Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2017

Δημοτική αγορά Χανίων: Του χρόνου πάλι!




    
Δημοτική Αγορά Χανίων: Κτίστηκε μέσα σε 22 μήνες και εγκαινιάστηκε το 1913.Τον Μάρτιο του 2015 ανακοινώθηκε σε κοινή σύσκεψη Δημάρχου Χανίων κ. Βάμβουκα, Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη και Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ότι το έργο αποκατάστασής της χρηματοδοτείται, με 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε).
                                      
·         Τις προάλλες, ανακοινώθηκε σε σύσκεψη  με τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς ότι ξεκινά η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ αποκατάσταση του μνημείου.
·         Και οι καταστηματάρχες όφειλαν εντός μηνός να απαντήσουν εάν δέχονται την τμηματική αποκατάσταση.
·         Δεν διαβάσαμε βέβαια το ύψος του προϋπολογισμού της τμηματικής αποκατάστασης. Ούτε εάν κάποιες μελέτες πρέπει να πληρωθούν εξτρά, πόσο θα στοιχίσουν και από πού.
·         Ούτε και πόσο καιρό θα πάρει έκαστη τμηματική αποκατάσταση.
·         Πιάσαμε τα παλιά κιτάπια των αρχείων μας ώστε πριν ο Ραν ταν πλαν ...αποφανθεί καταληκτικά για το νέο σήριαλ, να φρεσκάρουμε κάποια γεγονότα:

                                       2015
·         Ρεπορτάζ των Χανιώτικων Νέων  4-5-2015: «Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Αρχική χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ» από ΠΔΕ.         
·         Σύσκεψη στο δήμο Χανίων. Υπουργός οικονομίας κ. Σταθάκης, Δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας, περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης.
·         Δηλώσεις Σταθάκη: Εμβληματικό το έργο, ξεκινάμε το φθινόπωρο αρχικά με αυτά τα 5 εκατομμύρια. Θα δούμε μετά.
·         Δηλώσεις Βάμβουκα: Ημέρα χαράς για το δήμο Χανίων, ξεκινάμε να διορθώσουμε ετοιμορροπίες.
·         Δηλώσεις Αρναουτάκη: Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι όταν υπάρχει συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης τα αποτελέσματα είναι θετικά.
·         Όπα! Είχε πει ο Ραν ταν πλαν ! Επήραμε επήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο αλλά το βαρέλι (το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων) από το οποίο χρηματοδοτείται έχει πιάσει πάτο!
                                          2016
·         Πέρασε το Φθινόπωρο του 2015. Σιωπή για την αποκατάσταση. Κάπου τον Μάρτιο του 2016 είδαμε ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης έκανε διαβήματα στην Αθήνα επειδή δεν γίνονταν οι υπεσχημένες εκταμιεύσεις για διάφορα ενταγμένα έργα στο ΠΔΕ.
·         «Μυγιάστηκε» ο Ραν ταν πλαν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά και έγραψε τα σχετικά του στη στήλη (22-3-16). Μήπως δηλαδή, τα 5 εκατ. από το ΠΔΕ  για την Δημοτική αγορά  ήταν μέσα σ’ αυτά που δεν εκταμιεύονταν.
·         Παράλληλα, κάνοντας σχετικό ρεπορτάζ, πληροφορηθήκαμε ότι η επικαιροποίηση της μελέτης της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς και τα τεχνικά δελτία είχαν μεν ετοιμαστεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων. Αλλά, αφ’ ενός το ύψος του προϋπολογισμού είναι 10-11 εκατ. ευρώ, αφετέρου τα 5 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί είχαν …κολλήσει φαίνεται στον πάτο του βαρελιού του ΠΔΕ και δεν έφταναν στον Δήμο για να συντάξει τα σχετικά για την προκήρυξη. Και έτσι μείναμε να καρτερούμε μήπως ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα(πχ. Jessica).
                                    Ενιαία αποκατάσταση
·         Στις 26 Μαΐου 2016 υπήρξε μία σύσκεψη με καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς και άλλους φορείς. Συζητήθηκε η συνολική αποκατάσταση του μνημείου σε 22 μήνες ( 18-20 ζητούσαν  οι καταστηματάρχες). Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας  σε δηλώσεις του επεσήμανε:
·          «Το πρώτο που συμφωνήσαμε είναι ότι συμφωνούμε όλοι να γίνει το έργο. Συμφωνήσαμε, επίσης, να γίνει ενιαία το έργο, γιατί αυτό επιτάσσει η μελέτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε και λειτουργικές, αλλά και τεχνικές δυσκολίες και το εξηγήσαμε πάρα πολύ εκτενώς στους εκπροσώπους των καταστηματαρχών Επίσης, συμφωνήσαμε ότι η Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει -και θεωρώ ότι είναι εφικτό- η Δημοτική Αγορά να κλείσει μόνο για ένα καλοκαίρι. Ο προβλεπόμενος χώρος που αναγράφεται στη μελέτη είναι από 18 έως 22 μήνες»
·         Στις 31-8-16 σε νέα σύσκεψη στο δήμο για την αποκατάσταση. Κατέθεσε ο δήμος τις προτάσεις του και την συμφωνία αλλά και τις ενστάσεις τους οι καταστηματάρχες.
·          Κοιμηθήκαμε ήσυχοι. Το σχέδιο ΕΝΙΑΙΑΣ αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς Χανίων προχωράααα!.
                               2017 τμηματική!
·         Ενας  χρόνος και πάλι σιωπή. Επεξεργάζονται το σχέδιο, σκεφτόντουσαν τα ζωάκια της στήλης. Ελαφρώς υποψιασμένα πάντως.
·         14-9-17! Ανατροπή! Όχι ενιαία αλλά τμηματική αποκατάσταση επεξεργάζεται η δημοτική αρχή Χανίων, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. δημάρχου Χανίων μετά από σύσκεψη με τους καταστηματάρχες.
·         «Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι ότι υπό προϋποθέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε σε τμηματική ανακατασκευή της Δημοτικής μας Αγοράς. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επιτύχει τη χρηματοδότηση του έργου για την άρση επικινδυνότητας του μνημείου, με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση του τότε αρμοδίου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη.»
·         Από το 2015 ξεκινά το «εμβληματικό» έργο της αποκατάστασης  του μνημείου.
·         Και ενώ όλοι περιμέναμε να εφαρμοστεί στο σχέδιο ενιαίας αποκατάστασης μαθαίνουμε ότι όλα τα σχέδια (ενός χρόνου) πήγαν περίπατο.
·         Μαθαίνουμε ότι τα 5 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ του 2015 (θα έχουν αραχνιάσει τόσο καιρό) θα πάνε στην άρση επικινδυνότητας και ότι  οι καταστηματάρχες πρέπει να αποφασίσουν αν συμφωνούν σε ένα μήνα.
·         Δεν μαθαίνουμε από πού θα χρηματοδοτηθεί ολόκληρη η αποκατάσταση.
·         Δεν μαθαίνουμε  πότε  προβλέπεται να ξεκινήσει, ούτε πόσο χρόνο θα διαρκέσει εκάστη τμηματική αποκατάσταση.
·         Με δεδομένο ότι από το 2015 τα νεότερα σχέδια για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς ανακοινώνονται ανά έτος…


·         Να περιμένουμε… νεότερα του χρόνου πάλι;
 Χανιώτικα Νέα 16-9-17








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου