Τετάρτη, Απριλίου 29, 2015

Πόσες λακκούβες ;
Απογοητευτική είναι η εικόνα της πόλης σε ότι αφορά στην κατάσταση πεζοδρομίων και δρόμων και φυσικά στην κατάληψη των πεζοδρομίων και το κυκλοφοριακό.
·         Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα τα Χανιώτικα Νέα (συχνά-πυκνά) καταγράφουν ρεπορτάζ συναντήσεων  της δημοτικής αρχής με τοπικούς φορείς, δημοσιεύουν σχόλια δημοσιογράφων και επιστολές πολιτών με στόχο-λέμε όλοι- να δοθούν λύσεις σε προβλήματα της πόλης, καταρχάς  άμεσα  για την καλοκαιρινή σεζόν.Ειδικές καθημερινές αναφορές γίνονται για τις λακκούβες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια και –πάντα- για το κυκλοφοριακό.
·         Στα πλαίσια  των προτάσεων –λύσεων ήταν και η εκδήλωση του Κύτταρου Χαλέπας την περασμένη Κυριακή 26 Απρίλη στο 10ο Δημοτικό σχολείο Χανίων.
·         Ο Ραν ταν πλαν επέλεξε, από πολλές άλλες εκδηλώσεις, να είναι εκεί. Καθώς σέβεται και εκτιμά (απεριόριστα όμως) το ανθρωπιστικό έργο του Κυττάρου Χαλέπας. Δυστυχώς, όπως έδειξε και η αψευδής φωτο που δημοσίευσαν τα  χθεσινά Χανιώτικα Νέα(28-4-15) η συμμετοχή  απλών κατοίκων (αραία, αραία ούτε καν σαρανταρέα αλλά καμιά δεκαρέα αν αφαιρέσεις τοπικοαυτοδιοικητικούς και μέλη του συλλόγου)  ήταν απογοητευτική. Έπειτα, η προγραμματισμένη για 5.30 μμ εκδήλωση μέχρι 6.30 δεν είχε καν ξεκινήσει. Έτσι, δεν παρακολουθήσαμε την εκδήλωση. Ενημερωθήκαμε όμως όλοι από τα σημαντικά ρεπορτάζ (πριν και μετά την εκδήλωση) των Χανιώτικων Νέων.
                                          Κυκλοφοριακό
·          Ένα από τα θέματα που τέθηκαν, λοιπόν, για το οποίο έπρεπε ήδη να υπάρχει απόφαση διαχείρισής του από την δημοτική αρχή, ήταν το κυκλοφοριακό  της Χαλέπας εν όψει και της λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.
·         Συγκεκριμένη όμως τέτοια ΑΜΕΣΗ λύση για το κυκλοφοριακό της περιοχής δεν είδαμε να περιγράφεται από την δημοτική αρχή. Παραπέμπεται….
·         Ανάλογη… παραπομπή φαίνεται να γίνεται και για το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης. Όπου βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική σεζόν και το χάος έχει ξεκινήσει.
·         Καμιά απόφαση για μετακίνηση της αφετηρίας των αστικών λεωφορείων από την πλατεία Αγοράς. Καμιά απόφαση για την χρήση π.χ. της Κοραή μετά το κλείσιμο των σχολείων –τουλάχιστον- για στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων. Σκέψεις αλλά καμιά απόφαση για χώρους στάθμευσης στο λιμάνι. Καμιά αποτελεσματική αστυνόμευση της παράνομης στάθμευσης και στα δύο ρεύματα των κεντρικών δρόμων. Παρά την εξαγγελία ίδρυσης σχετικής υπηρεσίας  στο δήμο Χανίων. Καμιά νέα απόφαση -δημοσιευμένη ή εφαρμοζόμενη-  από την επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι το πιο … μακρύ «ανέκδοτο». Καθώς αποτελείται από 17 μέλη και άντε να τους …μαντρώσεις όλους να συνεδριάσουν.  Τι κάνουμε, λοιπόν ; Περιμένουμε να φτιάξουμε νέα κυκλοφοριακή μελέτη; Με τι λεφτά και μετά από πόσο χρόνο;
                                    Πεζοδρόμια
·         Τα πεζοδρόμιά μας στο κέντρο αλλά και στις «καλές» συνοικίες της πόλης έχουν λακκούβες καθώς οι πλάκες έχουν φθαρεί. Λεφτά δεν υπάρχουν για συνολική ανακατασκευή, θα πείτε. Εντάξει. Μπαλώματα με άλλες πλάκες δεν μπορεί να γίνουν; Είναι καλύτερα να πέφτεις μέσα στην λακκούβα και να σπάσεις κανένα άκρο από το να την μπαλώσει … φτωχικά αλλά με φροντίδα για τον δημότη;
·         Και ένα άλλο από το οποίο κινδυνεύεις να πέσεις φαρδύς πλατύς στο πεζοδρόμιο. Τα περιττώματα  των σκύλων. Από τα οποία είναι γεμάτα ΟΛΑ τα πεζοδρόμια των Χανίων. Βεβαίως αυτό δεν είναι θέμα μόνο του δήμου Χανίων αλλά και -κυρίως- των πολιτών που έχουν δεσποζόμενα ζώα. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι’ αυτό;
                                          Λακκούβες
·         Οι δρόμοι μας έχουν την δική τους ιστορία  αλλά οι λακκούβες που υπάρχουν παντού φέτος φαίνεται να την …ξαναγράφουν!
·         Στην φωτο εδώ είναι μία λακκούβα (από καθίζηση μάλλον) στην οδό Τσόντου Βάρδα εδώ και τρεις μήνες. Κανείς δεν φαίνεται να την κλείνει. ΄Η μήπως, κανείς δεν την έχει επισημάνει; Τι γίνεται αλήθεια με τις λακκούβες στους δρόμους; Υπάρχει υπηρεσία να τις επισημαίνει; ρωτήσαμε. Φυσικά(!) όχι. Τότε; Πώς θα τις πληροφορείται ο δήμος; 
·         Σύμφωνα με  δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, λύση υπάρχει. Καθώς η ΔΕΥΑΧ έχει ένα μηχάνημα που βγάζει άσφαλτο και μπορεί να περιέρχεται σε τακτά διαστήματα τους δρόμους της πόλης και να φράζει λακκούβες όπου υπάρχουν. Αυτή η συνεννόηση με την ΔΕΥΑΧ δεν μπορεί να γίνει;
·         Γιατί, αν περιμένει κανείς από συγκεκριμένες μόνο εντολές για κλείσιμο λακκουβών, μπορεί να φτάσουμε σε τραγελαφικές καταστάσεις όπως αυτές που συνέβησαν στην δημοτική κοινότητα Σούδας πριν δυο μήνες περίπου.
·         Τότε, συνεργείο πήγε να κλείσει λακκούβες στο λιμάνι. Οι καταστηματάρχες το είδαν και ζήτησαν να κλείσουν και μία λακκούβα στην πλατεία. Λίγα μέτρα πιο πέρα, δηλαδή. Δεν έχουμε τέτοια εντολή, ήταν η απάντηση.
·         Ευτυχώς, η λακκούβα έκλεισε. Καθώς, παρενέβη προς την δημοτική αρχή ο δραστήριος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας κ. Κων/νος Φωκάς που μαζί με τον εκεί πολιτιστικό σύλλογο κάνουν μικρά «θαύματα» παρεμβάσεων με προσωπική εργασία όλων τους (π.χ. ο κ. Φωκάς αλλάζει μόνος του και  κατεστραμμένες λάμπες στους δρόμους ενώ ο σύλλογος κάνει πολλές  εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, πολιτισμού κλπ).
·         Τελικά,  πόσες λακκούβες  έχει
 η ...φάβα των προβλημάτων μας;


 Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 29-4-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου