Πέμπτη, Αυγούστου 18, 2016

Με αποδείξεις
                               Μεσούντος του Αυγούστου, στην ντάλα της ραστώνης όλων μας, κι ενώ ο Ραν ταν πλαν μετά βίας μετακινείται από τη μια σκιά στην άλλη, κάνοντας τις «διακοπές» του, ιδού μας προκύπτουν οι  «κεκλεισμένων των θυρών» συσκέψεις για το προσφυγικό.
·         Συσκέψεις καταρχάς του κ. Μουζάλα με Περιφερειάρχη Κρήτης και τους 4 πρωτευουσιάνους δημάρχους των νομών.
·         Από τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα που ακολούθησαν μετά την σύσκεψη προέκυψε η «βεβαιότητα» ότι η Κρήτη θα δεχτεί 2000 μετανάστες σε camp φιλοξενίας.
·         Από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη και των υπολοίπων προέκυψε μια μάλλον «κοινή» γενική θέση ότι η Κρήτη δεν θα αρνηθεί να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.
·         Όλα καλά κι όλα ωραία; Ναι αλλά…στον αέρα! Αφού, στον αέρα βρίσκονται αυτή την στιγμή  τα πάντα. Καθώς όπως προκύπτει σιγά-σιγά  τόσο από τις αναλυτικότερες δηλώσεις των δημάρχων όσο και από τις επιμέρους συσκέψεις που έγιναν στα Χανιά, τίποτα δεν είναι δεδομένο.
                                         Τίποτα
·         Και όταν λέμε τίποτα εννοούμε ΤΙΠΟΤΑ. Δηλαδή: Τόσο  ο αντιπεριφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι Χανίων  μετά την, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη είπαν, με όση διπλωματική διατύπωση γινόταν,  ναι μεν αλλά...(πλην του δημάρχου Χανίων που  στις δηλώσεις του τουλάχιστον εμφανίζεται θετικότερος όλων).
·         Οι τοπικοί φορείς με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Μαργαρώνη διατύπωσαν καθαρές αντιρρήσεις. Όχι ρατσιστικές, βεβαίως. Ούτε αντιρρήσεις του τύπου «όχι στην αυλή μας».
·         Πρόκειται για αντιρρήσεις λογικές. Ουσιαστικές. Αντιρρήσεις-προβληματισμοί που απηχούν και στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης. Οι οποίες, συνοψιζόμενες μαζί με αυτές όλων των αυτοδιοικητικών του νομού, οδηγούν στα εξής πολύ απλά δεδομένα:
·         1. Υπάρχει αντίδραση. Καθώς, ως φαίνεται, η κυβέρνηση μέσω του κ. Μουζάλα, μετέφερε μια ειλημμένη απόφασή της να φέρει 2000 ψυχές στην Κρήτη.
·         2.  «Φορτώνει» στους δημάρχους την ευθύνη να υποδείξουν χώρους εντός των ορίων των δήμων τους.
·         3. Δεν διευκρινίζεται επαρκώς -προφανώς επειδή δεν υπάρχει κανένα  κυβερνητικό σχέδιο- εάν αυτοί οι χώροι θα είναι κλειστοί ή όχι. Άλλοι μιλούν για μικρούς χώρους φιλοξενίας 300-500 ατόμων και άλλοι , όπως ο κατ εξοχήν αρμόδιος κ. Μουζάλας για Camp φιλοξενίας 2000.
·         4.Δηλαδή, γκέτο ψυχών; Όχι; Τότε τι; Ανοικτό κάμπινγκ να μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι; Και να κάνουν, τί;
·         5.Εάν δεν υπάρχει  συγκεκριμένο σχέδιο που θα τους εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ποιότητα διαβίωσης, δεν θα οδηγηθούν μοιραία σε παραβατικότητα;
·         6. Η τοπική κοινωνία δεν θα βιώσει έτσι ανασφάλεια;
·         7. Η τοπική οικονομία –τουρισμός δεν θα υποστεί ως εκ τούτου ζημιά, όπως το είπε ο εκπρόσωπός τους;
·         8. Ποιος εγγυάται την φύλαξή τους;

·         9. Δήθεν υπάρχουν προγράμματα και χρηματοδοτήσεις μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται οι λειτουργίες των δομών. Αν υπάρχουν γιατί δεν εφαρμόζονται ήδη αλλού;  Πρώτη φορά στην Κρήτη θα εφαρμοστεί το  πρότυπο-όπως το παρουσιάζουν -«μοντέλο»;
·         10. Έως ότου έλθουν χρηματοδοτήσεις (αν έλθουν!), ποιός θα χρηματοδοτεί  τις δομές φιλοξενίας;  Ποιός εγγυάται την  κανονική ροή των  χρηματοδοτήσεων από αυτό το αναξιόπιστο κράτος;  Και εν τω μεταξύ(δανεικά κι αγύριστα) ποιος θα πληρώνει ;Οι δήμοι; Φορτώνοντας στους δημότες τα βάρη;
·         11. Ποιος εγγυάται ότι οι 2000 δεν θα γίνουν 4 και 5 και 6000; Και δεν θα προστεθούν  σ’αυτούς όσοι θα καταφθάνουν στην Κρήτη από τα νότια;
·         Υπάρχουν, λοιπόν, αντιρρήσεις. Όχι επειδή δεν θέλει η Κρήτη να σηκώσει το βάρος  που της αναλογεί.
·         Αλλά επειδή οι πολίτες πρωτίστως- όπως καταγράφεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-  αλλά και οι δήμαρχοι ως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται αυτό το αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό κράτος.
·         Δεν εμπιστεύονται «δεσμεύσεις» που αύριο θα βαπτιστούν «αυταπάτες».
·         Η μέχρι σήμερα ανεπάρκεια, η αδυναμία, η αδιαφορία, η ανικανότητα, η έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, δεν παρέχουν εχέγγυα εμπιστοσύνης.
                                         Με …απόδειξη
·         Άρα;  Λέμε όχι; Ο Ραν ταν πλαν, δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του. Αλλά, με το λίγο νου που διαθέτει, εκτιμά ότι  η Κρήτη μπορεί να δεχτεί το βάρος που της αναλογεί. Με προϋποθέσεις, όμως.
·         Προϋποθέσεις  που να απαντούν ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ και με ΑΠΟΔΕΙΞΗ  σε όλες τις πιο πάνω, λογικές, ουσιαστικές ανάγκες.
·         Αποδείξεις υλοποίησης δομών. Αποδείξεις (προ) ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα
·         Αποδείξεις που να προηγηθούν των όποιων «μεταφορών» ψυχών.

Υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις;
  Χανιώτικα Νέα 18-8-16Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου