Σάββατο, Απριλίου 20, 2013
Φιρκάς ΙΙ Αποκαταστάσεις, επισκεψιμότητα, χρήση
Η πρώτη αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου Φιρκά, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Η οποία σε κάποιους εορτασμούς της επετείου της Ένωσης δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα λόγω των εργασιών αποκατάστασης.
Κρατάει χρόνια…
• Οπως έγραφα και χθες, εδώ και χρόνια μετά τις πρώτες μελέτες (Μαριάννα Αγγελάκη) και την αποκατάσταση των περισσοτέρων τμημάτων του φρουρίου, όλοι προσδοκούσαμε, δύο τινά:
• Αφ' ενός, ο χώρος να είναι ολημερίς επισκέψιμος χειμώνα –καλοκαίρι σε ντόπιους αλλά και σε ξένους τουρίστες. Και, αφ' ετέρου, να μπορεί να χρησιμοποιείται από την τοπική αυτοδιοίκηση-τοπική κοινωνία και τους φορείς της για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μόνιμες ή περιοδικές.
• Από τότε, στα Χανιώτικα Νέα είχαν δημοσιευθεί διάφορες προτάσεις. Και η υπογράφουσα, σε πολλές σχετικές αναφορές αλλά και στο πρώτο-τότε- ένθετο της εφημερίδας «Πολιτισμικοί Σφυγμοί» που επιμελούμην εξ ολοκλήρου είχα αναφερθεί ειδικά στα θέματα της επισκεψιμότητας, φύλαξης και λειτουργίας του χώρου. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα (Χ.Ν. ένθετο «Πολιτισμικοί Σφυγμοί» 2 Οκτωβρίου 1996) είχαμε, μεταξύ άλλων, ρωτήσει για την επισκεψιμότητα και τις πολιτιστικές χρήσεις τον τότε προϊστάμενο της 28ης ΕΒΑ κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, ο οποίος και τώρα, μετά την συνταξιοδότησή του, παραμένει στο γραφείο τειχών, και είχε απαντήσει: «Προς το παρόν υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα για το Φιρκά από την μέχρι τώρα χρήση του φρουρίου λόγω έλλειψης μόνιμου φυλακτικού προσωπικού όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει. Η προοπτική στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης για την Π. Πόλη είναι να γίνει μια παρέμβαση αναβάθμισης του μνημειακού χαρακτήρα του χώρου η οποία ασφαλώς και θα συνοδεύεται από μία διαφορετική λογική χρήσης του. Στόχος μας είναι, να είναι αφ' ενός φυλασσόμενος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, αφ' ετέρου χώρος επιλεγμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αυτό θα συζητηθεί ευρύτερα».
• Δέκα επτά χρόνια μετά, κρατάει ακόμα ή ίδια …κολώνια. Η πολιτική διαχείριση του χώρου, εννοούμε.
Γιατί αποκαθίστανται ;
• Η οποία, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά, αν κρίνουμε από το φωτογραφικό στιγμιότυπο και τα σχόλια γνωστών ενεργών συμπολιτών μας σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είναι και χειρότερη. Αφού οι πύλες του φρουρίου Φιρκά κλείνουν το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τουρίστες να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν από τα τείχη για να το επισκεφθούν.
• Δεν θα μπορούσε, σε συνεννόηση με το Ναυτικό Μουσείο και το ναυτικό μας, ή με πρωτοβουλία του δήμου Χανίων, να συνεχίζεται μέχρι μια λογική βραδινή ώρα η, παρουσία φύλακος, η είσοδος στον χώρο;
• Τα ιστορικά μας κτίρια αποκαθίστανται με εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και έργα και είτε είναι μη επισκέψιμα καθημερινά (όπως η Πύλη Σαμπιονάρα, ο ναός του Αγίου Ρόκκου, η κρήνη της Σπάντζιας κλπ., που ανοίγουν μόνο όταν διεξάγονται κάποιες -λίγες- εκδηλώσεις) είτε λειτουργούν μόνο σε ώρες γραφείου, όπως ο Φιρκάς.
• Θα γίνουν επιτέλους, επισκέψιμα ολημερίς και θα αποδίδονται στην τοπική κοινωνία για πολιτιστικές χρήσεις τα ιστορικά μνημεία που αποκαθίστανται; Το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές. Ευήκοα ώτα δεν υπήρξαν.Η αυτοδιοίκηση δεν κινητοποιείται, δεν σχεδιάζει εκδηλώσεις, δεν προτείνει, δεν διεκδικεί. Βολεύεται, έτσι, χωρίς κι άλλους …«μπελάδες» στην κεφαλή της. Υπάρχει ελπίς;
Σχόλια και προτάσεις συμπολιτών
• Δείτε τι γράφει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο γνωστός συλλέκτης συμπολίτης Νικ. Σκέντζος με αφορμή την φωτογραφία που έχει αναρτήσει (και δημοσιεύουμε κι εμείς) μία άλλη γνωστή συμπολίτισσα, η Ερωφίλη Γαγάνη.
• «Φιρκάς 2013. Χαρείτε φίλοι μου την φωτο αναρρίχησης ένα απογευματάκι, στο τείχος του Φιρκά. Θέλουμε τουρίστες…μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι ώρα 14.00 περίπου κλειδαμπαρώνουν το Φρούριο επειδή «σε λίγο σχολάνε» !! Πρόκειται για κατάντια. Η 28 ΕΒΑ, ο Δήμος , η τ. Νομαρχία ή/και το Ναυτικό Μουσείο αλλά και όσοι εμπλέκονται πρέπει να βρεθούν και να δώσουν λύση επισκεψιμότητας στον χώρο. Γιατί άλλωστε έγινε η αναπαλαίωση … Το Φρούριο /οχυρό του Φιρκά πέραν της ιστορίας του με την ύψωση της σημαίας κλπ , μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στα δρώμενα της πόλης μας… Με μια συντήρηση των υπαρχόντων κανονιών, τοποθέτηση των σε ξύλινο κιλλίβαντα με ρόδες αλλά και συμπλήρωμα (ένα κανόνι σε κάθε μπουκαπόρτα των επάλξεων), ο Φιρκάς θα ήταν ένα στοιχείο έλξης… Να πάμε πιο κάτω λέγοντας ότι τα υπόγειά του αντί για αποθήκες που είναι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενούν εκθέσεις τέχνης, βιβλίων κλπ , εκδηλώσεις μουσικής δωματίου (πιάνου, σόλο οργάνων ή και συνόλου!). Να πούμε ότι ο χώρος της σημαίας είναι ότι πρέπει για παραστάσεις «Ήχος και Φως» με αναδρομή στην ιστορία της πόλης μας ; Ο χώρος όμως παραμένει άβατο, κλειστός, σκοτεινός και μίζερος. Ζητάμε πολλά κ. Δήμαρχε;»
• Έχουμε άδικο όλοι εμείς οι ... διαμαρτυρόμενοι ;
Δημοσιεύτηκε 20-4-13
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου