Παρασκευή, Φεβρουαρίου 14, 2014

Μήπως να ξεκινούσαμε με δενδροφύτευση ;







                              
Καλές μέρες κάνει ο Θεός. Βόλτες κάνουμε εμείς. Για την παλιά πόλη ξεκινάμε. Παραλιακά από του Μπόλαρη, μέσω της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώτη παραλιακή εικόνα και στάση, σήμερα, στο υπέροχο Κουμ-Καπί.
·         Θα συνεχίσουμε όμως  τις βόλτες με την Ντόλυ (το αλογάκι μας) και τον Ραν ταν πλαν στο επόμενο. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Όπως, π.χ. να έχουν καταλήξει οι πρωτοφανούς έντασης εμφύλιοι μεταξύ της νυν δημοτικής παράταξης αλλά και μεταξύ υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων ( οποία απογοήτευση!). Και να έχει μπει μια τελεία στην ατελείωτη βυζαντινολογία για τον επικεφαλής στο εσωτερικό τους. Κυρίως σ’ αυτές του αριστερού χώρου, για να είμαστε δίκαιοι.  Η κεντροδεξιά  αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ...φρονιμότερη.
·          Πάμε, λοιπόν.
                                         Εγκατάλειψη                                                                     
·         Επιβεβαίωση -για άλλη μια φορά- ότι η παραλιακή ζώνη του Κουμ–Καπί  είναι παντελώς εγκαταλελειμμένη. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, χειμώνα- καλοκαίρι.
·         Βέβαια , τώρα προεκλογικά, είδαμε και μία μακέτα μελέτης για ανάπλασή του- παραλιακά.(Φωτο 4) Ζήσε Μάη μου: Εάν και όταν υιοθετηθεί  η μελέτη από την επόμενη ή μεθεπόμενη δημοτική αρχή και, εάν και εφ’ όσον βρεθεί χρηματοδότηση.
·         Παρ’ όλα αυτά, την αρχιτεκτονική μελέτη την πληρώσαμε και ετοιμαζόμαστε να πληρώσουμε και μελέτη εφαρμογής…
·         Πέραν όμως των μεγαλόπνοων και χρηματοβόρων αρχιτεκτονικών μελετών και μελετών εφαρμογής (που σύμφωνα με άλλους αρχιτέκτονες θα προσκρούσουν ως προς την υλοποίηση και σε θέματα γενικού πολεοδομικού), δεν θά’ πρεπε να έχουμε βάλει, και πάντως  να  βάλουμε (ως δήμος Χανίων λέμε), εν τω μεταξύ,  ένα ...χεράκι καλλωπισμού; Με βαψίματα στα σιδερένια κάγκελα  και αναβάθμιση του τσιμεντοπεριβάλλοντος  χώρου;
·         Αναβάθμιση περιβαλλοντική και αισθητική  με δυο τρία απλά «έργα» καλλωπισμού και -κυρίως -  με δενδροφύτευση  του παραλιακού μετώπου; Κάτι που θα αναβάθμιζε  και την εικόνα της παραλίας από ξηράς και θαλάσσης.
·          Να θυμίσουμε, ότι επί δημαρχίας Τζανακάκη φυτεύτηκαν (αρχίζοντας μπροστά από το θεατράκι «Βλησίδη» και μέχρι την Πύλη της Άμμου), οι φοίνικες που έχουν απομείνει.(φωτο 1) Την εποχή εκείνη,  το ΚΟΥΜ-ΚΑΠΙ ήταν πιο ΙΝ από το λιμάνι. Οπότε οι μεν φοίνικες (όλως τυχαίως; ) ξεράθηκαν τα δε τα τραπεζοκαθίσματα …άνθησαν.
·          Η  επόμενη -τότε-  δημοτική αρχή Βιρβιδάκη  δενδροφύτευσε στην θέση τους  άλλου είδους δένδρα το 2006 λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. (Φωτο 2)
·         Δυστυχώς και αυτά τα φυτά έμειναν χωρίς  περαιτέρω δημοτική φροντίδα. Και, ίσως  (υποπτεύονταν κάποιοι …καχύποπτοι)  τα «φρόντισαν» όσοι ήθελαν στο χώρο τραπεζοκαθίσματα : Ξεράθηκαν κι αυτά. Και μετά -ω του θαύματος- οι τρύπες  σκεπάστηκαν με ...τσιμέντο. Φαίνονται όμως οι θέσεις τους ακόμα και σήμερα.
·          Η μακέτα ανάπλασης δείχνει μία σειρά ανεμο-δένδρων αλλά ανάμεσα σε πολύ τσιμέντο. Kαι –γιατί να το κρύψομεν άλλωστε-φοβόμαστε  μήπως ξεραθούν κι αυτά μέσα στο τσιμεντένιο «περιβάλλον». Μέχρι, λοιπόν, να (και εάν) κάνουμε ανάπλαση όπως   της μακέτας μήπως να δενδροφυτευθεί εν τω μεταξύ το παραλιακό μέτωπο; Με υποχρέωση «υιοθεσίας» των δένδρων από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου μέχρι να πάρουν τα πάνω τους; Κάτι που θα ωφελήσει την εικόνα του παραλιακού μετώπου (από ξηρά και θάλασσα) αλλά και τους κατοίκους της γειτονιάς, τους Χανιώτες γενικά  και τους καταστηματάρχες  πολλαπλασίως Από την «ζημιά» που -τυχόν- θα έχουν «θυσιάζοντας» κανένα δυο τετραγωνικά μέτρα  τραπεζοκαθισμάτων.
·         Πότε …ξεκινάμε ;

Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 14-2-14 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου