Τρίτη, Απριλίου 07, 2015

Βάζουν στοίχημα;







Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάσαμε προχθές. Αφορμή να θυμηθούμε το Κουμ-Καπί και όχι μόνο. Είναι ένας …καημός  του Ραν ταν πλαν και της Ντόλυ (το αλογάκι της φάρμας των ζωακιών της στήλης) που συχνά-πυκνά, χειμώνες και καλοκαίρια, βολτάρουν όπως εκατοντάδες Χανιώτες, στην όμορφη μεν ...τσιμεντοποιημένη δε και με πολλά άλλα προβλήματα, παραλία του Κουμ-Kαπί.
·         Θα αναρωτιέστε τι κοινό έχει η Κυριακή των Βαΐων  με το Κούμ-Καπί.  Με λίγη  …ρετρό φαντασία και  διάθεση της δημοτικής αρχής Χανίων να  φροντίσει και να «πρασινίσει» το παραλιακό μέτωπο της Ακτής Μιαούλη με φοίνικες όπως παλιά, να βάψει κάγκελα και να αναβαθμίσει την παραλία που κολυμπούν πολλοί Χανιώτες,  έχει.
·         Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε εφαρμογή της μελέτης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ένα διαγωνισμό στα τέλη της θητείας της ο οποίος (όπως είχαμε… Κασσανδρίσει!) όχι μόνο δεν θα εφαρμοστεί, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί και ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά  αποδείχτηκε ότι υπήρχαν και προβλήματα που βάζουν τις μελέτες στο συρτάρι.


 Μια φορά κι έναν καιρό

                                           Υποδομή
·         Η πρόταση του Ραν ταν πλαν, εδώ και χρόνια (με τελευταία αυτήν που δημοσιεύτηκε στην στήλη πέρυσι 14/2/2014 και τίτλο «Μήπως να ξεκινούσαμε με δενδροφύτευση;»)είναι πολύ απλή. Και δεν χρειάζεται αρχιτεκτονική μελέτη  εφαρμογής.
·         Λοιπόν. Η εικόνα του παραλιακού μετώπου της Ακτής Μιαούλη στο  τμήμα από το θεατράκι Βλησίδης μέχρι την Πύλη της Άμμου είναι μια εικόνα τσιμέντου και τραπεζοκαθισμάτων που αμαυρώνει όλη την ομορφιά της παραλίας και της θέας  προς τα ενετικά τείχη και το ενετικό λιμάνι.
·          Πριν δυο δεκαετίες περίπου, όταν το Κουμ Καπί ήταν πολύ πιο in από το λιμάνι σε σχέση με σήμερα, η δημοτική αρχή Τζανακάκη, προς το τέλος της θητείας της, είχε φυτέψει στο παραλιακό μέτωπο μία σειρά από φοίνικες. Προκειμένου να προσφέρουν αφ’ ενός την αναγκαία σκιά το καλοκαίρι και αφ’ ετέρου να  ελαττώνουν την τσιμεντένια εικόνα και αυτήν  των τραπεζοκαθισμάτων.
·         Οι φοίνικες, ως γνωστόν είναι ενδημικό αυτοφυές φυτό στην Κρήτη και  ευδοκιμεί σε περιοχές κοντά στην θάλασσα με υγρά εδάφη. Ένα φυτό με πολλούς συμβολισμούς και μύθους. Δυστυχώς από τους φοίνικες που φυτεύτηκαν τότε, 3-4 μόνο σώθηκαν μέχρι και σήμερα. Αυτοί κοντά στο θεατράκι Βλησίδης. Οι υπόλοιποι έτυχαν της αδιαφορίας και -όπως τότε ακουγόταν- και της πιθανής σκόπιμης  «κακομεταχείρισης» κάποιων  που θεωρούσαν ότι τους …ελαττώνουν τα τραπεζοκαθίσματα και όχι μόνο.
·         Ως δικαιολογία ακούστηκε  ότι δεν ευδοκιμούν στην περιοχή της θάλασσας. Τότε πώς ευδοκίμησαν και αποτελούν στολίδι οι φοίνικες στην παραλία της Σούδας που φυτεύτηκαν επί δημαρχίας Γιάννη Περάκη;
·         Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Στην θέση των φοινίκων έμειναν οι τρύπες που είχαν ανοιχθεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν μερικά μικροατυχήματα συμπολιτών και βέβαια να είναι αντιαισθητικά έτσι ανοικτά. 


 Δενδροφύτευση 11-6-2006





                          Τσιμεντωμένες τα τελευταία χρόνια οι υποδοχές

·         Ήδη είχε αναλάβει η  δημοτική αρχή Βιρβιδάκη. Κάποια στιγμή και μετά από συνεχή δημοσιεύματα του τύπου για την γενικότερη εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή, έγινε πάλι μια δενδροφύτευση με διάφορα άλλα είδη δένδρων, μικρότερης έκτασης.
·         Ούτε αυτά φτούρησαν. Ίσως επειδή κανείς δεν τα φρόντιζε. Έτσι, ο επόμενος χρόνος βρήκε τις υποδοχές τσιμεντωμένες όπως και παραμένουν.

                                           Υπάρχει σχεδιασμός;
·         Και φτάνουμε στο ζητούμενο: Την πολιτική βούληση και τον σχεδιασμό. Αυτήν την εποχή που οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προσπαθούν να εξωραΐσουν την πόλη, έχουν συμπεριλάβει την δενδροφύτευση, την τακτοποίηση και τον καλλωπισμό της παραλίας του Κουμ –Καπί;
·         Δενδροφύτευση, τουλάχιστον, στις υπάρχουσες υποδοχές  με φοίνικες που θα προσδώσουν εικαστική εικόνα από στεριά και θάλασσα  ή άλλα δένδρα που θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι της υπηρεσίας πρασίνου;
·         Σκοπεύουν επίσης να  αναδιατάξουν τα  τραπεζοκαθίσματα  έτσι ώστε να  αφήσουν ελεύθερη πρόσβαση στην άκρη του δρόμου δίπλα από τα πεζοδρόμια για διέλευση οχημάτων σε περίπτωση ανάγκης;
·         Παράλληλα είναι σημαντικό να τοποθετηθούν μερικά ακόμα παγκάκια, ώστε να μπορούν να  βρουν σκιά και  ξεκούραση πολλοί συμπολίτες που θέλουν να κάνουν την βόλτα τους στην Ακτή Μιαούλη, χειμώνα –καλοκαίρι, χωρίς να καθίσουν σε ένα μαγαζί.
·         Η δ/νση πρασίνου του δήμου Χανίων έχει δείξει άμεσα αντανακλαστικά σε σχέση με προβλήματα που υποδεικνύονται  από τους δημότες και από τον τύπο. Το ερώτημα είναι:
·         Σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο του Κούμ-Kαπί υπάρχει; Προβλέπει  και δενδροφύτευση με «υιοθεσία» όμως των δένδρων από την αρμόδια υπηρεσία ώστε να  «πιάσουν» και να μεγαλώσουν;
·         Ένα στοίχημα είναι αυτό για την δημοτική αρχή. Ένα στοίχημα με τον «εαυτό» της, τα  Χανιά και την ιστορική συνοικία του Κουμ-Καπί.
 Το βάζουν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου