Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2016

Έχουμε μαύρα μεσάνυχτα;





 Δίνουν και παίρνουν οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την δημιουργία ή όχι κέντρων προσφύγων στην Κρήτη. Υπέρ και κατά βεβαίως. Το κουβεντιάσαμε κι από τούτη τη στήλη την περασμένη Πέμπτη 18/8, με τίτλο «Με αποδείξεις».
                                      Tρίπλες-δίπλες*
·         Συμπληρωματικά  να προσθέσουμε ότι όπως έγραψαν τα Χανιώτικα Νέα, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, αφού  συμφώνησε με την θέση της ΠΕΔ Κρήτης και όλων των δημάρχων νομού Χανίων πλην του κ. Βάμβουκα, είπε κάτι πολύ σημαντικό που μάλλον πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας.
·         Έθεσε, γράφουν τα Χ.Ν., το θέμα των χώρων φιλοξενίας λέγοντας ότι «το κράτος διαθέτει τους  χώρους κι αυτό θα πρέπει να παρουσιάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για δομές φιλοξενίας». Άφεριμ!
·          Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δεν «ξεδίπλωσε» την απόφαση και τον σχεδιασμό της    για συγκεκριμένους χώρους φιλοξενίας που, άλλωστε, της ανήκουν ;
·         Π.χ. στο δήμο Χανίων δύο χώροι συζητήθηκαν δημοσίως: Το παλιό ψυχιατρείο και το παλιό ΙΚΑ στην Νεάρχου. Στο κράτος δεν ανήκουν και τα δύο;
·         Τώρα τι σόι πολιτικές τρίπλες-δίπλες είναι αυτές; Να προτείνει ο δήμος Χανίων, επί του προκειμένου, ένα χώρο του οποίου ιδιοκτήτης είναι το κράτος; Το (ανύπαρκτο) κράτος δεν ξέρει καλύτερα  τον χώρο που χρειάζεται ανάλογα με το τι ακριβώς σχεδιάζει; Το κράτος δεν θα’ πρεπε να ξέρει τι πιστώσεις διαθέτει και για ποιο  συγκεκριμένο κατάλληλο χώρο; Θα τα φορτώσει όλα στον … «κόκορα» του δήμου Χανίων;
·         Αυτό φοβάται -μεταξύ άλλων- και σωστά φοβάται  η ΠΕΔ Κρήτης. Ότι το κράτος  θα φορτώσει αργά ή γρήγορα όλες τις δομές αυτές στα  άδεια ταμεία των δήμων.
·         Και γι’ αυτό  ζητά  εγγυήσεις προκαταβολικά  που θα λειτουργήσουν και υπέρ των τοπικών κοινωνιών αλλά και υπέρ των προσφύγων.
·         Εξ άλλου, τρίπλα -δίπλα πολιτική είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήθεν αφήνει την τοπική κοινωνία να αποφασίσει. Ώστε να νίψει τα χέρια της ως Πόντιος Πιλάτος για την όποια επιλογή.
·         Υπάρχει και μια άλλη πιθανή πολλαπλή…τρίπλα. Όλο αυτό, να εντάσσεται και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να  προσθέσει στον απολογισμό και τις νέες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, στην ομιλία του στην έκθεση Θεσσαλονίκης και την λύση του ...προσφυγικού. Ως αντάλλαγμα ενός …νεύματος  του Eurogroup για μια-έστω- μακρινή ελάφρυνση του χρέους.
                                         Τι λέει το Δουβλίνο 3 ;
·          Αλλά υπάρχει και μια σοβαρότερη «τρίπλα» που «ανακάλυψε» η ντετεκτιβική «μύτη» του Ραν ταν πλαν. Στην ειδησεογραφία της Δευτέρας, στο  διαδικτυακό ekriti.gr ,διαβάσαμε  ένα αποκλειστικό δημοσίευμα  που λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη γιατί φοβούνται την τυχόν διείσδυση  τρομοκρατών, ανάμεσά τους. Και άρα …ντράβαλα για την νατοϊκή βάση της Σούδας. Λογικό. Αλλά  «τρομακτικότερο»  για την Κρήτη και τα Χανιά είναι άλλο. Ότι έρχεται στο φως ένα σενάριο για επαναπροώθηση στην Κρήτη προσφύγων και από την Ευρώπη!
·         Δηλαδή, στην τελευταία παράγραφο της πιο πάνω είδησης  γράφεται: «Πάντως στην περίπτωση που οι Αμερικανοί θέσουν βέτο, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα, τα οποία πιθανώς να επηρεάσουν και τον σχεδιασμό της Γερμανίας στο προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης. Υπενθυμίζουμε ότι πρόθεση της Γερμανίας είναι  να δημιουργηθεί στην Κρήτη και περιφερειακό κέντρο ασύλου, το οποίο θα εξετάζει τις περιπτώσεις χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από τη Γερμανία, στο πλαίσιο του Δουβλίνου 3.»
·          Αμ, δεν μας τα έχετε πει αυτά! Ώστε το σχέδιο Δουβλίνο 3 είναι να επαναπροωθηθούν όλοι οι πρόσφυγες στην Κρήτη; Ε, βέβαια, μεγάλο νησί είναι. Θα τους φέρουν όλους εδώ ώστε να μην υπάρχει τρόπος να φύγουν. Μεσολαβεί  και η θάλασσα, βλέπετε.
·         Και βέβαια, μετά την παραπάνω είδηση, οι δήμαρχοι της Κρήτης και των Χανίων  προφανώς έχουν μια επιπλέον υποχρέωση και ευθύνη: Να ψάξουν, να μάθουν και να μας ενημερώσουν, εάν όντως το Δουβλίνο 3 περιλαμβάνει επαναπροώθηση στην Κρήτη όσων ψυχών …περισσεύουν από την Ευρώπη. Γιατί πολύ …ξεχειλώνει το πλεκτό. 



·         Κι εμείς, ως φαίνεται, έχουμε, μαύρα μεσάνυχτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου