Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

Σκέψεις-προτάσεις πότε οι παρεμβάσεις ;




                     O λόφος στην Μίνωος αρχίζει πάλι ν αγεμίζει μπάζα

              
Προεκλογική περίοδος ακριβώς πριν ένα  χρόνο  για την αυτοδιοίκηση. Εν-στάσεις του συνόλου των τότε υποψηφίων (Βάμβουκας, Παπαδογιάννης, Σαρρής, Παπαντωνάκης, Ρίζος) για προβλήματα του δήμου Χανίων.

·         Μεταξύ άλλων, εγκαλούσαν την τότε δημοτική αρχή για  χαώδες κυκλοφοριακό στην πόλη, για αποκλεισμό της παλιάς πόλης χωρίς να έχει δώσει εναλλακτική πρόσβασης με την αγορά και των 3 πράσινων ηλεκτρικών μίνι μπας που προβλέπεται να αγοραστούν από το Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και για σκόπιμη αβελτηρία αντιμετώπισης της ανομίας και των καταλήψεων των πεζοδρομίων.
·         Σήμερα, λοιπόν, ένα χρόνο μετά, με μια νέα δημοτική αρχή, ο Ραν ταν πλαν  προσπάθησε  (μέσω των δημοσιογραφικών πληροφοριών του)  να μάθει πού βρισκόμαστε.




Γιατί ΝΑΙ στο πάρκινγκ μπροστά από το μνημείο του Σαν Σαλβατόρε στην πλατεία Τάλω και ΟΧΙ στην Δυτική τάφρο ; Αλλος αρχαιολογικός...Θεός  είναι εκεί;

                                          Κυκλοφοριακό
·         Ξεκινάμε από το κυκλοφοριακό. Η κυκλοφοριακή μελέτη που υπάρχει προφανώς χρειάζεται σε κάποια σημεία επικαιροποίηση. Αλλά μια νέα μελέτη μπορεί να πάρει και 5 χρόνια! Αφήστε που δεν υπάρχουν χρήματα για να ανατεθεί. Αν, λοιπόν, όπως ακούγεται, ο δήμος Χανίων θέλει να εφαρμόσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ μια κυκλοφοριακή μελέτη αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως άλλοθι…απραξίας.
·         Διότι κάποια μέτρα μπορούν να ληφθούν. Αλλά όταν συγκροτείς μια επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων  με 17 μέλη(!!) είναι επόμενο ότι αυτή δεν είναι λειτουργική. Άρα, δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις. Διότι, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να ληφθούν κάποιες αποφάσεις που θα τροχοδρομήσουν  κάποιες  πρώτες παρεμβάσεις.
·          Όπως, να ελευθερωθούν σε πρώτη φάση οι οδοί Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη από τα εκατέρωθεν σταθμεύοντα (παρανόμως) αυτοκίνητα.
·         Να μεταφερθεί άμεσα όπως το ζητούν πολλοί φορείς, η αφετηρία των αστικών λεωφορείων από την αγορά. Καθώς τώρα το καλοκαίρι, με την στάθμευση και των τουριστικών λεωφορείων απέναντι, δημιουργείται ΤΟ μποτιλιάρισμα.
·         Πού να πάνε; Δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά. Θα αναφέρουμε κάποιες από τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί (σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ραν ταν πλαν)  και κρίνονται λογικές: Όπως, να μεταφερθεί η αφετηρία των αστικών λεωφορείων λίγο πιο πέρα, στην Νικηφόρου Φωκά, απ’ όπου θα φύγουν τα παρκόμετρα.
·         Χώρος στάθμευσης μπορεί να υπάρξει στο λόφο πάνω από την Μίνωος (που μέχρι τώρα ήταν χώρος εναπόθεσης μπαζών και  σκουπιδιών) χωρίς να πειραχτεί το τείχος με στρώσιμο χαλικιού(όπως  είχε κάνει ο Χαράλαμπος Σοφιανός  επί Τζανακάκη  με την στάθμευση στο σημερινό πάρκινγκ της Ρεγγίνας. Και είναι ευτύχημα που υπάρχει και εξυπηρετεί την στάθμευση. Αλλιώς θα ήταν ακόμα …σκουπιδαριό).
·         Για το πρόβλημα στάθμευσης στο λιμάνι Χανίων, υπάρχει επίσης πρόταση από τοπικούς φορείς εδώ και αρκετά χρόνια να χρησιμοποιηθεί η Δυτική τάφρος. Χωρίς να θίγεται  το μνημείο. Άλλωστε μπροστά στο Σαν Σαλβατόρε (πρώην ΞΕΝΙΑ) στην πλατεία Τάλω λειτουργεί εδώ και χρόνια πάρκινγκ. Ίδια περίπτωση είναι. Η κατ’ αρχήν πρόταση είναι να γίνει γύρω από την τάφρο ένα παρτέρι και να μπουν προβολείς που θα αναδεικνύουν την  τάφρο. Εκεί μπορεί να σταθμεύσουν 2000 αυτοκίνητα. Γιατί  να δυσκολεύουμε την ζωή μας στα Χανιά όταν στο Ηράκλειο αλλά και στην Ρόδο (που είναι ενταγμένη στα μνημεία της Ουνέσκο), γίνεται κάτι ανάλογο;
·         Όσο για εκείνα τα μίνι μπας και την πρόβλεψη για τους κατοίκους της παλιάς πόλης (σύμφωνα με τα αιτήματα και του συλλόγου τους) τι γίνεται;
·         Τίποτα απ’ αυτά, δεν μπορεί να υλοποιηθεί;

                                      Τραπεζοκαθίσματα
·         Για την εξάλειψη της μάστιγας της κατάληψης χώρων πεζοδρομίων και  ελεύθερων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και όχι μόνο, επίσης, δεν έχουμε δει τίποτα. Και η καλοκαιρινή σεζόν έφτασε. Αντίθετα, βλέπουμε ότι οι βαφτισμένοι πεζόδρομοι (π.χ. Μουσούρων και Ποτιέ) γίνονται σιγά –σιγά …τραπεζόδρομοι.
·         Οι χώροι γύρω από την Μητρόπολη κατειλημμένοι. Πρόστιμα υπάρχουν, λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες.  Αυτό είναι το θέμα; Ή το να ελευθερωθούν –ισότιμα για όλους- όλοι οι χώροι από τραπεζοκαθίσματα στο λιμάνι και σε όλη την  πόλη όπου είναι παράνομα; Υπάρχει πολιτική βούληση γι αυτό; Ή θα φτάσουμε πάλι στις επόμενες δημοτικές εκλογές  με άλυτα τα ίδια θέματα;
                                                 Αναδιάταξη;
·          Να τελειώσουμε για σήμερα, με μια ακόμα  δημοσιογραφική πληροφορία . Αφορά στην... αναδιάταξη κάποιων  τραπεζοκαθισμάτων στο λιμάνι. Στον παραλιακό χώρο από το «Παλλάς» μέχρι την πλατεία όπου ήταν το παλιό Λιμενικό περίπτερο.
·         Υπάρχει, λέει, πρόταση (που από άλλους απορρίπτεται αλλά κάποιοι το «κρατούν» υπό σκέψη!) να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται  σ’ αυτήν την έκταση, δεξιά και αριστερά. Και …ενδιαμέσως να μένει ένας χώρος  για να περνούν οι πεζοί! Έτσι, λέει, θα είναι …αισθητικά-αρχιτεκτονικά καλύτερα!
·         Φοβερό; Και εντάξει, τους πεζούς δεν τους ρώτησαν αν γουστάρουν να περπατούν ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα.
·         Αλλά, όπως ρωτά και ο Ραν ταν πλαν, τα πυροσβεστικά , αν -ο μη γένοιτο- χρειαστούν,
από πού θα περνούν ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου