Σάββατο, Σεπτεμβρίου 18, 2021

Νεώρια: Ο κόμπος και οι «κόμβοι»


   




 

Αχ και να γινότανε, λέει, να σταματήσουν οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί μας  τις υπερβολές όταν παρουσιάζουν μια προσπάθεια να προχωρήσει ένα έργο που όφειλε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

·         Θα το καταλάβατε. Στην παρουσίαση της προμελέτης για τα Νεώρια αναφέρομαι. Και πρωταρχικά σ’ αυτό το «ιστορική μέρα» για τα Χανιά για το έργο των Νεωρίων. Ολοκληρωμένη μελέτη,  ολοκληρωμένη προσπάθεια και λοιπά και λοιπά.

·         Για να μη λέμε την ιστορία από την αρχή: αυτό που πλέον φάνηκε ότι έχουμε στα χέρια μας είναι η κατάθεση του ερευνητικού προγράμματος  του Πολυτεχνείου μας – που πράγματι ήταν αναλυτική και κατανοητή και μας άρεσε έτσι  όπως παρουσιάστηκε.

·         Στην συνέχεια έγινε η προμελέτη όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, προϊστάμενος του γραφείου Παλιάς πόλης. Γιατί άλλο ερευνητικό πρόγραμμα και άλλο προμελέτη.

·         Είδαμε και τις πολύ ωραίες μακέτες  κατασκευής και φανταστήκαμε πόσο πράγματι αυτό θα αναβαθμίσει το ενετικό μας λιμάνι και θα συμβάλλει στην γενικότερη  πολιτισμική μας ανάπτυξη.

·          Γι’ αυτό άλλωστε και οι δημοτικές παρατάξεις το ψήφισαν –και καλώς- μετ’ επαίνων.

                                      Φορέας  βιωσιμότητας

·          Όμως υπάρχει, κατά την άποψή μας ένα κομβικό ζήτημα τόσο για την έγκριση της προμελέτης από το  Υπ Πολιτισμού όσο και κυρίως για την ένταξη της  μελέτης-κατασκευής του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

·         Αυτό, εξ όσων γνωρίζουμε, θα εξαρτηθεί τα μέγιστα και από τις προτεινόμενες χρήσεις αλλά και από τον φορέα λειτουργίας του τεράστιου αυτού συγκροτήματος και του αναγκαίου για την βιωσιμότητά του φορέα που θα μελετηθεί στη δεύτερη φάση της μελέτης. Οι χρήσεις κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν.

·         Πολιτιστικές είναι οι χρήσεις. Και εμπεριέχουν ουσιαστικά αυτό που πρότειναν  και όλες οι παλιότερες προτάσεις χρήσεων των Νεωρίων-  πλην μίας που πρότεινε την δημιουργία ιχθυόσκαλας.

·         Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο; Προφανώς όχι.

·         Ωστόσο, παρότι στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πολυτεχνείου όπως το είδαμε δημοσιευμένο τίθεται σαφώς και το θέμα της λειτουργικής βιωσιμότητας του συγκροτήματος των Νεωρίων  δεν ακούσαμε  να  συζητείται ευρέως στο δημοτικό συμβούλιο. Σχεδόν καθόλου, θα λέγαμε.

·         Θυμίζουμε ότι ειδικά για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λ. Μενδώνη  είχε μιλήσει για την «βιώσιμη επανάχρηση» των Νεωρίων. Ακούστηκαν επίσης διάφορα για τα τρία τοπόσημα που θα έχουμε  όταν αποκατασταθούν και λειτουργήσουν τα Νεώρια.

·         Αναγκαστική παρένθεση: Δυστυχώς η εμπειρία μας, των πολιτών, μας κάνει απαισιόδοξους ως προς την πολιτική αξιοπιστία-δυνατότητα του δήμου Χανίων να συγκροτήσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο φορέα όταν δεν έχει ακόμα καταφέρει να το κάνει για το «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης». Θυμίζουμε, δηλαδή, ότι δυστυχώς η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ –δηλαδή ο δήμος Χανίων- αν και όφειλε να έχει προχωρήσει στην σύσταση φορέα λειτουργίας  της μαζί με το «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης» δεν το έχει  κάνει ακόμα.  Και, επίσης, δυστυχώς, το «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης»  δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί κατασκευαστικά ώστε να μπορεί να στεγάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Η στέγαση του οποίου μάλιστα ήταν ο λόγος που πείσθηκε το 2002 ο τότε υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, να προχωρήσει στην παραχώρηση του παλιού τελωνείου  στο δήμο Χανίων όπως είχε ζητήσει ο τότε δήμαρχος Χανίων  Γ. Τζανακάκης. Η οποία παραχώρηση ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Κ. Βιρβιδάκη.

·         Οπότε, από την αναγκαστική αυτή παρένθεση κρατούμε δυστυχώς δύο τινα: Πρώτον ότι το θέατρο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρότι «εγκαινιάστηκε» το 2017 με παρουσία τότε του Μίκη Θεοδωράκη, και δεύτερον ότι για το θέατρο δεν έχει ακόμα συσταθεί φορέας λειτουργίας.

·         Επομένως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να μιλήσουμε για «ιστορική μέρα» για τα Νεώρια, όταν η «ιστορική μέρα» της ολοκλήρωσης των κατασκευών και του φορέα λειτουργίας του θεάτρου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Κλείνει η παρένθεση.

                                    Κόμπος  και … «κόμβος»;

·         «Κόμπος» στο…χτένι της συνέχειας και της χρηματοδότησης  του έργου των Νεωρίων, λοιπόν, μοιάζει να αναδεικνύεται η λειτουργική βιωσιμότητα του έργου για την οποία θέτει ήδη ερωτήματα η ανάλυση των μελετητών.

·       Αυτά αφορούν κυρίως  τις δυνατότητες που πρέπει να έχει  ένας τέτοιος φορέας  λειτουργίας οι οποίες θα διερευνηθούν σε δεύτερο στάδιο. Δεν είναι δυνατόν λόγω χώρου να αναφέρουμε όλα τα ερωτήματα.  Παραθέτουμε ενδεικτικά :

·         «Την κρίσιμη στιγμή η πόλη θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση μίας δομής του βεληνεκούς που προβλέπεται να έχουν τα Νεώρια; Θα έχει την επάρκεια, κατά την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου, σε υποδομές και προσωπικό; Θα είναι τα θεσμικά όργανα έτοιμα να υποστηρίξουν τη δραστηριότητα; Θα υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες πρώτης γραμμής για εξυπηρέτηση των επισκεπτών καταρτισμένες κατάλληλα;

·          Θα μπορούν τα Χανιά να υπερβούν το σημερινό τρόπο διαχείρισης του πολιτιστικού τους προϊόντος; Θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν το άνοιγμα οικονομικά; Θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν όλους τους συμμετέχοντες και λοιπούς ενδιαφερόμενους του πολιτισμού της περιοχής; Θα μπορέσουν να δημιουργηθούν κίνητρα για την υποστήριξη κι ενεργό συμμετοχή τους;

·         Θα είναι η πόλη ικανή να διευρύνει τους πολιτιστικούς της ορίζοντες, να εξερευνήσει νέους τρόπους πολιτιστικής έκφρασης και να δημιουργήσει δεσμούς αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μέσω της απαραίτητης εξωστρέφειας που θα πρέπει να υιοθετήσει σε σχέση με το διεθνές πολιτιστικό ταμπλό; Να φέρει τον τοπική κοινωνία σε επαφή με τον πολιτιστικό πλούτο και τη διαφορετικότητα της πολιτιστικής έκφρασης προερχόμενης από διαφορετικά μέρη και κουλτούρες;

·          Είναι τα θεσμικά όργανα διατεθειμένα, με την αφορμή της επανάχρησης των Νεωρίων, να επαναπροσδιορίσουν το συνολικό πολιτιστικό τοπίο της περιοχής, ενισχύοντας και διαφοροποιώντας τη μπράντα των Χανίων ως προορισμό, σε μία εποχή που γνωστοί και άγνωστοι τουριστικοί προορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο καλούνται, υπό το βάρος των νέων συνθηκών, να επανασυστηθούν στον πελάτη – επισκέπτη;»

·          Το έθεσε  ακροθιγώς στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της παράταξής του κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης  μιλώντας για master plan λειτουργικής βιωσιμότητας.

·         Στις 15 Ιουλίου που μας πέρασε απ’ αυτήν την στήλη είχαμε θέσει το θέμα των χρήσεων, του φορέα διαχείρισης και χρηματοδότησης.

·         Τώρα φαίνεται ότι ο «κόμπος» έφτασε στο χτένι. Και πρέπει να τον …λύσουμε χωρίς μεγαλοστομίες για «ιστορική μέρα».

·         Ευχόμαστε  ο δήμος Χανίων να μπορέσει  πολιτικά να  συμφωνήσει με το λύσιμο του «κόμπου» του  φορέα που σε δεύτερο στάδιο, γράφουν οι μελετητές ότι θα ερευνηθεί.

·         Κομβικό σημείο, λοιπόν ο φορέας. Πολιτικό σίγουρα. Και… μαθηματικό(!)  ίσως.

·         Καθώς η αρχική έμπνευση για την έννοια του κόμβου(διαβάζω στην Βικιπαίδεια)  προέρχεται από τους κόμπους που απαντώνται στην καθημερινή ζωή.

·          Καλά …κομπολογίσαμε και σήμερα!


 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου