Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

Το ηρακλειοκεντρικό και όχι μόνο… «πιάτο»

«Ηρακλειοκεντρική διοίκηση με τη νέα Περιφέρεια» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των «Χανιώτικων Νέων» (23-10-10) που υπογράφει ο Γ. Γεωργακάκης, με αφορμή την συζήτηση του Οργανισμού της Νέας αιρετής Περιφέρειας, που συζητήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο.
• Οι τεκμηριωμένες διαπιστώσεις ότι οι Περιφερειακές ενότητες (όπως ο νομός Χανίων δηλαδή) αποδυναμώνονται εντελώς από υπηρεσίες, είναι ηλίου φαεινότερον ότι οδηγούν σε συγκέντρωση της… αποκέντρωσης στην έδρα της κάθε Περιφέρειας. Και εν προκειμένω στο Ηράκλειο.
• Οδηγούν επίσης σε κατάργηση Δ/νσεων όπως Πολιτισμού –Τουρισμού (ζωτικών για την Κρήτη, με τον Τουρισμό να υπάγεται στο τμήμα Εμπορίου-Απασχόλησης) και εξαφάνιση ζωτικών τμημάτων από τις Περιφερειακές ενότητες (νομούς).
• Υπάρχει, παρατήρησε-μεταξύ άλλων- ο νομάρχης κ. Γρηγ. Αρχοντάκης «..προχειρότητα του σχεδίου που φαίνεται ολοκάθαρα στην έλλειψη απλών δομών… αλλά αγγίζει και σοβαρά θέματα όπως είναι η έλλειψη διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε κάθε Περιφερειακή ενότητα: Η μήπως τούτη η τελευταία αποδεικνύει του λόγου το αληθές για την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στην έδρα της Περιφέρειας;»
• Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε και ο κ. Γ. Αγοραστάκης από την αντιπολίτευση. Το νομαρχιακό συμβούλιο κατέγραψε τις παρατηρήσεις του και τα αιτήματά του. Δυστυχώς, «ήδη τα προεδρικά διατάγματα», όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστάκης, «οδεύουν για υπογραφή, άρα το αίτημα πρέπει να είναι να μη σταλούν για υπογραφή και να αναθεωρηθούν ριζικά».
• Η υπογράφουσα έχεις δυο φορές αναφερθεί στο θέμα απ’ αυτήν την στήλη (4-10 και 19-10).Διερωτάται κανείς: Γιατί δεν παρεμβαίνουν οι κοινοβουλευτικοί μας και οι τοπικοί φορείς;
Γιατί δεν παρεμβαίνουν οι άλλοι τοπικοί υποψήφιοι;
• Γιατί δεν παρενέβησαν εδώ και ένα μήνα που ο κ. Γρ. Αρχοντάκης-ως όφειλε θεσμικά- έστειλε το σχέδιο διαβούλευσης σε όλους;
• Γιατί αγνόησαν την «δυνατότητα» διαβούλευσης και παρέμβασης;
Δεν μας νοιάζει που αποδυναμώνεται ο νομός ; Η θεωρούν ΜΗΔΑΜΙΝΗ την «δυνατότητά» τους να παρέμβουν; Τότε μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση που έστειλε τον οργανισμό για ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;
• Μας παραπλανούν όσοι μιλάνε για διεκδικήσεις από θέσεως ισχύος; Και θα μας πουν μετά ότι πλέον είναι όλα δεδομένα γιατί ψηφίστηκαν τα προεδρικά διατάγματα τα οποία με την ψήφο μας στους κυβερνητικούς –κομματικούς υποψήφιους επιβραβεύσαμε;
• Ένας αναγνώστης των «Χανιώτικων Νέων» και της στήλης μου έστειλε προχθές ένα ηλεκτρονικό μήνυμα για το σχόλιο «Σσσσς… Εκλογές». Όπου μεταξύ άλλων μου έγραφε «…είναι προφανές ότι οι αιρετοί μας εκπρόσωποι είναι επί χρόνια κατώτεροι και των προσδοκιών και των αναγκών του τόπου. Εξ΄ού και το αναπτυξιακό έλλειμμα. Εξίσου προφανές είναι, ότι εφεξής θα είμαστε φόρου υποτελείς στο Ηράκλειο, και μάλιστα θεσμικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τους αφελείς και για όσους συνωστίζονται γύρω από το πιάτο της εξουσίας...»
• Εκλογές για… αποτελεσματικούς αιρετούς έχουμε και τώρα. Τι λες Ραν ταν πλαν;
Για της εξουσίας το… «πιάτο» θα αφήσουμε τα Χανιά να πιάσουν πάτο;



Υπόδειγμα πολίτη


«Η «Καζοβάρ» είναι μια πόλη-χώρα, σύμβολο για τον ποιητή, μέσα στην οποία εξ ορισμού συνυπάρχουν οι «χυδαίοι», οι «αδύνατοι» και οι «Φαέθοντες». Μέσα σ’ αυτήν την πόλη, ο ποιητής, σαν «ο πρώτος και ο έσχατος άνθρωπος», προσεγγίζει τα γεγονότα και προσπαθεί να ερμηνεύσει κάποιες από τις στάσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων…»
• Καλά καταλάβατε όσοι το έχετε διαβάσει και ξαναδιαβάσει ότι είναι η εισαγωγή του ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη στο αυτί του βιβλίου της ομώνυμης ποιητικής συλλογής του, που εκδόθηκε το 1987 από τις εκδόσεις Φιλιππότη, και η οποία βέβαια έχει εξαντληθεί.
• Την διαβάζω αυτές τις ημέρες συνολικά γιατί μέχρι τώρα μόνο αποσπασματικές αναφορές είχα κατορθώσει να συλλέξω.
• Και ανακαλύπτω το λόγο που, και τα καθημερινά «Πεταχτά» του, είναι βαθύτατα πολιτικά σχόλια. Είναι επειδή ο ίδιος είναι πολιτικοποιημένος ποιητής. Το σύνολο των ποιημάτων της συλλογής, αν και η αναφορά σε μια συγκεκριμένη εποχή είναι φανερή, είναι τόσο επίκαιρα, που διαβάζοντάς τα βρήκα πολλά που θα μπορούσαν, σήμερα, να σταθούν στην στήλη ως αυτόνομα πολιτικά σχόλια. Τόσο επίκαιρα, όσο άλλωστε είναι η ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού και άλλων.
• Γι αυτό και επέλεξα, δημοσιολογική αδεία, το ποίημα «Υπόδειγμα Πολίτη» ως επίλογο του πιο πάνω σχολίου για τα όσα ετοιμάζονται να γίνουν για εμάς αλλά χωρίς εμάς (καλά και κακά) στα… «μετόπισθεν» του «Καλλικράτη». Εάν δεν προνοήσουμε να επιλέξουμε ικανούς «φύλακες», δημοτικούς και περιφερειακούς από όλες τις παρατάξεις.
«Μια φορά το χρόνο/μου δίνουν το δικαίωμα/ν’ανάβω φωτιά,/για να καίω τα όνειρα/που αγόραζα στο παζάρι./Χορεύω σαν σάτυρος γυμνός/στην αθρακιά τους/και γίνομαι/υποδειγματικός πολίτης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου