Σάββατο, Αυγούστου 27, 2016

Γιατί δεν λύνει το πρόβλημα ο δήμος Χανίων;



                   





      Προχθές Πέμπτη πρωί 25 Αυγούστου ήλθαν στην γειτονιά μας, στο δρόμο της 8ης Δεκεμβρίου, δυο εργαζόμενοι της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Χανίων, και άρχισαν να κόβουν κλαδιά δέντρων που ενοχλούσαν πεζούς στα πεζοδρόμια αλλά και τμήματα της ασφάλτου.
·         Ευκαιρία βρήκαν κάποιοι γείτονες (αλλιώς θα έβγαιναν όλοι να κάνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας), να τους πλησιάσουν και να τους κάνουν τα χρόνια παράπονά τους για την ζημιά που υφίστανται.
·          Ζημιά στα πεζοδρόμια, στην άσφαλτο αλλά κυρίως στα αυτοκίνητά τους, από την κόλλα, το μελίτωμα –λέει- που εκκρίνεται από δέντρα ή σωστότερα από τις μελίγκρες δέντρων.
·         Το πρόβλημα είναι γνωστό  τα τελευταία χρόνια αλλά κάθε χρόνο το καλοκαίρι γίνεται και οξύτερο. Φυσικά όχι μόνο στην 8ης Δεκεμβρίου αλλά σε αρκετές οδούς της πόλης. Τα Χανιώτικα Νέα είχαν αναδείξει ξανά το πρόβλημα και η υπογράφουσα σχεδόν κάθε καλοκαίρι.
·         Καλομίλητοι οι εργαζόμενοι προσπάθησαν όσο μπορούσαν-στα χαμηλότερα κλαδιά όμως- να περιορίσουν τα κλαδιά σε εκείνα τα δέντρα. Παραδέχτηκαν το πρόβλημα και υποσχέθηκαν να το μεταφέρουν. Φυσικά το πρόβλημα δεν λύνεται με λίγο κλάδεμα χαμηλά.
                                               Επικίνδυνα και ζημιογόνα
·         Και, επειδή τα γραπτά μένουν και η δημοσιοποίηση είναι η καλύτερη απόδειξη της μέχρι σήμερα αδιαφορίας της δημοτικής αρχής να λύσει το πρόβλημα, να ξαναπούμε αυτά που ήδη οφείλουν να γνωρίζουν. Τόσο στην δημοτική αρχή όσο και στην υπηρεσία πρασίνου.
·         Η κόλλα –μελίτωμα, λοιπόν, που πέφτει από τα δέντρα κάθε καλοκαίρι, με την  
    ζέστη κολλά παντού:
1.        Στα πεζοδρόμια σε αρκετό μήκος γύρω- γύρω και τα κάνει αδιάβατα ή και επικίνδυνα για όσους περάσουν από εκεί, αφού κολλάνε και γλιστρούν με κίνδυνο να τραυματιστούν οι πεζοί. Έτσι οι πεζοί αναγκάζονται να κυκλοφορούν στο δρόμο. Όσοι δε έχουν αυτά τα προσβεβλημένα δέντρα στην πόρτα τους έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
2.       Στην άσφαλτο σε ανάλογο μήκος κοντά στα πεζοδρόμια αλλά και σε μερικές περιπτώσεις  και στην μέση του δρόμου.
3.       Στα σταθμευμένα αυτοκίνητα  ακόμα και για λίγες ώρες. Κι εδώ η ζημιά των κατοίκων  είναι όχι μόνο η βρωμιά που πέφτει επάνω στα αυτοκίνητα. Αλλά κυρίως οι φθορές στα αυτοκίνητα  γενικά και ειδικότερα στα τζάμια των αυτοκινήτων. Στα οποία κολλούν και καταστρέφεται ο μηχανισμός που ανοιγοκλείνει τα τζάμια των αυτοκινήτων.
4.       Η μελίγκρα κολλά και στα άλλα δέντρα και σε φυτά μπαλκονιών και κήπων. Επομένως σε λίγα χρόνια μπορεί να έχουν προσβληθεί όλα.
·         Λύσεις;  Υπάρχουν και συνίστανται στην καταπολέμηση της μελίγκρας με διάφορους χημικούς, βιολογικούς και άλλους τρόπους. Αλλά προφανώς αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Η άλλη λύση, βέβαια, είναι να κοπούν και να αντικατασταθούν.
·          Σκοπεύει, επιτέλους ο  δήμος Χανίων να παρέμβει και να σταματήσει αυτή η καθημερινή ζημιά στα αυτοκίνητα των δημοτών και  ο κίνδυνος τραυματισμού τους από τις κόλλες των πεζοδρομίων;
·         Διότι έχει και  αστική ευθύνη για τις ζημιές αυτές  στα αυτοκίνητα και τους τυχόν τραυματισμούς. 

Κάνουμε λάθος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου