Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

Μετά τα διλήμματα, τί ;

Όλα τα κόμματα κέρδισαν. Έτσι επιχειρούν να μας πείσουν. Στην ουσία, κέρδισε μόνο το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.000.000 ψηφοφόρους, η Ν.Δ. 550.000. Εν τούτοις το ΠΑΣΟΚ είπε… ΠΑΣΟ για εθνικές εκλογές. Ο λαός όμως είπε, …ντούκου. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλει εκλογές (ούτε τα κόμματα θέλουν). Ειδικά οι νέοι οι οποίοι –σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις- απείχαν περισσότερο.
Και δεν θέλουν γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εναλλακτική από το άλλο κόμμα εξουσίας. Άλλωστε, τα μόνα που ανέβηκαν από τότε που ο πρωθυπουργός μίλησε για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, ήταν τα spreads που εκτινάχθηκαν από τις 650 στις 950 μονάδες.
----------------
Ντούκου (πειθαναγκαστικά) είπαμε, λοιπόν, οι πολίτες. Καταλαβαίνουν όμως όλοι ότι το πρόβλημα της οικονομίας και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων θα τεθεί ξανά –ίσως και συντομότερα απ’ ότι θέλουμε όλοι.
• Περιμένουμε να δούμε τα επόμενα… πονταρίσματα: Των spreads, της τρόϊκας, των διαρθωτικών αλλαγών. Εκεί… «κολλάει» και η οικουμενική κυβέρνηση, για την οποία πολλοί μιλούν.

Έχασε ΚΑΙ η αυτοδιοίκηση

• Τα κόμματα, λοιπόν έχασαν. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κάτω από τις συνθήκες που ξεκίνησε και τερμάτισε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ΕΧΑΣΕ και η αυτοδιοίκηση.
• Αφού, απώλεσε ουσιαστικά τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της και μετατράπηκε σε ΣΚΛΗΡΗ κομματική αναμέτρηση.
• Και γράφοντας «συνθήκες» εννοούμε την καθολική κομματικοποίησή τους με υποψηφίους εν ενεργεία βουλευτές και υπουργούς αλλά και την λανθασμένη στρατηγική επιλογή να τεθεί θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης . Επιλογή που κυριολεκτικά «θύμωσε» τους πολίτες οι οποίοι ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων ΤΩΡΑ προτάσσουν την σωτηρία της χώρας και «στήριζαν» σιωπηλά τις επιλογές της κυβέρνησης για να βγούμε από την κρίση.
• Δυστυχώς, η κυβέρνηση προέταξε το κομματικό συμφέρον και με πρόσχημα την δημοκρατική νομιμοποίηση των επιλογών της έβαλε το γνωστό δίλημμα. Και οι πολίτες ΘΥΜΩΣΑΝ, όπως φάνηκε και σε σχετική ερώτηση δημοσκόπησης. Θύμωσαν σε ποσοστό 72%, ενώ κατά 61% θύμωσαν και οι ίδιοι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ!!
• Και μπορεί μεν το ΠΑΣΟΚ να είχε μεγαλύτερες κομματικές απώλειες εάν δεν έθετε το δίλημμα ο πρωθυπουργός (δεν θα το μάθουμε ποτέ, όμως) αλλά και τώρα που το έθεσε (και άρα τα αποτελέσματα μετριούνται ως απώλεια της δύναμής του) όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά όπως πολλοί αναλυτές είχαν πει, έβλαψε και θα βλάψει την χώρα.
• Και, μακάρι, αυτό να είναι μια… απαισιόδοξη εκτίμηση (έγκριτων αναλυτών) που θα αποδειχθεί λανθασμένη.
• Όμως η πολιτική και η οικονομία, οι κερδοσκόποι και οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ δεν καταλαβαίνουν από… ευχές και κομματικά συμφέροντα. Και το… μάρμαρο θα το πληρώσουμε πάλι εμείς. Και η αυτοδιοίκηση, βεβαίως, βεβαίως. Η Καλλικρατική. Η οποία κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να … «ανθίσει».

Μετά τα διλήμματα…

• Τώρα που το δίλημμα της πτώσης της κυβέρνησης ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μένει να δούμε, εάν οι πολίτες της χώρας και των Χανιών μας φυσικά, θα ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ, τουλάχιστον, στον β γύρο, όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητους υποψήφιους δήμαρχους.
• Γιατί, πώς να το κάνουμε; Άλλο είναι να έχεις «προέλευση» (όλοι έχουμε), άλλο να συμπαθείς κάποιο κόμμα, άλλο να εικάζεται και να τους καταλογίζεται ότι θα υπαχθούν κάποτε στο μέλλον σε …υπό ίδρυση(!!) κόμμα και άλλο να είναι εν ενεργεία βουλευτές κομμάτων. Οι οποίοι μπορεί μεν να έχουν προσφέρει περισσότερο ή λιγότερο – ανάλογα με τα πρόσωπα πανελλαδικά- στο κοινοβούλιο και στον τόπο τους, αλλά η βουλευτική τους ιδιότητα δεν μπορεί αυτό να είναι επιχείρημα για καλύτερη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ επιλογή. Το αντίθετο μάλιστα.


… θα επιλέξουμε αυτοδιοικητικά ;

• Επειδή, ειδικά κάτω από τις σημερινές οικονομικές–πολιτικές συνθήκες(και πριν συνέβαινε πάντως) οι «οικουμενικοί» και ανεξάρτητοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκτιμάται, ότι θα μπορούν να προσφέρουν και διεκδικήσουν καλύτερα. (Βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις και –μακάρι- η εκλογή πλέον του, προερχόμενου από την αυτοδιοίκηση ,περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη να ΑΠΟδειχθεί μία απ αυτές).
• Όσο πιο μακριά από εσωτερικούς κομματικούς μηχανισμούς, ανταγωνισμούς και εξαρτήσεις από κόμματα, τόσο ευρύτερη αποδοχή θα έχουν. Και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις αλλά και σε… ενδεχόμενη οικουμενική. (Και «παίζει» πολύ το σενάριο μιας οικουμενικής μέσα στο 2011. Τόσο σε πολιτικές εκτιμήσεις υψηλών παραγόντων της πολιτικής ζωής όσο και στην πλειοψηφία των πολιτών που επιθυμούν να επιλυθεί το συντομότερο το πρόβλημα της χώρας με οικουμενική συναίνεση).
• Τα καπετανιλίκια των κομματικών παραγόντων, άλλωστε, δεν εξαλείφονται, με την προκήρυξη όποιων εκλογών. Απλώς… κρύβονται κάτω από το χαλί, μέχρι να αλωθούν οι … ποικιλώνυμες εξουσίες. Και, μετά τις εκλογές- ξανά προς… εμφυλίους τραβούν. (Γνωστά και ΜΗ εξαιρετέα τα Χανιά μας και σε αυτά τα… σπορ).
Πανελλαδικά και τοπικά, λοιπόν, όπου δίδεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες - και όχι το κομματικο-πολιτικό σύστημα- δήμαρχο, θα το κάνουν; Μικρόν και οψόμεθα. Το βέβαιο είναι ότι μετά την απομάκρυνση από την ...κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου