Τρίτη, Απριλίου 21, 2015

Καλά ξέτελα


                                         Τέλος εποχής, λέει, μέχρι 31-12-15 για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Τα οποία όχι μόνο πρέπει να είναι τελειωμένα αλλά και …εν λειτουργία. Αλλιώς, «φέρτε πίσω τα λεφτά», λέει η Ευρώπη.
·        Τρέχουν να προλάβουν, λοιπόν, όσοι έχουν έργα ενταγμένα σε εξέλιξη. Μαζί τρέχει και ο δήμος Χανίων.
                                        Μπρός γκρεμνός …      
·         Έτσι, στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο και με αφορμή την  έγκριση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια μηχανημάτων  για  το  Κέντρο Υγείας αστικού τύπου  που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, άναψε η συζήτηση και τα αίματα για την (μη) βιωσιμότητα του Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου, που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η προηγούμενη δημοτική αρχή. Διότι, ναι μεν καλώς κατεδαφίστηκε το παλιό νοσοκομείο αλλά η επιλογή ανέγερσης νέας κτηριακής υποδομής όφειλε να λάβει υπ’ όψη της και την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας και ειδικότερα την φθίνουσα πορεία των δημόσιων δομών Υγείας. Και, εν δυνάμει, την αποδυνάμωση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
·         Γεγονός που είχε επισημανθεί και από την τότε αντιπολίτευση του δήμου αλλά και πολλούς Χανιώτες και φορείς.  Άλλωστε, όπως υποστηρίχτηκε, η επιλογή μπορούσε να είναι διαφορετική και ασφαλής. Όπως η δημιουργία μιας ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ δομής, κάτι που ζητούσαν πολλοί φορείς.
·         Όπως φάνηκε, λοιπόν, από την συζήτηση η επιλογή αυτή μπορεί να καταλήξει μπούμερανγκ για τον δήμο Χανίων , ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο της επιστροφής των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου. Η κατάσταση τώρα για την νέα δημοτική αρχή, που ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στην δημιουργία του Κέντρου, είναι «μπρός γκρεμνός και πίσω ρέμα». Για δυο πολύ σημαντικούς λόγους και άλλους δευτερότερους.
·         Ο πρώτος είναι ότι  το ελληνικό γκουβέρνο  δεν αντέχει να στελεχώσει με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νέο κέντρο υγείας. Ο δεύτερος ότι, όπως αποκάλυψε η παράταξη του κ. Σαρρή (νομίζω ο  γιατρός κ. Βουλγαρίδης), υπάρχει νόμος που επιτρέπει την λειτουργία μόνο ΕΝΟΣ κέντρου υγείας αστικού τύπου σε κάθε δήμο!! Τέτοιο κέντρο λειτουργεί ήδη  από το ΠΕΔΥ στα Χανιά στην λεωφόρο Σούδας-πρώην ΙΚΑ.
·         Άρα;  Που τη πάμε την κλάρα; Η απάντηση του Ραν ταν πλαν είναι ότι την …λιάζουμε στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο να μαζέψει ενέργεια να την στείλει πίσω στο …σύμπαν  μπας και αλλάξει η νομοθεσία, ή αλλάξει η οικονομική κατάσταση της  χώρας και μας …τρέξουν χρήματα από τα τρυπημένα …μπατζάκια μας!

                                Το παράπηγμα

·         Ένα άλλο έργο, τι έργο, «εργάρα», που υπάγεται στην ίδια κατηγορία των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων και πρέπει μέχρι τέλους του 2015 να λειτουργούν είναι και το τέως παράπηγμα του παλιού Ρώσικου στρατώνα στα τείχη της δυτικής τάφρου. Αυτό το παράπηγμα που είναι περίπου 55 τετραγωνικά όλο κι όλο, εντάχθηκε το 2013 στο ΕΣΠΑ ως «Κέντρο Αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων»! Σε σχόλια του τύπου και επιφυλάξεις από διάφορες μπάντες (η στήλη είχε γράψει σχετικά εδώ στα Χανιώτικα Νέα και στις 11-1-13 και πέρυσι 7-2-14),  στην κριτική που γινόταν « γιατί να αναστηλωθεί αυτό το παράπηγμα πάνω στα Δυτικά τείχη» και μετά (όταν πλέον είδαμε το …μέγεθός του) «τί είδους αναβίωση ή σεμινάρια και ποιά επαγγέλματα μπορούν να αναβιώσουν στην …σχολή αυτή», το επιχείρημα ήταν ότι έγινε για να απορροφήσουμε χρήματα ΕΣΠΑ (αυτοσκοπός-μπούμερανγκ).
                               

                                           Σήμερα;
·         «Σκάει», λοιπόν, η υποχρέωση λειτουργίας  και αυτού του έργου από την νυν δημοτική αρχή. Αλλιώς πρέπει να επιστρέψουμε και εδώ τα χρήματα. Εφ’ όσον τελειώσει βέβαια. Γιατί,  κατά την προχθεσινή αυτοψία του Ραν ταν πλαν ήταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση (μπετόν με αναμονές και ασκεπές) που ήταν και πέρυσι. Όταν, με τίτλο «Καμαρούλες μια σταλιά»(Χ.Ν. 7-2-14) γράφαμε για το άτοπον της επιλογής. 

·         Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει σχέδιο για το πώς, ποιός και τί θα γίνει εκεί συγκεκριμένα; Και με τι λειτουργικό κόστος; Η θα καταλήξει να προσφέρεται «καπουτσίνο» (ώστε να’ χει …συνάφεια  με το ενετικό τείχος); Και επειδή «κουτόφραγκοι» δεν υπάρχουν πια και θα μας πάρουν πρέφα, μήπως  θα’ πρεπε να βρεθεί μια λύση που και την νομιμότητα του ΕΣΠΑ να εξυπηρετεί και να προσφέρει ουσιαστικά ένα είδος «αναβίωσης» παραδοσιακών επαγγελμάτων;
·         Εδώ και καιρό παρακολουθούμε το αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Χώρας για την παροχή ενός κτιρίου όπου θέλει να λειτουργήσει δραστηριότητές του. Μεταξύ των οποίων και ανάδειξης των επαγγελμάτων που ανθούσαν στη συνοικία της Νέας Χώρας. Ελέχθη και κατά την περυσινή παρουσίαση στην Κωνσταντινοπουλειάδα του βιβλίου «Η αλίβρεκτος Νέα Χώρα».
·         Μήπως να γίνει μια προγραμματική σύμβαση σ’ αυτήν την κατεύθυνση με τον πολιτιστικό σύλλογο ;
·         Πρόταση κάνει και ο Ραν ταν πλαν…. Αν «δουλευτεί» μπορεί να αποδώσει. Αλλιώς, τόσο για το έργο του παλιού νοσοκομείου, όσο και για τούτο του παλιού Ρώσικου στρατώνα, μια ευχή:
Καλά ξέτελα!
Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 21-4-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου