Τρίτη, Μαρτίου 17, 2015

Η αβεβαιότητα παγώνει και την ελπίδα






Απογοητευτικές είναι  οι ειδήσεις-πληροφορίες  που δημοσιεύονται εδώ και 3-4 μέρες σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ  για την γενική κατάσταση της χώρας, την ρευστότητα γενικά αλλά και τα σχετικά το περαιτέρω «στράγγισμα» της ρευστότητας με διακοπή των κονδυλίων  του ΕΣΠΑ, αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή.
·         Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής « στερεύει από τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική της πηγή η οικονομία, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981». Οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
·         Το ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε μεν εγκριθεί τον Δεκέμβριο  αλλά υπήρχαν αστερίσκοι και στην συνέχεια ερχόντουσαν υποσημειώσεις συνεχώς.
·         Έτσι, για να πάρουμε  τώρα  τα 25 δις που αναλογούν στην Ελλάδα (450 εκατ. Ευρώ για την Κρήτη) θα πρέπει –πρώτα-να τηρήσουμε τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις.
                                   
                                    Τα πάντα όλα
·         Και φυσικά,  αυτό επηρεάζει όλα τα  αναπτυξιακά έργα που έχουν ενταχθεί  ή είναι ώριμα για να ενταχθούν στο  ΕΣΠΑ. Παγώνει, δηλαδή, μαζί με όσα άλλα έχουν παγώσει ή ανασταλεί (όπως οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που πιθανόν να παγώσουν «προσωρινά» όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης) όλος ο αναπτυξιακός σχεδιασμός καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν είχε και –φυσικά- δεν έχει ούτε ευρώ.
·         Το ήξερε η τότε κυβέρνηση  και νυν αντιπολίτευση και η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση;  Βεβαίως το ήξεραν. Αλίμονο. Και το είχαν αποδεχθεί σιωπηρά. Καθένας για εύλογους προεκλογικούς λόγους. Αφού υπήρχαν οι σχετικοί αστερίσκοι  στην αλληλογραφία για τις προϋποθέσεις της ροής των κοινοτικών κονδυλίων  ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα.
·         Άρα, λοιπόν, παραπέμπονται και τα έργα ΕΣΠΑ  στις γενικότερες  διαπραγματεύσεις για την ρευστότητα της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις και το «νέο πρόγραμμα».  Και εξαρτώνται από την έκβασή τους.
·         Μας ενημερώνει κανείς υπεύθυνα και συνολικά για όλα αυτά; 
                                    Μεροδούλι
·         Μπαα! Μεροδούλι , μεροφάι είναι η ενημέρωση και η ρευστότητα που δίδεται. Σήμερα πληρώσαμε μισθούς και συντάξεις. Αύριο; Είναι μια άλλη μέρα. Σήμερα πληρώσαμε την δόση στο Δ.Ν.Τ. Αύριο;
·         Που το πάμε ;  Αγωνιώδεις εκκλήσεις να λήξει η γενικότερη αβεβαιότητα και να αρχίσει η οικονομία να κινείται  γίνονται  καθημερινά από όλες τις κοινωνικές  και εργασιακές ομάδες.
·         Πότε περιμένουν να αποφασίσουν (για όλα) ώστε να  λήξει επιτέλους  όλη αυτή η αβεβαιότητα που βάζει στην κατάψυξη την ανάπτυξη και στραγγαλίζει την οικονομία  μέρα με την μέρα;
·         Και  το -σημαντικότερο - στραγγαλίζει αυτό που η νυν κυβέρνηση είχε ως λάβαρο για να επιτευχθεί η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία:
·         Στραγγαλίζει την ελπίδα



·         Υ.Γ. Είχε ήδη γραφτεί και αποσταλεί στην εφημερίδα το πιο πάνω κείμενο όταν χθες ο κ. Σταθάκης μέσω του προσωπικού του τουίτερ έδωσε απάντηση-διάψευση στο δημοσίευμα γράφοντας: “Το δημοσίευμα του Βήματος για δήθεν πάγωμα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο ανακριβές, αλλά εντελώς εκτός θέματος”.
·         Λακωνική η διάψευση του υπουργού. Μακάρι να είναι έτσι.  Αλλά τελευταία όλο διαψεύδονται ειδήσεις που στην συνέχεια επιβεβαιώνονται.  Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Θα μάθουμε λεπτομέρειες από αύριο. Επισημαίνουμε όμως ότι όπως γράφεται «οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ΑΤΥΠΩΣ την Αθήνα. Επομένως  ο κ. υπουργός μπορεί να διαψεύδει και να ελπίζει σε αλλαγή στάσης. Όπως ελπίζει γενικά η κυβέρνηση –εάν δοθεί πολιτική λύση που ζήτησε και ο πρωθυπουργός σε χθεσινή συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ.
·         Έτσι κι αλλιώς  το πάγωμα ήταν η αφορμή. Ο πυρήνας του θέματός μας έχει να κάνει με την  γενικότερη αβεβαιότητα. Η οποία παραμένει παντού, δηλητηριάζει την καθημερινότητα,  παγώνει και στραγγαλίζει την ελπίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου