Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

Ένα χανιώτικο θέατρο για τον (Ουρανο)Μ(η)κη Θεοδωράκη

Με αφορμή την είδηση για την συναυλία που θα δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ηράκλειο στις 25 Μαρτίου, που ανάρτησε και η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου στην σελίδα της στο φβ, αναπτύχθηκε ένας διάλογος σχετικά με το γιατί δεν έρχεται στα Χανιά και υποστηρίχτηκε ότι φταίνε και οι ανεπαρκείς κτιριακές πολιτιστικές υποδομές των Χανίων.

------------
• Θυμήθηκα την τελευταία φορά που είχε έλθει στα Χανιά ο Μίκης (Ουρανο)-Μ(ή)κης όπως τον προσφώνησε ο παππούς Ειρηναίος Γαλανάκης) και έδωσε συναυλία. Ήταν την 1η Αυγούστου 1999 στο Εθνικό Στάδιο Χανίων μετά από πρόσκληση και συνεννοήσεις(που έσπασαν και τον «πάγο») με τον τότε δήμαρχο Χανίων κ. Γ Τζανακάκη .
• Ήταν η πρώτη φορά που ερχόταν μετά το 1991. Οπότε είχε … «εισπράξει» αντιδράσεις τοπικών και αιρετών εξ’ αιτίας της πρότασής του να γίνει το θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Έτσι ώστε –κατ αρχήν – να φιλοξενηθούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις και η συναυλία του για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης και στην συνέχεια ο χώρος να δίδεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Χανίων.

Μας «πορεύει»

• Όπερ και εγένετο. Ο χώρος αυτός μας… «πόρεψε» 20 χρόνια. Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- είναι πλέον αποδεκτό ότι –παρά τα προβλήματά του- έδωσε ώθηση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Τέτοια που δεν υπήρχε ΠΡΙΝ.
• Και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μας «πορεύει». Προσωρινά … πάλι.!! Καθώς, δεν φαίνονται στον ορίζοντα πιστώσεις για νέο –έστω –υπαίθριο θέατρο. Αλλά ούτε και για το παλιό τελωνείο Χανίων. ( θα γράψω σχετικά)
• Λέω θα μας «πορέψει» πάλι, επειδή, όπως φαίνεται, ότι ο σχεδιασμός της νέας δημοτικής αρχής Χανίων, προβλέπει την αλλαγή των καθισμάτων και τοποθέτηση καρεκλών (ήταν και πρότασή μου από το 2001στην τότε ΔΗΠΕΧ) με την σύμφωνη γνώμη της ΕΒΑ Χανίων. Καιρός ήταν. Καθώς η μεγάλη ένσταση για το χώρο ήταν πλέον για το «ξεμέσιασμα» που προκαλούσαν τα καθίσματα . Και η επικινδυνότητά του, μετά από τόσα χρόνια, βέβαια.
• Επίσης, για καλοκαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο Φιρκάς, προμαχώνες και άλλα «κλειστά» μνημεία που έχουν αποκατασταθεί με πολλά χρήματα. Και είναι καιρός να δίδονται για πολιτισμικές εκδηλώσεις. Δεν θα έχουν μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά σήμερα αυτό δεν είναι εμπόδιο.

Έχουμε μικρότερες

• Ειδικά για το χειμώνα, λοιπόν, προφανώς δεν έχουμε ένα μεγάλο χώρο όπως το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλείου. Το οποίο όμως-βασικά- είναι αθλητική και όχι πολιτιστική κτιριακή υποδομή. Και έγινε στα πλαίσια των έργων της Ολυμπιάδας. Εμείς στα Χανιά δεν αξιωθήκαμε ούτε το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου να τελειώσουμε στα πλαίσια των έργων αυτών.
• Υποστηρίζω, πάντως, ότι ο Θεοδωράκης θα μπορούσε να έλθει στα Χανιά . Το πνευματικό κέντρο Χανίων με χωρητικότητα 600 ατόμων περίπου, θα μπορούσε (και με σχετική ενίσχυση των εγκαταστάσεών του αν χρειαστεί) να φιλοξενήσει μία συναυλία του Μίκη, εάν ετίθετο θέμα να έλθει χειμώνα.
• Υποστηρίζω επίσης, ότι εκτός από χειμερινό, καλοκαιρινό θέατρο- θέατρο (που δεν έχουμε) υπάρχουν αρκετές κτιριακές πολιτιστικές υποδομές στα Χανιά. Μικρότερης χωρικότητας αλλά εξαιρετικές να φιλοξενήσουν μικρότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το χειμώνα . Υπάρχει το Μεγάλο Αρσενάλι, το θέατρο Βλησίδη, Ο Χρυσόστομος, η Δημοτική πινακοθήκη.(έργα δημαρχίας Γ Τζανακάκη).

Στο νέο Καλλικρατικό δήμο Χανίων

• Πέραν αυτών βέβαια , τώρα με τον Καλλικρατικό δήμο Χανίων, μπορούν να αναδειχθούν( με σχετικές χρηματοδοτήσεις βεβαίως βεβαίως που θα διεκδικήσει ο δήμος Χανίων ) και το φρούριο Ιτζεδίν, η αρχαία Απτέρα αλλά και το Ναυταθλητικό κέντρο Σούδας και άλλες περιαστικές δομές .
• Το φρούριο Ιτζεδίν δε θα ήταν ιδανικό για μια εκδήλωση με τον Θεοδωράκη. Αλλά, είπαμε θέλει και το Ιτζεδίν …τον χρηματοδότη του. ΄Η, τον ...σπονσορά του, ίσως.

«Κομψό παράπονο»

• Και επανέρχομαι στον διεθνή μας (Ουρανο) Μήκη.
• Το ότι ο Θεοδωράκης πάει στο Ηράκλειο, δεν σημαίνει κάτι άλλο από το να πήγαινε σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας. Και καλώς μας έρχεται στην Κρήτη. Διεθνής προσωπικότητα είναι.
• Αν τον διεκδικούμε λίγο …περισσότερο μια και είναι Χανιώτης, δεν πρέπει να κάνουμε και κάτι να τον τιμήσουμε ;
• Λέω πιο πάνω ότι ο Θεοδωράκης ήλθε στα Χανιά το 1991 οπότε εγκαινίασε το θέατρο της Ανατολικής τάφρου στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης. Θέατρο που ήταν και πρότασή του να γίνει. Και φυσικά, το έκανε, τότε, ο Κ. Μητσοτάκης, όντας πρωθυπουργός.
• Ήλε και το 1999. Είναι γνωστό όμως, ότι ο Θεοδωράκης είχε –κατά βάθος-μία πικρία με τα Χανιά. Εξ’ αιτίας των αντιδράσεων για το θέατρο ανατολικής τάφρου που εστράφησαν και εναντίον του.
• Φάνηκε και στην συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Χανίων . Στοιχεία της οποίας είχα καταγράψει, τότε, στην στήλη μου «Εφημερίες» στα Χανιώτικα με τίτλο «ΑΞΙΟΝ (ς) ΕΣΤΙ μαζί με τις άλλες δραστηριότητές του στα Χανιά (παρουσίαση και του βιβλίου του «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου».
• Είχα γράψει δε –μεταξύ άλλων- ότι για «ΔΥΟ μέρες ο μύθος του μάγεψε, ζωντάνεψε, κέντρισε, οραμάτισε».
• Είπε και είχα καταγράψει κάτω από ένα σχόλιο με τίτλο «Κομψό παράπονο»: «Έλειψα πολύ καιρό από τα Χανιά…» και εξήγησε (και έκλεισε) το θέμα με το θέατρο Ανατολικής τάφρου : «Ήταν σαν το αυγό του Κολόμβου» η πρότασή μου να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος στην Ανατολική τάφρο «που είδατε τι πολιτιστική ώθηση έφερε τότε στα Χανιά». Πέραν αυτού είχε πει ότι έχουμε άμεση ανάγκη από ένα μικρό χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ένα μικρό μέγαρο μουσικής που δεν στοιχίζει και τεράστια ποσά»
• Βέβαια, τότε, δεν υπήρχε ούτε το Μεγάλο Αρσενάλι (2002), ούτε το θεατράκι Βλησίδης (2001), ούτε η Δημοτική Πινακοθήκη( 2002), ούτε το Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Το οποίο ολοκληρώθηκε το 2004. Το οποίο –εάν εξοπλιστεί κατάλληλα και μπορέσει η διαχείρισή του να μείνει εξ ολοκλήρου στα Χανιά- είναι ένας εξαιρετικός χώρος. Όχι για μόνιμο θέατρο, βέβαια.

Θα το κάνουμε ;

• Στο Θεοδωράκη … «τάξαμε» ένα θέατρο. Έτσι δεν είναι; ( τι λέει ο σύλλογος φίλων του Μίκη Θεοδωράκη;) Ένα θέατρο κοντά στον Γαλατά, στους Αγίους Αποστόλους. Το οποίο θα ονομάσουμε «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης».
Η νέα δημοτική αρχή έχει «τάξει» ένα « νέο σύγχρονο Δημοτικό Θέατρο».
• Θα το κάνουμε; Θα του το αφιερώσουμε ; Πού και πότε;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου