Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017

Έχουμε να …λάμνομε αλλά και να ελπίζουμε πάντως



Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας Φωτο από Hania.news




Είναι μια καλή είδηση. Μια θετική εξέλιξη για τον Καλλικρατικό δήμο Χανίων, τα 8 νέα σχολεία. Και ειδικότερα για την πόλη των Χανίων η ανάπλαση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας. Ασφαλώς και θα την αναγνωρίσουμε. Ασφαλώς και θα χαρούμε.
Από εκεί και μετά, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τι έχει προηγηθεί. Και να μάθουμε τι μένει να γίνει. Επειδή, σ’ αυτήν την πόλη για την οποία πολλά έχουν ανακοινωθεί, σχεδιαστεί, και ανακοινωθεί σε επίπεδο οραμάτων αλλά και συγκεκριμένων σχεδιασμών και εγκρίσεων, πρέπει να αναγνωρίζουμε την συνέχεια των πραγμάτων με ονοματεπώνυμα.
·         Γιατί; Επειδή η αμνημοσύνη δημιουργεί μεν επικοινωνιακές εντυπώσεις, δεν κτίζει όμως -διαχρονικά – την απαιτούμενη αναγνώριση ώστε να υπάρξει η αίσθηση του  κοινού πολίτη  ότι υπάρχουν και πολιτικοαυτοδιοικητικά οράματα αλλά και συνέχεια. Μαζί με την συνειδητή κουραστική και αποτελεσματική δουλειά σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών.
·         Και, ναι! Στην τούρλα της ευφορίας, πρέπει να θέτουμε τα ερωτηματικά ως προς τα βήματα. Που έγιναν και θα γίνουν. Προληπτικά; Μάλιστα. Καθώς, καμένοι στην φωτιά φυσάμε και το γιαούρτι. Και, εκτιμούμε ότι βοηθούμε την επαγρύπνηση για τα επόμενα βήματα.
                           Το όραμα χθες και ….
·         Φυσικά, ο χώρος της στήλης, απαιτεί η αναφορά να είναι ενδεικτική. Θυμίζουμε, λοιπόν, χωρίς καμιά διάθεση υποβάθμισης της σημερινής επιτυχίας, ότι το όραμα για  την προώθηση λύσης στέγασης νηπιαγωγείων και σχολείων στο νομό Χανίων με κατασκευή νέων με ΣΔΙΤ(σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ήταν μια πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και προσωπικά του τέως νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη. Σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση και τροποποίηση του νόμου 3389/2005 που διέπει τις  κατασκευές με ΣΔΙΤ. Μάλιστα τόσο για το δήμο Χανίων όσο και για όλο το νομό είχε γίνει επεξεργασία από νομαρχία όλων των στοιχείων των προτεινόμενων χώρων (οικόπεδα, ιδιοκτησίες, τυχόν απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικά , αρχαιολογικά). Δυστυχώς τότε η πολεμική που δέχτηκε για την πρόταση από κρατικιστές (σικ) ήταν τέτοια που τελικά αυτό δεν έγινε. Άλλωστε και τα ΣΔΙΤ τότε ήταν συκοφαντημένα πανελλαδικά. Η πρωτοπορία πάντα βρίσκει εμπόδια.
·          Επίσης, η πρόταση για ανάπλαση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας είχε ανακοινωθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές και με ιδιαίτερη έμφαση από την δημαρχία Βιρβιδάκη.

                  Σήμερα
·         Σήμερα, οι συνθήκες ελαχιστοποίησης των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης από   τους  πόρους που τους αναλογούν, επιτρέπουν να αμβλύνονται οι αντιθέσεις (υπάρχουν ωστόσο) για τον συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης έργων.
·         Φυσικά, το ζητούμενο είναι αυτό να γίνεται με διαφάνεια και συνέπεια στην τήρηση των όρων του νόμου.
·         Η δημοτική αρχή, Χανίων, λοιπόν, και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Βάμβακας, πράγματι έκανε το σωστό (κατά την άποψή μας) βήμα και «υιοθέτησε» υπάρχουσα πρόταση από παλιά.
·         Όχι, δεν ήταν γραμμένη στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Που δεν ήταν άλλωστε και πολύ αναλυτικό. Αλλά, είχε σωστά στελέχη και συνεργάτες που δούλεψαν πάνω σ’ αυτήν. Με ζήλο και γνωστή και από προηγούμενες υπεύθυνες θέσεις τους αποτελεσματικότητα.
·          Γιατί όλοι από το αποτέλεσμα κρίνονται. Και όχι από τις αρχικές εξαγγελίες. Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων μέλος της Δ.Σ. ΤΕΕτΔΚ κ. Κώστα Μπροκαλάκη (φάκελος για σχολεία).
·         Και  τον Γ.Γ. του δήμου Χανίων κ. Δημήτρη Φραγκάκη, που έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και πράσινης οικονομίας ενώ έχει συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες ως εξωτερικός σύμβουλος εταιρικής στρατηγικής και επικοινωνίας (φάκελος για πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και …κυνήγι της προώθησης όλου του πακέτου στα υπουργεία).                     
·          Η υποβολή της πρότασης του δήμου Χανίων στην  διυπουργική επιτροπή είχε βέβαια ανακοινωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων από τον Νοέμβριο του 2016 και στις 3/3/ 2017  σε σχετική συνέντευξη τύπου, όπου το ποσόν από 31 εκ. ευρώ ανέβηκε στα 40 εκ.
·         Ωστόσο η  πρόσφατη απόφαση της  διυπουργικής αναφέρεται σε έγκριση της από 6-7-17 αίτησης του δήμου Χανίων με έγγραφο του δημάρχου.
·          Δεδομένου ότι υπήρχε ανακοίνωση από 3-3-17 ότι έχει κατατεθεί η πρόταση και ότι ο νόμος 3389/2005 μιλά για δυνατότητα αποκλειστικής προθεσμίας επανυποβολής εντός δυο μηνών εάν κάτι δεν είναι ολοκληρωμένο, διαφαίνεται μια απώλεια της προθεσμίας και μία αργοπορημένη επανυποβολή(;)  Αυτό ας εξηγηθεί  ΠΟΛΙΤΙΚΑ στο Δημοτικό συμβούλιο και στην συνέντευξη τύπου. Για τους υποψιασμένους, με δεδομένη και την έλευση του πρωθυπουργού μεθαύριο στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης. Στο «πακέτο» των εξαγγελιών του οποίου προφανώς χρειαζόταν  να υπάρχει μια τέτοια εξαγγελία … μελλοντικής κατασκευής.
·         Η αρχική απόφαση πάντως, η οποία θα εξηγηθεί ασφαλώς στους επικεφαλής των παρατάξεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, προβλέπει ακόμα και την ακύρωση της από το σχετικό νόμο για διάφορους λόγους.
·         Ο δε ελάχιστος χρόνος υλοποίησης -εάν όλα πάνε καλά και τρέξουν γρήγορα- υπολογίζεται στα δυο χρόνια! Και -δυστυχώς- τις διαδικασίες πλέον θα τις τρέξει-πρωτίστως- η ΕΓΣΙΤ ( Ειδική γραμματεία Συμπράξεων  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Δηλαδή, το γραφειοκρατικό κράτος των Αθηνών που είναι και (αποτελεσματικά!) κρυφοπολέμιο των ιδιωτικών επενδύσεων.
·         Ποια άλλα πρέπει να πάνε καλά; Τα προβλέπει ο νόμος. Η πληρωμή του συμβατικού ποσού στον ιδιώτη που θα γίνει λέει με διαθεσιμότητα  από το (ανύπαρκτο) και ασυνεπές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ).
·         Υποθέτουμε βέβαια ότι στην συνέντευξη τύπου που θα δοθεί για το θέμα στις 18 Σεπτεμβρίου θα διευκρινιστεί και το ποσό που θα καταβάλλει το ΠΔΕ, πόσο θα καταβάλλει ο ιδιώτης και πόσος θα είναι ο δανεισμός από πιστωτικά ιδρύματα (και ποια θα είναι αυτά).
·         Το εάν τα οικόπεδα που θα κατασκευαστούν τα σχολεία είναι έτοιμα από πλευράς απαλλοτριώσεων (εφόσον χρειάζονται) και δεν έχουν αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά προβλήματα.
·         Κι εδώ, ίσως ανακύψει ένα πρόβλημα (δεν το ευχόμαστε) για το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας εφόσον βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα.
·         Τελευταίο αλλά σημαντικό, η διαδικασία ανάθεσης. Που ναι μεν ανακοινώθηκε ότι θα είναι δημόσια και διεθνής, αλλά ο νόμος και το καλό το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο έχει παράθυρα και πόρτες. Που επιτρέπουν (υπό προϋποθέσεις που δεν είναι δύσκολο να συμφωνηθούν μεταξύ ενδιαφερομένων) και κλειστή διαδικασία.
·         Εκεί υπάρχει και θέμα προηγούμενης εμπειρίας εκείνου που θα αναλάβει να τρέξει τη δουλειά. Ακολουθεί η σύσταση Εταιρείας Ειδικού σκοπού κλπ κλπ. Εγινε ένα βήμα.


 Έχουμε να …λάμνομε αλλά και να ελπίζουμε πάντως.

http://www.haniotika-nea.gr/echoume-na-lamnome-alla-ke-na-elpizoume-pantos/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου