Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

Θα περάσουν όλα στο… Ντούκου ;

Δεν είχε προλάβει να «αεριστεί» στο μπλογκ μου το θέμα «Παίρνουν πίσω… την αποκέντρωση» και προέκυψε ένα παρεμφερές. Που έχει να κάνει την Ηρακλειοκεντροποίηση και της δημόσιας Διοίκησης. Το ανέδειξαν στις 1-10-10 τα «Χανιώτικα Νέα» (www.haniotika-nea.gr) με ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη και τίτλο: «Συζήτηση για τη νέα Περιφέρεια στο Νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων». Αφορμή, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο δόθηκε για διαβούλευση και αφορά στις αλλαγές που επέρχονται στον Οργανισμό της Περιφέρειας Κρήτης. Το θέμα-ως οφειλόταν- συζητήθηκε στις 29-9-10 στο νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων.

-------------
Ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης κατέθεσε κείμενο παρατηρήσεων, πάνω σ’ αυτό. Τόσο το σχέδιο όσο και οι παρατηρήσεις, όπως είπε, θα δοθούν και στους υποψηφίους όλων των παρατάξεων, οι οποίοι και πρέπει να τοποθετηθούν.


Από αθηνοκεντρική… Ηρακλειοκεντρική διοίκηση


• Επειδή, όπως προκύπτει από το σχέδιο, υπηρεσίες που είχαν άμεση σχέση και με την εξυπηρέτηση του πολίτη, αποδυναμώνονται. Και άλλες «εξαφανίζονται» (όπως τα ζωτικής σημασίας –για την τοπική κοινωνία-τμήματα Μηχανοργάνωσης, Τεχνικού εξοπλισμού και Πολιτικής Προστασίας).
• Φαίνεται καθαρά, είπε ο κ. Αρχοντάκης, ότι υποβαθμίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ποιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη στα Χανιά και ενισχύονται οι κεντρικές υπηρεσίες που βρίσκονται ΟΛΕΣ στο Ηράκλειο».
• Είπε ακόμα ότι στην «έδρα της Περιφέρειας δημιουργούνται Γενικές διευθύνσεις, ενώ οι Περιφερειακές ενότητες (όπως ονομάζονται οι αντιπεριφέρειες στο σχέδιο) με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην αιρετή Περιφέρεια είναι στην κυριολεξία αποδυναμωμένες, στελεχωμένες με υπομονάδες των Γενικών διευθύνσεων και ελάχιστες αρμοδιότητες….με άλλα λόγια η αθηνοκεντρική διοίκηση γίνεται ηρακλειοκεντρική. Αυτή η δομή, βρίσκεται πολύ μακριά από το πνεύμα του «Καλλικράτη».


Τα παίρνουν …ΟΛΑ


• Και ποιο ήταν το «πνεύμα» του «Καλλικράτη»; Το πνεύμα του «Καλλικράτη», υποτίθεται ότι είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Και η λήψη αποφάσεων για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης από την αιρετή Περιφέρεια.
• Και σε ότι αφορά τους δήμους, τα πράγματα είναι προς την σωστή κατεύθυνση αν και θα μπορούσαν να είναι πιο τολμηρά.
• Τα πράγματα, όμως, με την αιρετή Περιφέρεια που (για την Κρήτη)που θα έχει έδρα το Ηράκλειο, είναι «σκούρα» όπως έχουμε γράψει και στα «Χανιώτικα Νέα» με σειρά δημοσιευμάτων στην ίδια στήλη(9-12-09, 6-1-10, 28-1-10, 3-2-10, 10-3-10, 17-3-10, 25-3-10, 31-3-10, 22-4-10, 18-5-10, 19-5-10).
• Και είναι βέβαιο ότι, εάν είχαμε το «τσαγανό» των Ηρακλειωτών, θα υπήρχαν δυναμικές και, ήδη, αποτελεσματικές διεκδικήσεις, τουλάχιστον για τις εξής αποκεντρωμένες δομές του «Καλλικράτη»:
• Κατ’ αρχήν, την έδρα της Περιφέρειας. Έπειτα, το να έχουμε –τουλάχιστον- ΧΑΝΙΩΤΗ υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης. Ειδικά από το ΠΑΣΟΚ που έχει και την μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει την Περιφέρεια. Αλλά και από την Ν.Δ. (αναφέρω τα δυο κόμματα εξουσίας).
• Τρίτον, να μας δώσουν σε –αντιστάθμισμα- την έδρα της Γενικής διοίκησης Κρήτης (μία από τις 7 που δημιουργούνται στα πλαίσια του «Καλλικράτη») και την οποία διεκδίκησε μόνο το Νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων με πρόταση του προέδρου του ιατρού κ. Μανώλη Παπαδάκη.
• Τέταρτον να μας δώσουν την έδρα της αναπτυξιακής εταιρείας ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (Με κάποια περιφερειακά γραφεία-για τα οποία κυκλοφόρησε ότι θα γίνουν και στην Περιφερειακή Αγορά έχουν σκοπό να ρίξουν ...στάχτη στα μάτια των υπολοίπων νομών. Γι αυτά τα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ γραφεία δε -που δεν είναι ΕΔΡΑ- άμποτε ιδρυθούν, η μόνη σίγουρη στελέχωση που αναφέρεται ρητά είναι ότι θα έχουν Πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Αδρά αμοιβόμενους. Στην ουσία, όμως τα περιφερειακά γραφεία -ειδικά με την παρούσα οικονομική συγκυρία- θα είναι υποστελεχωμένα και εκτελεστικά όργανα των αποφάσεων του Δ.Σ της έδρας της εταιρείας και την ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. Είναι τυχαίο ότι, εν όψει δημοτικών-περιφερειακών εκλογών δεν δίνουν στην δημοσιότητα την συστατική πράξη της εταιρείας όπου φαίνεται πού θα είναι η ΕΔΡΑ; Δεν νομίζω.)
• Τίποτα, λοιπόν από τα πιο πάνω δεν μας δίνουν. Αντίθετα, τα παίρνουν ΟΛΑ. Και φαίνεται και να επιχειρούν, με κάποιες "διαρροές", να μας παραπλανήσουν. Εν τω μεταξύ, προχωρούν στην ολική ηρακλειοκεντροποίηση και με το σχέδιο διαβούλευσης για τις υπηρεσίες που πάνε στην Περιφέρεια ή συγχωνεύονται.(Το Εφετείο έχει ήδη διασπαστεί, ο ΟΑΔΥΚ δεν έχει ακόμα Γενικό δ/ντή…).

Στο ..ντούκου ;

• Εάν σ όλα αυτά και όσα άλλα προκύψουν, και θα μαθαίνουμε στην πορεία ως …«δεδομένα»(!!! και άρα μη επιδεχόμενα αλλαγών) προστεθεί ότι από 1-1-2011 όλες οι αποφάσεις κατανομής κονδυλίων θα λαμβάνονται από τον Ηρακλειώτη Περιφερειάρχη και το, Ηρακλειοκεντρικά ελεγχόμενο, αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο (εκλέγεται με πληθυσμιακά κριτήρια), είναι κανείς που πιστεύει ότι τα Χανιά, που είναι ήδη ριγμένα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στις κατανομές πιστώσεων, θα πάρουν ότι τους στέρησε τόσα χρόνια η μεροληπτική μεταχείρισή τους από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις ;
• Είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι εάν επιτευχθεί και η επιχειρούμενη (από όλα τα κόμματα) εκλογή βουλευτών και π. υπουργών στις θέσεις δημάρχων μεγάλων πόλεων και Περιφερειαρχών, μας παίρνουν ΠΙΣΩ την αποκέντρωση που μας έταξαν, αφού θα τους ελέγχει πάλι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
• Τι θέση παίρνουν για όλα αυτά, οι τοπικοί φορείς μας;
• Τι θέση παίρνουν για όλα αυτά, οι υποψήφιοι ΟΛΩΝ των παρατάξεων;
• Τι λένε για την ΜΗ διεκδίκηση εκ μέρους τους, της έδρας –έστω- της Γενικής Διοίκησης Κρήτης και της εταιρείας ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε, που μπορούσαν να έχουν έδρα τα Χανιά;
• Και εάν διεκδίκησαν, γιατί δεν υπήρξαν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ; Μήπως επειδή είναι φανερό ότι μας/τους θεωρούν «δεδομένους»;
• Σκοπεύουν να τοποθετηθούν για όλα αυτά ΠΡΙΝ τις εκλογές; Μπορούν να κάνουν κάτι;
• Οσοι έχουν και κυβερνητικά …χτένια, μπορούν να αλλάξουν κάποια από τα παραπάνω ΠΡΙΝ τις εκλογές ;
• ΄Η θα προσπαθήσουν να τα περάσουν όλα…στο ντούκου, να εκλεγούν και μετά να ισχυριστούν ότι είναι όλα «δεδομένα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου