Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2016

Και οι «πρόσφυγες» της αυλής μας;
Τα είπαμε και προχθές για το προσφυγικό. Για το Δουβλίνο 3-κυρίως- για το οποίο είχαμε μαύρα μεσάνυχτα.  Το οποίο, για όσους δεν το διάβασαν, προβλέπει, λέει, επαναπροώθηση στην ΚΡΗΤΗ από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όλων των προσφύγων των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται.
·          Και το χειρότερο, κανείς κυβερνητικός βουλευτής μας ή άλλος αρμόδιος κυβερνητικός  δεν μας ενημέρωσε. Αντίθετα.
·          Μας το πηγαίνουν λάου-λάου να φέρουν πρώτα 2-3 χιλιάδες ψυχές . Που δεν θα’χουν στον ήλιο άλλη μοίρα από το να «ζουν» στα κάμπινγκ (ο Θεός να τα κάνει) …«φιλοξενίας».
·         Και καλά οι περισσότεροι δήμαρχοι, και του νομού Χανίων, αντέδρασαν. Αλλά όχι και η δημοτική αρχή  Χανίων.
·         Μιλάμε για συμπόνια και ανάγκη για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Και πράγματι. Υπάρχει και συμπόνια και ανάγκη να το διαχειριστούμε. Αλλά οφείλουμε να το κάνουμε έτσι ώστε να διασφαλιστούν όροι σωστής ποιότητας επιβίωσής τους αλλά και συμβίωσης με την τοπική κοινωνία. Τελεία. Αλλά όχι παύλα.
                                      Άστεγοι
·         Γιατί υπάρχει παύλα. Που αναφέρεται στους τοπικούς «πρόσφυγες». «Πρόσφυγες» πολλών ταχυτήτων και αναγκών. «Πρόσφυγες» στον τόπο τους.
·         Μήπως, λοιπόν, ΠΡΙΝ αποφασίσουμε πόσους πρόσφυγες μπορούμε να πάρουμε και πού θα τους βάλουμε όφειλε και η κυβέρνηση και  ο δήμος Χανίων, να μας  πουν, εντωμεταξύ, τι θα γίνει με τους άστεγους των Χανίων;
·         Επειδή δεν είδαμε ούτε την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές  ούτε την δημοτική αρχή Χανίων που το είχε υποσχεθεί να έχουν δώσει λύση στην στέγαση των αστέγων στα Χανιά. Μόνο ΘΑ, ακούμε. Ένα ΘΑ που προστέθηκε, εμβαλωματικά, τώρα. Με την… ευκαιρία της κουβέντας  για χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Ειπώθηκε, δηλαδή, ότι κάπου εκεί, κάποια στιγμή θα παραχωρηθεί χώρος και για τους δικούς μας άστεγους.Αορίστως.  Μαζί θα τους βάλουν;  Και πάντως ζήσε Μάη μου. Ο λόγος το λέει δηλαδή. Γιατί του χρόνου το Μάη μπορεί να μην  έχουν αντέξει να ζουν οι φετινοί άστεγοι.
                                      Άποροι
·         Επίσης δεν είδαμε να γίνεται κουβέντα για συγκεκριμένη χρηματοδότηση των δομών δεκάδων εθελοντικών οργανώσεων στην πόλη, αλλά και των συσσιτίων της εκκλησίας και της  Σπλάντζιας  και άλλων. Οι οποίοι σιτίζουν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως καθημερινά εκατοντάδες συμπολιτών μας(με ρούχα και ότι άλλο προσφέρουν οι Χανιώτες)  που ως τα χθες ήταν αξιοπρεπείς εργαζόμενοι. Αλλά βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Και, οσονούπω, μπορεί να βρεθούν και χωρίς στέγη. Γιατί το ένα φέρνει τ’ άλλο.
                                  Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
·         Δεν είδαμε να ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την κατάρρευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του ΕΟΠΠΥ και άλλων ταμείων. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί δεν πάνε στο γιατρό και δεν παίρνουν φάρμακα  επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Συμπολίτες, όχι μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι που δεν έχουν δουλειά ή δεν επαρκεί το φιλοδώρημα που παίρνουν για σύνταξη οι πρώτοι και μισθό οι δεύτεροι. Όσο για ραντεβού στον …ΕΟΠΠΥ;  Άσ’το. Στην άλλη ζωή.
                                Υγεία-πρόνοια
·         Και αλήθεια, τι κάνει η δημοτική αρχή με το Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου; Αυτό που αρχίζει να στοιχειώνει χωρίς προσωπικό και χωρίς εξοπλισμό; Τελειώνει η παράταση του 2016.
·         Τί γίνεται με την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, που έγραψαν προχθές τα Χανιώτικα Νέα; Γιατί δεν το θέτουμε ως όρο στην συζήτηση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων αλλά φυσικά και των πολιτών του νομού; Ως προϋπόθεση, βεβαίως.
·         Διότι, πού θα νοσηλεύονται οι πρόσφυγες όταν έλθουν; ΄Η, σωστότερα, ποιός θα πρωτονοσηλεύεται πια στο υποστελεχωμένο και χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και ιατρικά υλικά, νοσοκομείο μας;
·         Δεν όφειλε και δεν οφείλει η δημοτική μας αρχή να το βάλει  κι αυτό στο τραπέζι μαζί με τους άστεγους ως προϋπόθεση  για φιλοξενία προσφύγων;
·          Αυτά και άλλα που έχουν σχέση με την στελέχωση των σχολείων και τα ωράρια λειτουργίας. Που πρέπει να τεθούν τώρα. ΠΡΙΝ έρθουν. Επειδή, ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο» των συζητήσεων  ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
·          Και μη μας πουν ότι αυτά είναι κοινά προβλήματα σε όλη τη χώρα.
·          Είναι. Αλλά όταν επιβαρύνεις μια περιοχή τότε πρέπει να προβλέψεις και να μην την εξαθλιώσεις. Να προβλέψεις. Όχι να τρέχεις μετά και μην φτάνεις.
·          Η τοπική κοινωνία  βοηθά μέχρι σήμερα όλες τις κοινωνικές δομές ιδιωτικής αλληλεγγύης. Αλλά έχει υπερβεί τα όρια της. Δεν δύναται άλλο. Κάποιοι που βοηθούσαν χθες, σήμερα μπαίνουν οι ίδιοι στην ουρά των συσσιτίων.
·         Και ήλθε και νέα μείωση συντάξεων, μισθών, κόψιμο ΕΚΑΣ, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, νέος βαρύς ΕΝΦΙΑ φέτος, υπερβολική  φορολόγηση, αύξηση καυσίμων, αύξηση κόστους διαβίωσης. Μηδενική προοπτική ανάπτυξης.
·         Συμφωνούμε να δεχτούμε ότι μας αναλογεί.
·          Αλλά, εδώ και τώρα, να βεβαιωθούμε ότι θα ξεδιψάσει  και η «αυλή» μας: Οι δικοί μας «πρόσφυγες»-


       άστεγοι, άποροι, ασθενείς, τα σχολεία μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου