Τρίτη, Μαρτίου 10, 2015

Πάμε πάλι ορθοπεταλιές!  «Και τώρα στον αγώνα  ξανά απ' την αρχή/ Φόρτσα στο πετάλι, να `ρθουνε κι οι άλλοι/πάμε για ορθοπεταλιές/τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας/ξέρουν από ανηφοριές».
·         Λοιπόν… Το παραπάνω απόσπασμα από το γνωστό τραγούδι «Το Ποδήλατο»   είναι-δυστυχώς- το γενικό ρεζουμέ της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ομάδα «Ποδηλάτρεις»  των Χανίων με την ευκαιρία της ημέρας ποδηλάτου, για τα 10 χρόνια της λειτουργίας της ομάδας στα Χανιά(2005-2015).                                                    
                                 Βιώσιμη κινητικότητα.
·         Μια εκδήλωση που συντόνιζε η κυρία Ελευθερία Αντωνίου εκ μέρους των ποδηλάτρεων και η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία ως προς την συμμετοχή αλλά και ως προς τα ουσιαστικά ζητήματα που τέθηκαν από  έμπειρους τεχνοκράτες  και εκπροσώπους φορέων και αυτοδιοίκησης.
·         Διότι,  το θέμα και οι εισηγήσεις είχαν μεν αφορμή το ποδήλατο αλλά ουσιαστικά αφορούσαν/αφορούν γενικά στην βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας.
·          Και όχι μόνο. Αφού και ο διπλανός μας δήμος  Πλατανιά μαζεύει «πόντους» για  την δημιουργία ποδηλατοδρόμων σχεδιάζοντας ήδη κάποιες πολιτικές  (εισήγηση  δημάρχου κ. Γιάν. Μαλανδράκη «δυνατότητες δημιουργίας ποδηλατοδρόμων  Ταυρωνίτη ποταμού – παλιός χάντακας – ποδηλατόδρομος Αγιά – Κολυμπάρι»). Και, βάζει ψηλά τον πήχη ώστε -πιθανότατα-να είναι ο επόμενος(πρώτος;) τουριστικός δήμος του νομού Χανίων  που θα προσφέρει και βιώσιμη κινητικότητα.
·         Εξαιρετική ήταν και η εισήγηση του ποδηλάτη και αιρετού  αυτοδιοικητικού του δήμου Ρεθύμνης  (με αυτή τη σειρά αυτοπροσδιορίστηκε) για την εμπειρία εφαρμογής ποδηλατόδρομων και βιώσιμης κινητικότητας στο Ρέθυμνο. Και να φανταστεί κανείς ότι το Ρέθυμνο άρχισε μετά (!!!) από τα Χανιά να μιλά για βιώσιμη κινητικότητα. 
·         Και για να συνεννοούμαστε, όταν λέμε «βιώσιμη κινητικότητα» εννοούμε με δυο λέξεις  την  ποιότητα ζωής στο κλεινόν μας άστυ. Με  περισσότερες λέξεις: τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, το κυκλοφοριακό της πόλης, τις υποδομές για ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, μονοδρομήσεις, ελεύθερα πεζοδρόμια, δημόσιες μεταφορές με μικρά λεωφορεία στα κέντρα και άλλα τέτοια ωραία …οραματικά.
                                   Πολιτική βούληση
·         Τα ίδια λέγαμε και πριν από κάποια χρόνια σε ανάλογη διημερίδα ΤΕΕτδκ και  Συλλόγου αρχιτεκτόνων, πάλι στο Μεγάλο Αρσενάλι.
·         Και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς συμπύκνωσε στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕτδΚ κ. Γιάννης Στρογγυλός καταλήγοντας ότι η λύση στο κυκλοφοριακό και την βιώσιμη κινητικότητα  έχει να κάνει με πολιτική βούληση και κοινωνική συμφωνία.
·         Σωστή τεχνικά αλλά χωρίς ελπίδες άμεσων λύσεων  ήταν και η παρέμβαση του συγκοινωνιολόγου δρ. Κων/νου Λιναριτάκη, μέλους της επιτροπής κυκλοφοριακού του δήμου Χανίων. Διαπίστωση των γνωστών προβλημάτων με αναφορές στα που μας πρέπει, στα που (δεν) έχουμε προετοιμάσει  και στα που στοχεύουμε.
·          Οκέι! Αλλά, όπως λέει και το τραγουδάκι για το ποδήλατο «το έργο  κάπου τόχω ξαναδεί».
·         Μια μικρή ελπίδα για άμεση βελτίωση έδωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, λέγοντας ότι θα επιχειρηθεί καλύτερη αστυνόμευση με την συνεργασία της αστυνομίας σχετικά με το κυκλοφοριακό στην πόλη εν όψει και της αναμενόμενης –πάλι- καλοκαιρινής κυκλοφοριακής ασφυξίας.
·         Φτάνει κ. δήμαρχε;  ρωτά ο Ραν ταν πλαν. Μήπως, χρειάζονται απαραιτήτως  κάποια κολωνάκια στους κεντρικούς δρόμους (προκρίνονται τα μεταλλικά που αν τα καβαλικέψουμε θα φθείρουμε το αυτοκίνητό μας)  καθώς η αστυνόμευση απέτυχε μέχρι σήμερα;

 H μουσικοθεατρική ομάδα passepartout του κ. Γ Σφακιανάκη , εν δράσει
                              Μας γοήτευσε
·         Να σημειώσουμε ότι το θερμότερο χειροκρότημα  έλαβε (πως λέμε έλαβον τόσες ψήφους)  η εισήγηση της αρχιτέκτονος  κυρίας Αννας  Τσιτωνάκη  εκ μέρους της ομάδας εργασίας «Δίκτυο ανοιχτών και πράσινων χώρων» των ΤΕΕ/ΤΔΚ και ΣΑΧ «Μια εν δυνάμει καθημερινή ιστορία». Η οποία περιέγραψε  την καθημερινότητα χανιωπολιτών μέσω  εικονικών  διαδρομών  μέσα στην πόλη: Οι οποίοι, π.χ.  αφού άφηναν το αυτοκίνητό τους π.χ, στο υπόγειο γκαράζ  του στρατοπέδου ….Μαρκοπούλου! έκαναν την βόλτα τους στο …πάρκο του στρατοπέδου! Μια άλλη πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή  κατέληγε στον ελεύθερο χώρο του πάρκου … «Τάσου Βάμβουκα»! κάπου κοντά στα μπάνια.
·         Ο Ραν ταν πλαν αφαίρεσε την λέξη εικονικές  και ονειρεύτηκε ότι το ζει. Και μαζί με την Ντόλη (το αλογάκι μας) άρχισαν ...μαγλατά να πάμε αύριο την ίδια βόλτα.
·         Ευτυχώς,  ηρέμησαν όταν από τα θεωρεία της αίθουσας εκδηλώσεων του Μεγάλου Αρσεναλιού, και ανάμεσα στον κοινό , ξεφύτρωσαν εν είδη Flash bomb δεκάδες νέοι  από την μουσικοθεατρική ομάδα «passe partout δράσεις μετά μουσικής» του καθηγητή μουσικής κ. Γιάννη Σφακιανάκη (οι οποίοι μας μάγεψαν κυριολεκτικά) που ξεκίνησαν έκτακτο μουσικό- τραγουδιστικό δρώμενο  με την συνοδεία μιας πλειάδας μουσικών οργάνων:
·          «Παίρνω το ποδήλατο και φεύγω για τα αδύνατο ….το έργο κάπου το’ χω ξαναδεί».  Δυστυχώς!  Αφού παρά την προσδοκία των ποδηλάτρεων όπως είπε η κυρία Αντωνίου για απτά αποτελέσματα της εκδήλωσης,  όλα παραπέμφθηκαν για το άμεσο(; ) ή απώτερο μέλλον.
·         Ρεζουμέ, λοιπόν :  «Και τώρα στον αγώνα, ξανά απ' την αρχή/Φόρτσα στο πετάλι, να `ρθουνε κι οι άλλοι/πάμε για ορθοπεταλιές:
·         Ορθοπεταλιές διεκδίκησης από μεριάς πολιτών, ποδηλάτρεων, πεζών αλλά –ελπίζουμε-  και  γρήγορες και σωστές  “ορθοπεταλιές” αποφάσεων  από πλευράς δημοτικής αρχής Χανίων.
·         Τι λες Ραν ταν πλαν;
 «τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας/ξέρουν από ανηφοριές»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου