Σάββατο, Απριλίου 04, 2015

Μεγάλο Αρσενάλι και άλλα τινά



Το Μεγάλο Αρσενάλι όπως ήταν πριν αποκατασταθεί.
                                     


  Με  αφορμή το θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων της Τετάρτης 1-4-15 - την μεταφορά της υπολοίπου υπηρεσίας της ΚΑΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ του δήμου Χανίων προσωρινά (μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο παλιό τελωνείο)στο Μεγάλο Αρσενάλι - τέθηκε θέμα ιδιοκτησίας του μεγάλου αυτού έργου κτιριακής υποδομής της πόλης μας.
·         Ειπώθηκε δηλαδή, ότι εάν το Κέντρο Αρχιτεκτονικής (ΚΑΜ) δεν στεγάζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι του δήμου Χανίων, τότε το Μεγάλο Αρσενάλι θα το πάρει πίσω το Υπουργείο Πολιτισμού.
·         Απ’ ότι παρακολουθήσαμε, ούτε η αρμόδια πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (που όφειλε 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να έχει ξεσκονίσει όλα τα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μεγάλου Αρσεναλιού αλλά και του καθεστώτος βάσει του οποίου στεγάζεται και διαχειρίζεται το Μεγάλο Αρσενάλι)  γνώριζε τι ακριβώς συμβαίνει ούτε και  κάποιος άλλος από την δημοτική αρχή.
·         Ο δήμαρχος Χανίων μόνο, είπε ότι δεν νομίζει ότι συμβαίνει αυτό, αλλά θα το εξετάσει.

 Το Μεγάλο Αρσενάλι σήμερα


                              Και βέβαια  είναι δικό μας!
·         Στο αρχείο της υπογράφουσας υπάρχουν τόσο η 10ετής πρώτη προγραμματική  σύμβαση με το ΥΠΠΟ όσο και οι επόμενες (2007 με ΥΠΠΟ και μετά με Περιφέρεια Κρήτης) και πολλά άλλα κείμενα έντυπου τύπου σχετικών με όλα τα θέματα που αφορούν και στο Μεγάλο Αρσενάλι και βέβαια στο ΚΑΜ του δήμου Χανίων.
·         Και για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή! Το Μεγάλο Αρσενάλι ανήκει στο δήμο Χανίων. Απλώς παραχωρήθηκε για να στεγαστούν οι δράσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ του ΚΑΜ του δήμου Χανίων.
·         Και αυτό αναφέρεται ρητά στο άρθρο 5 την πρώτης προγραμματικής σύμβασης (Π.Σ.)με την οποία το ΚΑΜ του δήμου Χανίων εντάχθηκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων (ΕΠΔΠ) και μετά στον θεσμό που το διαδέχθηκε, την «Επικράτεια Πολιτισμού». Πρόκειται για έναν από τους χώρους που ο δήμος Χανίων είχε υποχρέωση να παραχωρεί για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του Κέντρου.
·         Ρητή είναι και η αναφορά στην 4ετούς διάρκειας Π.Σ. του ΥΠΠΟ με τον δήμο Χανίων της 30ης Μαρτίου 2007. Όπου γράφεται: ότι το ΚΑΜ του δήμου Χανίων είναι φορέας  «ο οποίος στεγάζεται και διαχειρίζεται το κτίριο του Μεγάλου Αρσεναλιού στο Παλαιό Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά, μετά από παραχώρηση του δήμου Χανίων, στον οποίον ανήκει».
·          Ανάλογη αναφορά για στέγαση και διαχείριση του Μεγάλου Αρσεναλιού από το ΚΑΜ υπάρχει και στο προοίμιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης , του δήμου Χανίων και του ΚΑΜ το 2008.
  
 Πίνακας της ναϊφ ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου με θέμα το Μεγάλο Αρσενάλι και τίτλο "ΤΟ σπίτι της Μαντάμ Ορτάνς"





                                                  Ιστορία του Μεγάλου Αρσεναλιού
·         Είναι, λοιπόν δεδομένο και γράφεται ρητά στις διαδοχικές προγραμματικές συμβάσεις ότι το Μεγάλο Αρσενάλι ανήκει στο δήμο Χανίων.
·         Και καλό είναι να θυμηθούμε και την ιστορία του, όπως αναφερόταν στην οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας  για την κατασκευή του. Η οποία, για όσους δεν θυμούνται, έγινε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων σε μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εντάχθηκε δε και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Β΄ ΚΠΣ και ειδικότερα το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Πολιτισμός-Τουρισμός».
·          Γι’ αυτό άλλωστε, ο στόχος των δράσεων της δημοτικής επιχείρησης ΚΑΜ δήμου Χανίων  δεν ήταν μονόμπατα η αρχιτεκτονική  αλλά και η σύνδεσή του με άλλες  τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα άλλα μέλη του ΕΠΔΠ και με σύνδεσή του πολιτισμού με τον τουρισμό (κάτι που δεν έγινε).  Με σκοπό ίδιο μ’ αυτόν και των άλλων 22 πόλεων της Ελλάδας που είχαν ενταχθεί στο ΕΠΔΔ και την Επικράτεια Πολιτισμού.
·          Δηλαδή, την διαφοροποίηση της αντίληψης περί  πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς θεωρούνταν πλέον ότι στόχευαν όχι μόνο σε πνευματική αλλά και οικονομική λειτουργία. Και αναγνωριζόταν η συμβολή του πολιτισμού στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στην αύξηση της απασχόλησης σε τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν (ΒΗΜΑ 22-10-2000).
·          Σήμερα κανείς θεσμός απ’ αυτούς δεν υφίσταται.  Και-δυστυχώς- ο δικός μας θεσμός, δεν ευτύχησε, ούτε στα πρώτα πρώτα …ντουζένια του να βρεθεί σ ένα  ενεργό δίκτυο. Γι αυτό και τότε και τώρα ακόμα, αν ψάξει κάποιος την σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ τους εποπτευόμενους θεσμούς (έχει παραμείνει η ιστοσελίδα  έστω με ανενεργούς θεσμούς ως …ιστορικό ντοκουμέντο!) θα δει ότι κάτω από τον τίτλο «Αρχιτεκτονική» δεν υπάρχει ούτε η αναφορά στο ΚΑΜ του δήμου Χανίων , ούτε σε άλλο δίκτυο. Ενώ για όλους τους άλλους –τότε- θεσμούς, υπάρχουν ακόμα -έστω- τα ονόματα.
·          Πολύ συνοπτικά, λοιπόν, το Μεγάλο Αρσενάλι ήταν το τελευταίο από τα 15 συνεχόμενα αρσενάλια. Αργότερα  το 1872 χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό σχολείο, ως στέγη θεατρικών παραστάσεων στην μεγάλη αίθουσά του και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων από το 1892, δημοτικό νοσοκομείο από το 1923 και δημαρχείο  από το 1928 εως το 1941, που βομβαρδίστηκε. 





                                        Αριστείνδην το Πολυτεχνείο
·         Και ναι. Υπήρξαν κάποιες … «διεκδικήσεις» των χρήσεών του και μόνο.
·         Γρήγορα η υπόθεση ξεκαθάρισε βάσει παλαιότερης απόφασης συγκλήτου (7-12-1997). Και από τότε το Πολυτεχνείο Κρήτης (ο πρύτανης ή ο αναπληρωτής του συγκεκριμένα) συμμετείχε  αριστείνδην στο Δ.Σ. του ΚΑΜ.
·         Κάτι που δεν έγινε,  στο τωρινό Δ.Σ. κι αυτό ασφαλώς δεν είναι προς τιμή μας!!
                                             Να ακούγονται τα Χανιά
·         Και κάτι ακόμα! Από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εκδηλώσεις στο ΚΑΜ, είχαμε αναφέρει σε πολλά διαχρονικά σχόλια, ότι το ΚΑΜ είναι του δήμου Χανίων. Και όπως και οι άλλες πόλεις που είχαν ενταχθεί στο ΕΠΔΠ δίπλα στο θεσμό που λειτουργούσαν έγραφαν και την πόλη. Π.χ. Φωτογραφικό κέντρο Σκοπέλου, Κέντρο Εικαστικής δημιουργίας Ρεθύμνου κλπ. έτσι οφείλαμε να κάνουμε κι εμείς.
·          Εμείς, μάλλον ...μεγαλοπιανόμαστε και αφήναμε να αιωρείται στις σχετικές αφίσες και  την λοιπή παρουσία μας  ότι είμαστε Κέντρο αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, σκέτο. Του «δήμου Χανίων» … δεν  το γράφαμε. Ίσως επειδή δεν το κρίναμε  αρκετά …ελιτίστικο!
·          Και με την ευκαιρία. Ας προσγειωθούμε και να ακριβολογούμε  προλαμβάνοντας αντί να προσπαθούμε να θεραπεύουμε καταστάσεις που προκύπτουν όπως η αμφισβήτηση της κυριότητας του Μεγάλου Αρσεναλιού.
·         Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ,  είναι  και τώρα μία κοινωφελής Α.Ε. του δήμου Χανίων. Καλό είναι να  γράφουμε και να λέμε(η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ πρώτη και όλοι εμείς οι άλλοι μετά) ότι η τάδε εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το ΚΑΜ του δήμου ΧΑΝΙΩΝ (γεωγραφικός προσδιορισμός να ξέρουμε ότι αυτό το ΚΑΜ είναι στα Χανιά).
·         ΄Η, επίσης,  ότι η εκδήλωση του τάδε φορέα θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι του δήμου Χανίων.
·         Αν ,φυσικά, μας περιποιεί τιμή ο γεωγραφικός μας προσδιορισμός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου