Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Μήπως την προσβάλλουμε ;



  



Σήμερα η στήλη δεν είναι μονοθεματική. Επειδή ο Ραν ταν πλαν και τα ζωάκια της, βλέπουν και διαβάζουν για τον εορτασμό και στα Χανιά της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας , για αδέσποτα, και βέβαια για τα εγκαίνια της «Επέκτασης της επεξεργασίας λυμάτων» του βιολογικού Χανίων από τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
·         Βάλτε και το κομματικό αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ε, ο Ραν ταν πλαν, που ως γνωστόν απεχθάνεται το σανό, δεν κρατιέται.
                            Ησυχάσαμε!
·         Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσιρώνη είχε λέει ο δήμαρχος Χανίων. Όπου,  στο επίκεντρο, ετέθη το θέμα των αδέσποτων και «ανεπιτήρητων» σκύλων στα Χανιά.
·         Όχι, δεν  ζήτησε κονδύλι για να καθαρίζονται τα πεζοδρόμια από τις βρωμιές τους (και όχι μόνο αυτών), προφανώς επειδή αυτό είναι ανταποδοτική αρμοδιότητα του δήμου Χανίων που γίνεται πλημμελώς ή και καθόλου. Αλλά τονίστηκε ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι αλλαγές που προωθούνται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
·          Έτσι έδωσε «πάσα» στον υπουργό να «πρωτοτυπήσει» ανακοινώνοντας ότι έχει συσταθεί …επιτροπή και θα γίνει δημόσιος διάλογος για να προωθηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο.
·         Ησυχάσαμε!

                      «Πεσκέσι»
·         Σε εγκαίνια του έργου «Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Χανίων», το οποίο ολοκληρώθηκε και το λειτουργεί ήδη η ΔΕΥΑΧ, καλεί τους πολίτες η Δημοτική επιχείρηση. Θα το εγκαινιάσει, λέει, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης σήμερα το μεσημέρι Και προφανώς θα αξιωθούμε και πανελλαδικής τηλεοπτικής κάλυψης. Πώς αλλιώς;
·         Οι παροικούντες όμως στην τοπική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η τεχνική επεξεργασία της πρότασης για το σημαντικό αυτό έργο είναι διαχρονική. Ξεκίνησε επί δημαρχίας Βιρβιδάκη το 2010 και εντάχθηκε το 2011 στο σχετικό πρόγραμμα του υπ.Περιβάλλοντος και συμβασιοποιήθηκε επί Σκουλάκη το 2014 (με προέδρους της ΔΕΥΑΧ τον αείμνηστο Μιχάλη Ντάλα και την Νίκη Αποστολάκη).
·         Και φυσικά τα εγκαίνια θα μπορούσαν να γίνουν από την νυν δημοτική αρχή με επίτιμους προσκεκλημένους τους πιο πάνω. Ατ’ αυτού το κάνουμε … πολιτικό επικοινωνιακό «πεσκέσι» στον υπουργό.

                          Μήπως την προσβάλλουν;
·          Την «παράσταση» των ημερών όμως-κατά τα ζωάκια και τον Ραν ταν πλαν- έκλεψε ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας, την οποία διοργάνωσε ο δήμος Χανίων.
·         Αλήθεια στα Χανιά, τα τελευταία τρία χρόνια, τι ακριβώς πετύχαμε  για αυτήν την  προαγωγή και για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους;
·         Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος για ΣΧΕΔΙΑ μιλάμε.
·         Και πόσο αντιπροσωπευτικό για το χαώδες κυκλοφοριακό της πόλης είναι το φετινό ευρωπαϊκό σύνθημα  «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα»;
·         Πόσο «καθαρή» (πρακτικά) είναι η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας; Πόσο «συνεργατική»;(ποιος συνεργάζεται με ποιόν αφού ακόμα και οι στάσεις δεν έχουν αλλάξει;) Πόσο «έξυπνη»; Ποιες ήταν οι έξυπνες λύσεις που προωθήσαμε;
·         Και το αποκορύφωμα: Πόσο «βιώσιμη» είναι πλέον η κινητικότητα σε μια πόλη όπου οι πεζοί δεν μπορούν να περπατήσουν στα βρώμικα, κατειλημμένα ή και κατεστραμμένα πεζοδρόμια; Οι εποχούμενοι δεν έχουν που να παρκάρουν, οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες, οι διαγραμμίσεις ανύπαρκτες και τα ατυχήματα δίνουν και παίρνουν σε καθημερινή βάση;
·         Κι όλα αυτά την ώρα που άλλοι δήμοι της χώρας έχουν προωθήσει πραγματικά την βιώσιμη κινητικότητα. Πρακτικά και διαδικτυακά ακόμα. Την ώρα που το γειτονικό μας Ρέθυμνο έχει κάνει πράξη τους ποδηλατόδρομους και ακόμα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Civitas Destinations.
·         Κι όμως γιορτάσαμε. Με μουσικές και δρώμενα. Και με ένα «δοκιμαστικό» ποδηλατόδρομο με ελαστικά κολωνάκια στην Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Τον οποίο όμως, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε ούτε «δοκιμαστικά» Καθώς σε λίγη ώρα μέσα ήταν παρκαρισμένα μηχανάκια.(φωτο parakritika.gr).
·         Οι δε σχετικές δηλώσεις αναφέρθηκαν πάλι σε επικείμενες δράσεις (αναδιάταξης των λεωφορείων) και σχεδιασμό πεζοδρομίων και αναπλάσεων στα πλαίσια  του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).
·          Μόνο που άλλο ΒΑΑ και άλλο Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. Μπορεί να συναντώνται στην ανάγκη εκτέλεσης έργων οδοποιίας και πεζοδρομίων αλλά καθόλου δεν ταυτίζονται.
·         Άρα, όταν  ακόμα και ο σχεδιασμός του δήμου αναφέρεται κυρίως στην ΒΑΑ και όχι σε κινητικότητα, είναι φανερό ότι αυτή η πόλη θα συνεχίσει να ζει, όπως ζει, και τα δυο επόμενα χρόνια.
·         Άρα οι γιορτές και τα πολιτιστικά πανηγύρια, μήπως θα έπρεπε να σκεφθούμε ότι αντί να παραδειγματίζουν όταν πραγματοποιούνται σε καταστάσεις ΜΗ βιώσιμης αστικής κινητικότητας στα Χανιά,


 προσβάλλουν την αυθεντική έννοια και κυρίως την ουσία
 της Βιώσιμης αστικής κινητικότητας;
 Χανιώτικα Νέα 22-9-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου