Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2016

Μια «παραμυθένια» βραδιά με την "Γιασεμιά και τ’ αστεράκια» της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη













Μια» παραμυθένια» βραδιά ζήσαμε απόψε 28-11-16  με την παρουσίαση του νέου παραμυθιού της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη  « Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια» από τις εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη» στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο της ΙΜΚΑ Χανίων . Μια  βραδιά που τελείωσε όπως αρχίζουν και τελειώνουν τα παραμύθια της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη : Με ΑΓΑΠΗ.
·         Αγάπη για τον ΄Ανθρωπο, τα παιδιά. Αγάπη για όλα τα πλάσματα του Θεού. Αυτήν την  δημιουργική αγάπη  και υπερ-ευαισθησία της Ευδοκίας, περιέγραψε γλαφυρά όπως στα δικά του παραμύθια, στα δικά του ποιήματα, στα δικά του λογοτεχνικά και ιστορικά έργα, ο κεντρικός παρουσιαστής, δάσκαλος, λαογράφος  Βασίλης Χαρωνίτης.
·         Την εκδήλωση συντόνισε ο πανταχού παρών, δοτικός πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, Δημήτρης Νικολακάκης που μίλησε βέβαια τόσο για το έργο της Ευδοκίας όσο και των άλλων μελών του πάνελ. Δηλαδή, του  βραβευμένου ρυμαδόρου Κωστή Λαγουδιανάκη και του καλλιτεχνικού Δ/ντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης, Μιχάλη Αεράκη.
·         Είχε προηγηθεί στο βήμα η αντιδήμαρχoς πολιτισμού του δήμου Χανίων κυρία Βαρβάρα Περράκη με μία, επίσης,  αγαπητική για την συγγραφέα και τα βιβλία της αναφορά.  Αλλά και η βιβλιοπώλης Ηλέκτρα Πετράκη που εκτός από τα  ωραία λόγια της για την Ευδοκία και τα παραμύθια της καλωσόρισε στα Χανιά και στην εκδήλωση την εκδότρια του βιβλίου που ήταν παρούσα στην  εκδήλωση.
·         Ο Κωστής Λαγουδιανάκης, ήρθε από το Ηράκλειο για να παρουσιάσει λυρικά με την ρίμα του το παραμύθι της Ευδοκίας. Εισαγωγικά όμως, με έκτακτη, επί τόπου, σύνθεση δεν άφησε κανένα από τους συντελεστές της εκδήλωσης αγαπητικά ασχολίαστο.
·         Ο Μιχάλης Αεράκης, διάβασε αποσπάσματα από το παραμύθι με την βαθιά αισθαντική του φωνή  πέτυχε αυτό ακριβώς που μας παρότρυνε: Να χαλαρώσουμε για να το απολαύσουμε.
·         Ακολούθησε ένα μικρό όμορφο μουσικοχορευτικό δρώμενο με  παιδιά του 5ου Δημοτικού σχολείου σε διδασκαλία της δασκάλας τους Τoνιας Καπετανάκη.
·          Και ναι. «Αναγκαστικά» τον τελευταίο ευχαριστήριο λόγο είχε η συγγραφέας. Που παρ ολίγο να μην τα καταφέρει καθώς η συγκίνηση έκανε τα μάτια της να τρέχουν.
·         Ε, δεν θέλει και πολύ η Ευδοκία. Ευαίσθητη ψυχή,  συγκινημένη όπως ήταν, ένοιωσε  άβολα να πάρει το λόγο. Ετσι, κυρίως, ευχαρίστησε όλους . Ευτυχώς, ο Βαγγέλης Κακατσάκης, και  σε ρόλο «υποβολέα» τις  θύμιζε όλα τα ονόματα καθώς, φυσικά, η Ευδοκία δεν είχε σημειώσεις.
·         Παραμυθένια η βραδιά, λοιπόν. Αφού τα παραμύθια μπορεί να γράφονται για παιδιά αλλά συγκινούν πάντα και τους μεγάλους. Εξ’ άλλου μπορεί στα παραμύθια να ψάχνουμε και την δική μας αλήθεια, όπως είπε για την Ευδοκία, ο Βασίλης Χαρωνίτης.
 Πάντα ετσά, Ευδοκία και Βαγγέλη.

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω όλα όσα με την καρδιά και την περίσσεια αγάπη σου γράφεις, Νανώ μου! Και ναι, με συγκινείς αφάνταστα. Και ναι, θαυμάζω κι απορώ πώς σε χρόνο μηδέν καταφέρνεις να αποδώσεις τόσο γλαφυρά, τόσο ξεχωριστά, όλα όσα είδες, άκουσες, ένοιωσες!!!Μεγάλο χάρισμα! Και δωρεά άνωθεν, σκέφτομαι.Και νοιώθω την ανάγκη να σου εκφράσω τα πάμπολλα ευχαριστώ μου κι πό τούτη εδώ την θέση.Σ' ευχαριστώ! Για την παρουσία σου, για την φιλία σου για την αγάπη σου!Προπάντων γι αυτήν! Μια αγάπη που φαίνεται σε κάθε λέξη που γράφεις για μένα! Σ΄ευχαριστώωωω!!! Από τα βάθη της καρδιάς μου! Για ΟΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή