Δευτέρα, Μαΐου 12, 2014

Εκτάκτως έκτακτα






                                        

Είπα να μη ασχοληθώ αυτή την εβδομάδα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά... δεν με αφήνουν διάφορες εξαγγελίες  της δημοτικής μας αρχής.....να αγιάσω. Διαβάζω, λοιπόν, τις εξαγγελίες περί επικείμενων έργων και δράσεων της  απερχόμενης και εκ νέου υποψήφιας δημοτικής αρχής Χανίων που ίπτανται στον προεκλογικό «αέρα» των Χανιών μας  εν είδει συνεχόμενων… φωτοβολίδων !!   Απαριθμώ κάποιες, ελάχιστες, από τις πλέον  τραγελαφικές :


                                                    Κυκλοφοριακό
·         Τώρα, λέει, ετοιμάζονται και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις  και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (που εδώ και 3,5 χρόνια δεν έγιναν),  ανάπλαση της πλατείας 1866 (υπεσχημένη από το 2011), και εκχώρηση ποσού παγίας από τον δημοτικό προϋπολογισμό ώστε να λειτουργήσουν -οι αφημένες στην λήθη για 3,5 χρόνια -δημοτικές και τοπικές ενότητες.
·          Διαβάζω για ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών σχεδίων(Γ.Π.Σ.) όλων των πρώην περιαστικών δήμων (που εδώ και 3,5 χρόνια πάσχουν από ακινησία όπως και το Γ.Π.Σ της πόλης των Χανίων)  και έργα ύδρευσης-αποχέτευσης…
·          Επίσης  προγραμματίζουν, λέει, και την αναβάθμιση λειτουργίας των ΤΑΞΙ (!!! Χεχεχε). Λες και 3,5 χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν ένα τόοσο μεγάλο έργο!!
·         Αμέ η οδοποιία σε όλους τους δρόμους των Χανίων και μάλιστα σε κεντρικότατους  δρόμους όπως η Νεάρχου, η Τζανακάκη, η Ζυμβρακάκηδων και λοιπές;
·         Σαμαράκι , σαμαράκι για τα μας …τα κτίζανε.
·          Και ιδού το (προ)εκλογικό….μαύρο. Η μαύρη πίσσα… καλλωπιστικού «μπογιαντίσματος», εννοώ. Από εδώ κι εκεί.
·         Εκτάκτως. Προεκλογικά. Με την …χιοστή (χάσαμε τον λογαριασμό) έκτακτη τροποποίηση του προϋπολογισμού. Όπως έχουμε χάσει τον λογαριασμό για τις απ’ ευθείας αναθέσεις.  Καθ  όλην την διάρκεια της τριετίας. Νομότυπες… Νομοτυπότατες…
·          Έκτακτα!!

                                          Τραπεζοκαθίσματα-ελεύθεροι χώροι                 
·          Α! για τα τραπεζοκαθίσματα  δεν διάβασα τίποτα Ίσως και να τους ξέφυγε σκόπιμα ή να μου ξέφυγε εμένα. Μικρή η διαφορά αφού εδώ και 3,5 χρόνια  η πόλη βουίζει για την ασυδοσία των τραπεζοκαθισμάτων και την ανυπαρξία ελεύθερων χώρων για πεζούς, ΑμΕΑ, ποδηλάτες και δεν ίδρωνε κανένα αρμόδιο δημοτικό αυτί. Και τα οποία τραπεζοκαθίσματα ήδη-λόγω δημοτικής  ανοχής και προεκλογικής περιόδου- καταλαμβάνουν όλο και  μεγαλύτερο τμήμα πεζόδρομων και πλατειών.
                                   Επί τα ..χείρω.
·         Μια ..περασάδα από το κέντρο του κέντρου- και μόνο- αρκεί να σας δώσει εικόνες με δεκάδες  τέτοιες νέες καταλήψεις (Εκτός αν λόγω προεκλογικής περιόδου νοικιάστηκαν νομιμοφανώς και νομοτύπως, ακόμα ..περισσότερα μέτρα πεζόδρομων και πλατειών).  Παραδείγματα. Στην Μουσούρων, στην Ποττιέ, γύρω από την πλατεία Μητροπόλεως  αλλά και στην πλατεία Μητροπόλεως (όπου σε λίγο οι θαμώνες θα χρεώνονται λίγο ακριβότερα τον καφέ καθώς θα έχουν και πρώτη θέση θεάματος σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια κλπ. -Εν τάξει στις κηδείες θα βάζουν…. κουρτίνες!.
·          Σύμφωνα, πάντως, με «πηγές» του Ραν ταν πλαν , μην ανησυχείτε ! Ένα διάδρομο για να περνούν οι προσκυνητές και οι συμμετέχοντες στα μυστήρια- λέγεται -ότι θα τον παραχωρούν!
·         Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ο Ραν ταν πλαν  είδε σήμερα (και του σηκώθηκαν οι τρίχες κάγκελο) ότι έχουν βιδώσει σε ορισμένα σημεία   νέα προστατευτικά με τζάμια ενώ δημιουργούν και … «καμπίνες». Άραγε για πιο ευάλωτους στο κρύο , στην βροχή και τον ήλιο πελάτες ή προνομιακούς …ρεζερβέ ;
·         Τελειωμό δεν έχουν όσα άλλα γράφονται στις προεκλογικές εξαγγελίες της δημοτικής μας αρχής ότι βρίσκονται σε (προσέξτε την λέξη) … εξέλιξη. Ναι! Τώρα. Όλα βρίσκονται σε εξέλιξη.
·         Βέβαια, τώρα που ο Ραν ταν πλαν το σκέπτεται καλύτερα, συμφωνεί ,λέει, ότι όλα τα πιο πάνω εδώ και 3,5 χρόνια βρίσκονταν και βρίσκονται σε …εξέλιξη:
·         Επί τα χείρω.
                                  Unfair αντιγραφές


·         Αλλά εκεί που αποστάθηκε τελείως, ο σκυλάκος, είναι δυο  εξαγγελίες  της απερχόμενης και υποψήφιας δημοτικής αρχής . Στην οποία φαίνεται σώθηκαν οι ιδέες ή ζήλεψε την δόξαν  και το ευήκοον ους  πολλών πολιτών στις συγκεκριμένες προτάσεις αντίπαλων συνδυασμών.
·         Οπότε ,  λόγω και της έλλειψης κατοχύρωσης της πνευματικής ιδιοκτησίας τις …αντέγραψε και τις ιδιοποιήθηκε. Αυτό δεν  είναι κακό. Αντίθετα. Είναι καλό να συμφωνούν σε προτάσεις οι υποψήφιοι συνδυασμοί. Ώστε , μετεκλογικά, να είναι υποχρεωμένοι και να τις στηρίξουν.  Αλλά, φυσικά,  οι όποιοι αντιγραφείς , οφείλουν να κατονομάζουν τον συνδυασμό απ όπου  συγκλαδίζουν  προγραμματικές προτάσεις. Αλλιώς πρόκειται για unfair αντιγραφούρα.
·         Ψιλά γράμματα στα τόσα άλλα unfair της τοπικής μας προεκλογικής περιόδου, βέβαια. Και όχι μόνο.
·         Η πρώτη αντιγραφή : Την πρόταση για δημιουργία αντιδημαρχίας για την καθημερινότητα του πολίτη την έχει κάνει εδώ και κάποιους μήνες-τουλάχιστον- ο συνδυασμός 100/5  με επικεφαλής τον Άρη Παπαδογιάννη.
·         Η δεύτερη: Η αναβάθμιση και αξιοποίηση της παραλίας Κλαδισού- Άπτερα και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Νέας Χώρας.
·          Αυτή δεν είναι άλλη από την πρόταση του συνδυασμού των Ενεργών Πολιτών με επικεφαλής τον  Τάσο Βάμβουκα.  Και μάλιστα , ο συνδυασμός του κ. Βάμβουκα πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Μαΐου , περιπατητική δράση από Νέα Χώρα μέχρι τους Αγίους Αποστόλους και είχε ήδη ετοιμάσει σχετικά βίντεο για να αναδειχθούν τοποθεσίες και τρόποι παρέμβασης  για την υλοποίηση αυτού του προγραμματικού σχεδίου τους.
·         Πιθανότατα να υπάρχουν κι άλλες ... έκτακτες αντιγραφές. (Δεν κατάφερα να κάνω … γενική παραβολή ακόμα. Οπότε, πιθανή παράλειψη δεν είναι σκόπιμη).
·         Αντιγραφές από  τις-πράγματι- πολύ καλές προτάσεις για την ΥΓΕΙΑ που διαβάσαμε  ότι έκαναν οι γιατροί ( Βουλγαρίδης, Κουρούσης, Πετρουλάκης)  της Πρωτοβουλίας «Πρώτα ο άνθρωπος»  με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή.
 
 Αλλά και αυτές της Λαϊκής Συσπείρωσης του Νίκου Παπαντωνάκη.


·          Θεωρώ, επίσης, ότι ειδικά ως προς τον τομέα Υγείας,  όλοι οι συνδυασμοί   ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ με την ανέγερση ενός ακόμα κτηρίου που προορίζεται για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και το οποίο θα … στοιχειώσει όπως το Ολυμπιακό έργο του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου και τόσα άλλα. Κάτι που ο Ραν ταν πλαν το  είχε επισημάνει από το 2011.
·         Είναι ηλίου φαεινότερο,  ότι την ώρα που όλο το ασφαλιστικό σύστημα και η υγειονομική περίθαλψη της χώρας βυθίζονται στην …ανυπαρξία,  δεν πρόκειται να στελεχωθεί για να λειτουργήσει ένα ακόμα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στα Χανιά.
·         Άλλωστε και ο χρόνος ανέγερσης και αποπεράτωσης είναι περιορισμένος από την ρήτρα του ΕΣΠΑ . Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2015.
·         Ποιος πιστεύει ότι θα έχει ολοκληρωθεί-και μάλιστα με τους ρυθμούς που υλοποιούνται αυτά τα έργα ;
·         Και εάν δεν ολοκληρωθεί, τι γίνεται; Θα επιστρέψουμε τα –μέχρι τότε- δαπανηθέντα στην Ευρώπη; Ποιός; Ο δήμος Χανίων;
·         Όσο για την στελέχωση και λειτουργία του: Όλοι οι υποψήφιοι καταγγέλλουν την λανθασμένη απόφαση ανέγερσης του έργου που θα μείνει στα χαρτιά και-άντε-  και στα μπετά.
·         Αλλά, ούτε η απερχόμενη δημοτική αρχή ισχυρίζεται, εν τέλει  ότι θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει. Ισχυρίζεται ότι θα ….πιέσει και θα τα καταφέρει- εάν εκλεγεί εκ νέου !! Καθώς,  έχει την...υπόσχεση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ότι θα το στελεχώσει!
·         Πώς ;Κατ’ εξαίρεση της νομοθεσίας που ίδιος ψήφισε πρόσφατα και δεν  το προβλέπει ;  Γιατί ;Επειδή, λατρεύει την δημοτική μας αρχή; Η οποία, τί ελπίζει;
·          Να είναι ακόμα  ο …ίδιος υπουργός υγείας, το 2016;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου