Δευτέρα, Ιανουαρίου 20, 2020

                        Κρητοευρωμεσογεικές γιορτές και πολιτισμική τοπική ταυτότητα

Η πολιτισμική ταυτότητα των Χανίων -ως πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών- θα μπορούσε να αναγεννηθεί με σύγχρονη προσέγγιση κάτω από μια ευρύτερη πολιτισμική ομπρέλα. Ενα brand name κρητοευρωμεσογειακών γιορτών με δράσεις που να διαχέονται σε όλο το χρόνο. Η μοναδικότητα του θέματος μας δίνει την δυνατότητα να ...απλώσουμε "τραχανά" δράσεων με "γεύσεις" λουλουδιών όλων των αγροτικών μας προϊόντων όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις κοινότητες και ευρύτερα στην Κρήτη. Γύρω δε απ αυτές θα εμπλακεί αναπτυξιακά και ο δευτερογενής τομέας (βιοτεχνίες) και βέβαια ο τριτογενής τομέας- τουρισμός. Ταυτόχρονα θα προβάλλονται με ανάλογες δράσεις μέσω όλων των τεχνών η υλική και άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά και η σύγχρονη τοπική πολιτιστική και πολιτισμική μας δημιουργία.
Το είχα αναρτήσει και στο face book πριν 7 χρόνια και μου το θύμισε σήμερα.
Ωστόσο έχω καταθέσει σχετική αναλυτική πρόταση στην αυτοδιοίκηση από το 2002! Η οποία επικαιροποιούμενη θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα πολιτισμική εποχή για την πόλη και γιατί όχι και τον νομό και την Κρήτη.
-Τι είπαν οι τοπικοαυτοδιοικητικοί φορείς μας ;
-Ντούκου!
Ανθεστήρια στα Χανιά. Δεκαετία του '50 διοργανωμένα από τον Τουριστικό Σύνδεσμο Χανίων με πρωτοστατούσες τις αείμνηστες Α. Γκαζή και Α. Ξενάκη .Στο άρμα δυο πολύ γνωστές Χανιώτισσες Μετά από την παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγουν στο Εθνικό Στάδιο Χανίων. Τα ανθεστήρια στα Χανιά μαζί με την ανθοκομική έκθεση που διοργάνωνε με μεγάλη επιτυχία το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών(εδώ φωτογραφία από ανθοκομική έκθεση στην Αγία Μαγδαληνή τέλος της δεκαετίας του '50) αποτελούσαν θεσμό πολύ πριν τον πόλεμο του 1940. Αλλωστε τα Χανιά ήταν (και είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα σε σχέση με άλλες πόλεις ) η πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών.
Οταν σκεφθεί κανείς ότι τότε , με τα μέσα της εποχής , ένας πολιτιστικός σύλλογος και το σώμα Ελληνίδων οδηγών υλοποιούσαν φεστιβαλικές γιορτές επί σειρά ετών, διερωτάται γιατί τα Χανιά εδώ χρόνια δεν έχουν σχεδιάσει την αναγέννηση του θεσμού ; Ενός θεσμού .ανέκαθεν Χανιώτικου ,με τοπική πολιτισμική ταυτότητα που θα δίνει την δυνατότητα, με μια σύγχρονη προσέγγιση, λόγω της περιβαλλοντικής θεματικής του, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη τόσο για τον τουρισμό (μόνιμος συμμετοχικός θεσμός όπως τα καρναβάλια που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες αλλά εμάς θα μας ευνοεί και ο καιρός που θα είναι ανοιξιάτικος- καλοκαιρινός) όσο και για τον αγροτικό τομέα, τον γαστρονομικό τουρισμό και την βιοτεχνία.



Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου