  όλα τα αιτήματα εγκρίνονται! Άλλωστε εισάγονται με θετική εισήγηση από την υπηρεσία.
                                   Μόνο άδεια ίδρυσης
·         Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η έγκριση χορήγησης της άδειας από την δημοτική κοινότητα αφορά μόνο σε ίδρυση και λειτουργία. Δεν αφορά στην παραχώρηση χώρου για τραπεζοκαθίσματα. Αυτό είναι άλλο αίτημα …δευτερογενές.  
·         Το οποίο, όπως καταλαβαίνουμε και θα καταλάβετε και  εσείς που μας διαβάζετε, μπορεί και να μην γίνει ποτέ. Και πάντως, όταν γίνει και θα είναι  κατόπιν …εορτής, τότε τα πράγματα έχουν ήδη παγιωθεί. Δηλαδή: Κάποιος παίρνει την άδεια ίδρυσης, ανοίγει και απλώνει  τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια παραχώρησης. Η οποία  είναι άλλης επιτροπής αρμοδιότητα!
·         Έτσι, λοιπόν, εξηγείται γιατί υπάρχει αυτή η …ενδημία καταπάτησης κοινόχρηστων χώρων τόσο από καταστήματα που έχουν παλιές άδειες όσο και  των νέων που πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους τελευταίους μήνες από την παρούσα δημοτική αρχή.
·         Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει από φωτογραφίες  διαμαρτυρόμενων πολιτών, μαμάδων με καροτσάκια, ΑμΕΑ και συλλογικοτήτων που δείχνουν νέα τέτοια καταστήματα σε παλιούς αλλά και νέους πεζόδρομους (π.χ. Ποτιέ, Καλλινίκου Σαρπάκη, ΧατζηΜιχάλη Νταλιάνη, πλατεία Μητροπόλεως)   να έχουν απλώσει σε όλο τον πεζόδρομο τραπεζοκαθίσματα σε ώρες …ζήτησης. Αλλά και σε ώρες που δεν υπάρχουν  πελάτες, μία βόλτα (εκεί που, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο δήμος Χανίων έβαλε κίτρινες γραμμές πέρα από τις οποίες δεν πρέπει να απλώνονται τραπεζοκαθίσματα ή εμπορεύματα), αρκεί για να απο-δείξει ότι μόλις καθίσουν οι πελάτες, αυτομάτως ο πεζόδρομος μικραίνει και …ελαχιστοποιείται.
                                       Αλλιώς ξεκίνησαν
·         Εδώ χρειάζεται να θυμηθούμε  ότι στις πρώτες συνεδριάσεις της δημοτικής κοινότητας Χανίων, πριν λίγους μήνες, είχε συζητηθεί το θέμα της παράνομης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα (κυρίως) αλλά και εμπορεύματα. Και είχε δοθεί «υποσχετική» ότι θα εξετάζονταν όλες οι άδειες παλιές και νέες και θα σχεδιαζόταν από την αρχή κανονισμός ίδρυσης  λειτουργίας και ελέγχου μέχρι πού μπορεί να φτάνει κάθε επιχείρηση στο λιμάνι , στους πεζόδρομους και στις πλατείες της πόλης.
·         Και φυσικά, θα υπήρχαν ανάλογοι έλεγχοι εφαρμογής των αποφάσεων.
                                    Κίτρινες γραμμές
·         Ωστόσο , η εικόνα της πόλης- και ως προς αυτό το πρόβλημα- αντί να γίνει καλύτερη είναι πολύ χειρότερη.
·         Το ερώτημα λοιπόν,  είναι: Μέχρι που θα φτάσει ή έγκριση αδειών (που φυσικά δεν γίνεται να μην δίδονται εάν πληρούν τους όρους του νόμου) χωρίς να υπάρχει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ έλεγχος για παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων  χωρίς άδεια ή πέραν των κίτρινων γραμμών για όσους έχουν άδεια;
·         Και δεν είναι φανερό  στην δημοτική αρχή ότι χωρίς  αυτόν τον συστηματικό έλεγχο(όχι άπαξ και μην τους ξαναείδατε) και ενώ αυξάνονται συνεχώς οι χορηγήσεις αδειών ίδρυσης νέων τέτοιων καταστημάτων, σε λίγο η πόλη και ειδικότερα οι πεζόδρομοι (τι ειρωνεία αλήθεια να λέγονται πεζόδρομοι) και πλατείες (!) θα είναι …δυσβατότερες;
·         Και άραγε, δεν είναι μέσα στα προβλήματα  που όφειλε να εισάγει και να συζητά η  δημοτική κοινότητα Χανίων  ώστε να πιέζει για λύσεις την δημοτική αρχή;
·          Τώρα θα πείτε, ότι η δημοτική κοινότητα Χανίων έχει να λύσει προηγουμένως άλλα προβλήματα. Της πλειοψηφίας. Καθώς είναι φανερή πλέον η δυσκολία συγκρότησης απαρτίας και δη απαρτίας της πλειοψηφίας. Και φτάνουν στο σημείο (όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να περάσει ένα θέμα) να καλούνται τηλεφωνικώς μέλη της πλειοψηφίας να υπογράψουν  ένα επείγον θέμα ώστε να προωθηθεί το δημοτικό έργο.
·         Υπάρχει άραγε κάποια αυτοκριτική για το πώς και το γιατί δεν υπάρχει το αρχικό ενδιαφέρον  των αιρετών της πλειοψηφίας για συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, μόλις οκτώ μήνες από την εκλογή και τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών που, πολλοί, συμμεριστήκαμε;
·         Και πάντως, ανεξάρτητα από τα εσωτερικά προβλήματα  θα συνεχιστεί  αυτή εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων,
Ανεξέλεγκτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου