Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

Φταίει, πάλι, ο κύριος Κανείς ;

Αντί της υπεσχημένης αναβάθμισης της μονάδας νεογνών του νοσοκομείου Χανίων σε μονάδα εντατικής νοσηλείας, φθάσαμε στην αναστολή λειτουργίας της.


Το ήξεραν
«Αναστολή», στην διάλεκτο των πολιτικών και ιθυνόντων, σε τούτο το χειμαζόμενο ΕΣΥ και την βουλιαγμένη εθνική οικονομία, πρακτικά σημαίνει κλείσιμο επ αόριστον. Θα το ξεχάσουμε, εν τω μεταξύ(σκέπτονται) και θ ασχοληθούμε με άλλα που θα τρέξουν εντός ολίγου.
Σχετικά με τις δηλώσεις λύπης των τοπικών παραγόντων και τις ερωτήσεις που κατέθεσαν στην Βουλή για το θέμα της αναστολής λειτουργίας της μονάδας νεογνών. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την λύπη κανενός. Αλλά όταν οι «πενθούντες» είναι βουλευτές και τοπικοαυτοδιοικητικοί που εγνώριζαν τι συμβαίνει και τι θα συμβεί (εάν δεν εγνώριζαν σημαίνει ότι δεν ασχολούνται με αυτά που μας καίνε) και δεν πήραν μέτρα να ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ το κλείσιμο, αμφισβητούμε την πρόθεση ή την δυνατότητα να συμπαραταχθούν με τα προβλήματα του τόπου.

Τυχαίο;

Κατ αρχήν αξίζει να διαβάσετε τις ξεκάθαρες δηλώσεις της δ/ντριας νεογνών κυρίας Ελένης Απαζίδου στο χθεσινό ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη στα Χανιώτικα Νέα (1-3-11).
Σ αυτές, ο κοινός νους , μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις ευθύνες και την «σκόπιμη» (;) ολιγωρία αρμοδίων- οριζοντίως και καθέτως- παρά την γνώση που είχαν ότι η μονάδα οδηγείται σε κλείσιμο. Φαίνεται καθαρά ότι εδώ και μήνες υπήρχε σαφής προειδοποίηση και ενημέρωσή τους από την δ/ντρια για το τι συμβαίνει και τι θα συνέβαινε. Άλλωστε, αυτά έφταναν μέχρι τα τοπικά ΜΜΕ και συχνά ακουγόταν ότι κινδυνεύει να κλείσει η μονάδα. Άρα , γνώριζαν ΟΛΟΙ.
Για λόγους "ανεξήγητους"(;) όμως δεν πήραν τις αποφάσεις που θα διασφάλιζαν την συνέχιση και αναβάθμισή της. Ως όφειλαν.
Τυχαίο; Δεν νομίζω. Και όχι μόνο εγώ. Αλλά και πολλοί μα πολλοί συμπολίτες μας.

Ένωση γιατρών ΕΣΥ

Σήμερα πάλι αξίζει να διαβάσουμε τις δηλώσεις του Αντώνη Κρασουδάκη προέδρου της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Χανίων όσο και του γιατρού Μπατάκη γραμματέα του Ιατρικού συλλόγου.
Μετά διαβάστε και τις "κλασικές" ερωτήσεις στην Βουλή αλλά και της νέας βουλευτίνας μας και σκεφθείτε ότι πριν ένα μόλις μήνα η ίδια μας παρουσίαζε χαμογελαστά τον υγειονομικό χάρτη του νομού (αγνώστων λοιπών στοιχείων).Πριν τον καταρτίσει δεν εγνώριζε (και όχι μόνο αυτή αλλά όλοι) τι συνέβαινε στην μονάδα νεογνών ώστε να κάνουν κινήσεις ΠΡΟΛΗΨΗΣ του κλεισίματος.;
Τέλος διαβάστε και τις σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Χανίων κ. Σκουλάκη. Αντιγράφω εδώ από τα Χανιώτικα Νέα κάποιες από τις παραπάνω δηλώσεις ώστε να διευκολυνθούμε στην ανάγνωση και σχολιασμό τους) .
'Κάθε Τμήμα του Νοσοκομείου που κλείνει, δηλώνει στα Χ.Ν ο πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Χανίων κ. Αντώνης Κρασουδάκης, είναι μία ήττα και για τους γιατρούς και μία ήττα των πολιτών και κυρίως των πολιτών που θέλουν να λέγονται ενεργοί'»
»Πιστεύω ότι η Μονάδα στα Χανιά έκλεισε για δύο λόγους: ο ένας λόγος έχει να κάνει με τη σωματική εξόντωση που βιώνουν οι γιατροί που δουλεύουν χωρίς προοπτική βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών τους. Και τα πράγματα από ό,τι φαίνεται θα επιδεινώνονται καθημερινά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Νοσοκομείο Χανίων διαχρονικά πάσχει από κάποιους που νομίζουν πώς τα ξέρουν όλα, οι οποίοι πολλές φορές αποφασίζουν χωρίς να έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους', τόνισε ο κ. Κρασουδάκης. (σ.σ. πολύ σοβαρή καταγγελία)
Και πρόσθεσε: 'Θα πρότεινα στους κοινοβουλευτικούς που φωτογραφίζονται με τους υπουργούς Υγείας να επικαιροποιήσουν τον υγειονομικό χάρτη του Νομού Χανίων, στον οποίο πλέον δεν θα περιλαμβάνεται η Μονάδα Νεογνών.(σ.σ.!!!)
Και εύχομαι πρωτόκολλα τιμής να μην υπογράφονται μόνο για το Εφετείο αλλά πλέον να ενσκήψουν οι αιρετοί της πόλης στα πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να απασχολούν τον Νομό'.

Ο ιατρικός σύλλογος

'Δεν μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει το πρωί, να καλείται να πάει στο Ηράκλειο για διακομιδή το βράδυ, να επιστρέφει και να έχει εφημερία και πιθανώς να έχει και κάποιο έκτακτο περιστατικό. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Με θλίβει το κλείσιμο της Μονάδας', ανέφερε σε δηλώσεις του ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, γυναικολόγος - μαιευτήρας Χαράλαμπος Μπατάκης.
Και πρόσθεσε: «Έπρεπε να καταστεί σαφές στα Χανιά μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσαν να φτάσουν οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Μονάδα. Σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε μόνο στον Σύλλογό μας και όχι προς τα έξω».



O δήμαρχος Χανίων

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Μαν. Σκουλάκης σχολίασε , επίσης, με δηλώσεις του στα Χ.Ν. το κλείσιμο της Μονάδας Νεογνών , ο οποίος ανέφερε: 'Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την εξέλιξη αυτή που πήρε η Μονάδα Νεογνών στα Χανιά. Παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης δεν αποφεύχθηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της και οφείλεται αυτό στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Άλλος τρόπος να ανοίξει η Μονάδα δεν υπάρχει από το να βρεθούν γιατροί. Και για να βρεθούν γιατροί πρέπει να γίνουν νόμιμες προκηρύξεις και διαδικασίες που είναι αναπόφευκτες. Θα προσπαθήσω κι εγώ ως δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λύση... Θα δούμε. Το Υπουργείο επικοινώνησε ήδη κατ’ επανάληψη με τη Διοίκηση, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί και εκείνο να δώσει λύση. Εάν υπάρχουν επικουρικοί (γιατροί), που δεν το βλέπω. Θα το εξετάσουμε, όμως, τις επόμενες μέρες. Για αυτή τη Μονάδα έχω κάνει τεράστιες προσπάθειες κατά το παρελθόν και η όποια κακή εξέλιξη στο Νοσοκομείο με πληγώνει διπλά'.

Δεν φταίει, κανείς;

Παρατηρείστε τις φράσεις που χρησιμοποιεί ο κ. Σκουλάκης. «Πρέπει να γίνουν νόμιμες προκηρύξεις και διαδικασίες που είναι αναπόφευκτες» Επισήμανση: Ποιοι και γιατί δεν τις έκαναν;
«Δεν ξέρω αν υπάρχει λύση»... «θα δούμε».... "Δεν ξέρω αν και το υπουργείο μπορεί να δώσει λύση"(σ.σ!!!!)... «που δεν το βλέπω»(!!!) Δηλώνει.
Τι μας λένε οι δηλώσεις αυτές; Είναι η ...ιδέα μου ότι την αποχαιρετούμε την μονάδα για τα επόμενα δυο τρία χρόνια, ή και μόνιμα;
Είναι η ιδέα μου ότι ανεπαισθήτως κάποιοι την έκλεισαν πίσω από τα τείχη άστοχων αποφάσεων, όπως καταγγέλλει η δ/ντρια της ΜΕΝΝ.
Άρα; Εσείς τι πιστεύετε; Το γνώριζαν όλοι ή όχι; Υπήρχαν σκοπιμότητες ή όχι; Πριν κάποιους μήνες δεν μας παραμύθιαζαν πολιτικά ότι δεν θα κλείσει;» Και εάν υπολόγιζαν λάθος δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαρκείς; Αν πάλι καλύπτουν πολιτικούς δεν έχουν ευθύνες που καταδικάζουν –προκαταβολικά- σε θάνατο ή ανεπανόρθωτες βλάβες νέες ζωές που θέλουν να έλθουν στον κόσμο;
Είναι η ιδέα μου ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μονάδα έπρεπε να κλείσει!!! για να…. ξανανοίξει;
Είναι η ιδέα μου ότι κανείς από τους τοπικούς άρχοντες δεν θέλησε και δεν θέλει να ..εκθέσει την κυβέρνηση και να πιέσει αποτελεσματικά; Και εάν θέλουν, σημαίνει ότι δεν εισακούονται; Και άρα, τους /μας ...γράφουν;
Πού είναι η δυναμική παρέμβαση για προβλήματα του νομού και –ειδικά- του νοσοκομείου- που θα διεκδικούσαμε ΟΛΟΙ μαζί στην Αθήνα; Αναμάσκαλα με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες; Ανεξάρτητα εάν ήταν αρμοδιότητας δήμου Χανίων; Αυτό δεν είναι ένα σημαντικότατο ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Το οποίο όμως ούτε στο δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε ;
Δεν φταίει, κανείς για το κλείσιμο της μονάδας νεογνών; Μόνο, η …τύχη μας και το ..ριζικό μας;

Εμείς, τι κάνουμε;

Εμείς, τι να κάνουμε; Η κοινωνική πίεση –μέσω των τοπικών ΜΜΕ αλλά και των ηλεκτρονικών δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα blogs και το facebook -πρέπει να ενεργοποιηθεί. Καθημερινά. Να εκφράζουμε την γνώμη , την αγανάκτηση ή και την συμφωνία μας –αν κάτι καλό συμβαίνει. Να παίρνουμε θέση. Για όλα.
Μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στα δίκτυα αυτά όλοι οι συμπολίτες.. Αλλά οι έχοντες πρόσβαση συζητούν. Μεταδίδουν. Μεταφέρουν τα δρώμενα και τις ενστάσεις από στόμα σε στόμα. Και έτσι μπορεί να ασκηθεί μία μεγάλη κοινωνική πίεση. Θα είναι μια πολύ καλή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου