Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2018

Από ντροπής ως γέλιο








Δημοτικό συμβούλιο Χανίων (Δ.Σ.) σήμερα. Με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση της πρότασης-συμφωνίας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Ποιας συμφωνίας;
·         Ουδέν γραπτόν υπό τον ήλιον. Δεν υπάρχει γραπτή αναλυτική συμφωνία για να ψηφιστεί. Το βέβαιο είναι ότι επιχειρείται να τεθεί στο Δ.Σ. το δίλημμα «πάρτε το τώρα έτσι που μας το «χαρίζουν», αλλιώς τίποτα». Άλλωστε ειπώθηκε η παροιμία για το «γάιδαρο» που τον χάριζαν αλλά τον κοιτούσαν κάποιοι στα δόντια.
·         Όμως, δεν μας το χαρίζουν. Το πληρώνουμε πολύ ακριβά με «απαγορευτικό» για το δήμο Χανίων ετήσιο τίμημα (5%) αναπροσαρμοζόμενο με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Το ότι είναι «απαγορευτικό» το είπε ο ίδιος ο δήμαρχος στο Δ.Σ. της 29-1-18. Τώρα λέει ότι είναι «πολύ μικρό».
·         Καμία σχέση με την ΟΜΟΦΩΝΗ, προ εικοσαημέρου, απόφαση του Δ.Σ. Πώς θα  αλλάξει η απόφαση τόσο πολύ;
·         Η ιστορία με την προτεινόμενη συμφωνία για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει αρχίσει να θυμίζει την περίπτωση 50άρηδων ανδρών και γυναικών που έχουν μείνει "στο ράφι" χωρίς να το θέλουν.
Στα 20 και στα 30 τους γνώρισαν ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαν να κάνουν οικογένεια, αλλά λόγω διαφόρων λαθών δεν τα βρήκαν. Και τώρα, στα 50, μέσα στην ανάγκη τους να έχουν έναν σύντροφο, λένε: «ας βρω κάποιον κι όποιος θέλει ας είναι» (ας κάνουμε μια συμφωνία να το πάρουμε με όρους που πριν φάνταζαν απαράδεκτοι-απαγορευτικοί).
·         Τους προκύπτει κάποιος που τους βρίζει ("νταβατζήδες" αποκάλεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσους κάνουν τέτοια αιτήματα για στρατόπεδα), που τους εξευτελίζει και τους τα «παίρνει»  (8 εκ. Ευρώ ενοίκιο αναπροσαρμοζόμενο  για οικόπεδο 1,6 εκ. Ευρώ).
·         Και κάποιοι τώρα, λένε: «τι να κάνω, μια ζωή αυτό ήθελα, ήταν το όνειρό μου να είμαι με κάποιον, θα σκύψω το κεφάλι και θα το ανεχτώ».
·         Και βρίσκουν δικαιολογίες και θέτουν διλήμματα περί «εφικτού» και τάχα μου  να βάλουμε μέσα το ποδαράκι μας και βλέπουμε.
·         Άλλωστε, φαίνεται, ότι λεφτά υπάρχουν στον δήμο Χανίων. Δυστυχώς όχι για την αβάστακτη ζοφερή εικόνα της καθημερινότητας της πόλης. Αλλά λεφτά από δάνεια εκατομμυρίων  που παίρνουμε και ίσως, αν χρειαστεί, θα πάρουμε κι άλλα για ανακατασκευή και «αξιοποίηση» των κτιρίων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αλλά και για την «αξιοποίηση» των κτιρίων του στρατοπέδου Τζομπανάκη που επίσης διεκδικούμε από το Υπ. Άμυνας. Με ανάλογη προφανώς «εξαιρετική συμφωνία» εκμίσθωσης, σύμφωνα με το νόμο! Και  μελέτες θα αναθέσουμε (που οφείλαμε να έχουμε πριν πάμε για διαπραγμάτευση) με … φαστ τρακ  διαδικασίες.
·         Θα περάσει ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία η ολοκληρωτική αλλαγή της προηγούμενης απόφασης; Με «δεκανίκια» παρατάξεων ή δημοτικών συμβούλων; Πάντως Δημοτικοί σύμβουλοι και από την παράταξη Βάμβουκα δηλώνουν (σε δημοσιογράφους και καφενέδες) ότι δεν θα την ψηφίσουν.
·         Μια απόφαση που δεσμεύει περιβαλλοντικά και οικονομικά την πόλη για 99 χρόνια και η οποία αλλάζει εντελώς την προ εικοσαημέρου απόφαση του Δ.Σ. Χανίων (και όλες τις προηγούμενες).
·         Μια απόφαση που ο ίδιος ο δήμαρχος χαρακτήρισε  τοπικά «εθνικό» θέμα,  δεν θα έπρεπε να τεθεί σε δημοψήφισμα-
από ντροπής ως γέλιο;

Χανιωτικα Νέα 16-2-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου