Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

Αφιέρωμα 4ο Νηπιαγωγείο Κισάμου Ένα τρίγωνο εξαιρετικής συνεργασίας Από δασκάλους, γονείς, παιδιά · Ένα πρότυπο δημιουργικό δημόσιο σχολείο


Είσοδος του σχολείου

επιδαπέδιο σκάκι
Μαγική βιβλιοθήκη στον κήπο

Η εσωτερική βιβλιοθήκη



                          


Τους πρωτογνώρισα όλους μόλις στις 11 Νοεμβρίου. Με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις που είχαν διοργανώσει για το βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου και εικονογράφηση Λίλας Καλογερή «Ο Καρλ ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας». Έκπληξη και ενθουσιασμός. Εικόνες,  χρώματα, κινητά και ακίνητα στοιχεία εσωτερικά, αλλά και στην αυλή και τον κήπο του κτιρίου. Η μελετημένη  από τις νηπιαγωγούς  λειτουργική διαρρύθμιση, η διακόσμηση με χρηστικά αλλά ελκυστικά στο μάτι εκπαιδευτικά εργαλεία.





Στο βιβλιο "Ο Καρλ , ο Φριτς και το αυγό της Ευτυχίας υπάρχουν σκατζόχοιροι.  Εφτιαξαν, λοιπόν, "βιωματικό".... μπισκοτάκι με σχήμα σκατζόχοιρου

·         Και βέβαια η «ιστορία» που ήδη έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει το νηπιαγωγείο Κισάμου τα τελευταία επτά χρόνια. Ιστορία καταγεγραμμένη  στην εσωτερική και εξωτερική βιβλιοθήκη του σχολείου, στην αίθουσα επιστημών, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στην αίθουσα υπολογιστών, στο λαογραφικό μουσείο που ξεκινά την συλλογή  αντικειμένων  τώρα, στην αίθουσα διδασκαλίας, στον βοτανόκηπο, στον λαχανόκηπο, στην παραμυθογωνιά, στα επιδαπέδια παιγνίδια στην αυλή στην προσομείωση ανασκαφής…
·         Όλα, επιβεβαιώνουν την αγάπη, το μεράκι και την άοκνη προσπάθεια  των εκπαιδευτικών για αναζήτηση και εφαρμογή των νεότερων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων  διδασκαλίας. Έτσι ώστε τα νήπια να είναι ευτυχισμένα και ταυτόχρονα να έχουν  υψηλό γνωστικό επίπεδο .
                                              Συνεργασία-στήριξη Γονέων

·         Και βέβαια αυτή η επιτυχημένη πορεία οφείλεται στην αρμονική συνεργασία των εκπαιδευτικών  με τον Σύλλογο γονέων αλλά και όλους τους άλλους φορείς της Κισάμου. Η οποία Κίσαμος, σημειωτέον, έχει μία γενικότερη αλματώδη πολιτισμική πρόοδο.  Γεγονός που συνδέεται βέβαια και με τις ποικίλες πολιτισμικές υποδομές που «φύτεψε» στην Κίσαμο ο μακαριστός παππούς Ειρηναίος Γαλανάκης και βρίσκει και σήμερα άξιους συνεχιστές. 
·         Είναι τόσα πολλά αυτά που με την φροντίδα και την σφραγίδα των νηπιαγωγών έγιναν και γίνονται σ’ αυτό το σχολείο, που ασφαλώς δεν μπορούν να χωρέσουν όλα σε ένα αφιέρωμα  εφημερίδας.
·          Ετσι, επελέγη το αφιέρωμα αυτό να είναι περισσότερο φωτογραφικό με –κατά το δυνατόν- επεξηγηματικές σημειώσεις.
·          Χρειάζεται ,λοιπόν, να αναφερθεί ότι αυτό το δημόσιο σχολείο που λειτουργείται από τέτοιους εκπαιδευτικούς (το έργο των οποίων είναι φανερό ότι υπερβαίνει κατά πολύ υποχρεώσεις και ωράρια εργασίας) μας κάνει περήφανους. 
·         Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που χρωστάμε στην προϊσταμένη Άννα Στεφανουδάκη και τις συνεργάτριες νηπιαγωγούς  Ευανθία Ελευθεριάδου, Ιωάννα Κολοκυθά  (που επιμελείται και την εφημερίδα τους) και Εύα Τσεπαπαδάκη.
·         Αλλά και μία εύφημος μνεία για το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου που αμέριστα  και συστηματικά στηρίζει τις δασκάλες  και το σχολείο. Και ιδιαίτερα στην αρχαιολόγο κυρία Κυριακή Μπορμπουδάκη, μέλος του Δ.Σ.  γονέων του σχολείου που εκτός από το ανασκαφικό της έργο στην Κίσαμο, έχει δημιουργήσει και μία μόνιμη πλέον «δομή» στην αυλή του νηπιαγωγείου. Δηλαδή, ένα «αρχαιολογικό χώρο» όπου τα παιδιά, ναι του νηπιαγωγείου!, μυώνται  μέσω πρσομοίωσης ανασκαφής  στην αρχαία ιστορία μας  και τον τρόπο αποκάλυψης και διατήρησης της.


                             Τα βραβευμένα «Μαντάτα του 4ου νηπιαγωγείου Κισάμου»


·         Ευφημος μνεία ξεχωριστή  αξίζει και για την εφημερίδα τους.  Ηδη πολυβραβευμένη, κυκλοφορεί  ανά τρίμηνο, γράφεται από την συντακτική ομάδα των νηπιαγωγών με επιμέλεια της Ιωάννας Κολοκυθά. Και  πέρα από τα «μαντάτα» των πολλών δράσεων του σχολείου, τα  «ρεπορτάζ» των μικρών νηπίων, τις συνεντεύξεις των παιδιών (π.χ. με τον δήμαρχο Κισάμου)  περιλαμβάνει και πολλά  Κισαμίτικα, Χανιώτικα γενικά και παγκόσμια νέα.
·         Τα «μαντάτα» τους έχουν βραβευτεί, μεταξύ άλλων, και στον παγκρήτιο διαγωνισμό   δημοσιογραφικών δεξιοτήτων «Λευτέρης Δασκαλάκης» σε εκδήλωση που στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων «Γιάννης και Ελένη Γαρεδάκη».
·          Όμως αυτή «Τα μαντάτα», έγχρωμα  με πολύ φωτογραφικό υλικό, χρειάζονται στήριξη. Κάποιον χορηγό, δηλαδή καθώς η ανά τρίμηνο δαπάνη αν και μικρή επιβαρύνει το νηπιαγωγείο. Και άρα όσοι …χορηγοί, μπορείτε, προσέλθετε !
·         Η  Η ηλεκτρονική τους δ/νση, όπου μπορείτε να  ξεναγηθείτε διεξοδικά στους χώρους και τις δραστηριότητες του σχολείου. είναι http://4nipkisamou.wixsite.com/4okisamou/untitled-c407

 Προσομείωση ανασκαφής  

                                                  Τα παιδιά "παίζουν" τους αρχαιολόγους (από την ιστοσελίδα του η φωτο)
"Αρχαιολογικός χώρος" στην αυλή του σχολέιου

Σκεπασμένος  -προστευμένπος ο "αρχαιολογικός χώρος" στην αυλή
 
·         Προσομοίωση ανασκαφής μινωικής περιόδου για παιδιά προσχολικής ηλικίας της Αρχαιολόγου Κυριακής Μπορμπουδάκη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης ανασκαφής έχει βιωματικό χαρακτήρα και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων και να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάση των ευρημάτων και των συναφειών τους.
(φωτο 2 προσομοίωση και μικροί αρχαιολόγοι)
·                                                            Εξωτερικοί χώροι 
Ανακύκλωση στην αυλή.(από την ιστοσελίδα τους)
Ολα  βάφονται και αξιοποιούνται .Στο βάθος ποδήλατα με γλάστρες για τον ανθόκηπο


Λαχανόπηπος (από την ιστοσελίδα τους)
 
Παραμυθογωνιά στην αυλή

Παραμυθοτσίκαλα στην παραμυθογωνιά (από την ιστοσελίδα τους η φωτο)


                                                      Εσωτερικοί χώροι
Πίσω από το"πάσο" είναι οι υπολογιστές

Yπολογιστές. τα παιδιά ήδη γνωρίζουν χειρισμούς

H εξέλιξη: Το Πριν. Γραφομηχανές και τεράστια βαρειά PC

αιθουσα εκδηλώσεων

Ρολόι και άλλες κατασκευές στην αίθουσα εκδηλώσεων Το ρολόι από το περυσινό βιβλίο-θεατρικό του Βασίλη Παπαθεοδώρου "Ναι, Βιρτζίνια υπάρχει Αη Βασίλης"

Γωνιές επιστημών

 
Ξεκινά συλλογή  για λαογραφικό μουσείο

             
http://www.haniotika-nea.gr/4o-nipiagogio-kisamou-ena-trigono-exeretikis-sinergasias/
                         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου