Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2021

Νεώρια: Παραχώρηση, χρήσεις, χρηματοδότηση αποκατάστασης


                      


 

Επίκαιρο θεωρώ ότι είναι και φέτος το θέμα για τα Νεώρια που μου υπενθύμισε χθες η σελίδα μου στο facebook και είχε δημοσιευτεί  στα Χανιώτικα Νέα  14-7-20 (https://www.haniotika-nea.gr/neoria-tora-kyrioteros-paiktis-to-yp-po-a/).  Για πολλούς λόγους. Καταρχάς όμως για το γεγονός ότι, όπως έγραφα, η παραχώρηση χρήσεων των Νεωρίων για μία πενταετία λήγει ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ το 2021. Φέτος, δηλαδή.

·         Και όχι μόνο λήγει αλλά περιλαμβάνει και κάποιους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Οι  μελέτες που προβλέπει η σύμβαση με το Πολυτεχνείο  γενικά ξέρουμε ότι προχωρούν. Αλλά δεν έχουν κατατεθεί  όπως προβλέπεται στην πενταετή παραχώρηση

                                         Ανανέωση παραχώρησης

·          Έχει ο δήμος Χανίων ζητήσει την ανανέωση της παραχώρησης των Νεωρίων εγγράφως από το ΥΠΟΑ; Γιατί μόνο τα γραπτά μένουν.

·         Και αν έχει ζητηθεί και εγκριθεί(;) περιλαμβάνει καλύτερους όρους απ’ αυτούς  της φετινής που λήγει; Γιατί υπάρχουν και όροι που δεν φαίνεται να μπορούν να εκπληρωθούν φέτος. Όπως, για παράδειγμα, ο όρος να κατατεθεί από πλευράς Δήμου ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Υπάρχει τέτοια  ανανέωση για όλα; Και τί λέει λαμβάνοντας υπ’ όψη και την σημερινή συγκυρία;

                                               Χρήσεις

·         Επίσης, όπως φάνηκε και από την περυσινή ομιλία της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μενδώνη, θα παίξουν  μεγάλο ρόλο στην έγκριση της μελέτης οι προβλεπόμενες χρήσεις. Και φυσικά ανάλογα με αυτές και η πηγή χρηματοδότησης. «Δεν γίνεται να γίνονται όλα μουσεία» είχε πει με νόημα η κυρία υπουργός.

·         Έγινε μια ηλεκτρονική διαβούλευση για τις χρήσεις.  Ωστόσο εξαρτάται και από την  τελική κατεύθυνση, που έχει δώσει ο Δήμος Χανίων και η περιφέρεια Κρήτης που χρηματοδοτούν την μελέτη, στους μελετητές.

·          Η σύμβαση με το Πολυτεχνείο έχει 20μηνη προθεσμία. Δεν έχει λήξει επομένως ακόμα. Οι μελέτες που προβλέπονται στην σύμβαση με το Πολυτεχνείο είναι :  

·           Έρευνες για την ιστορική τεκμηρίωση της πορείας του μνημειακού συνόλου  αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα σε αρχεία στην Κρήτη, στη Βενετία, στη Βιέννη και στην Κωνσταντινούπολη, Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική αποτύπωση με τη βοήθεια γεωδαιτικών σταθμών, Πολεοδομική και αστική τεκμηρίωση, Γεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση,  Χημικές αναλύσεις δομικών υλικών του μνημείου, Έρευνα για τη στατική επάρκεια, Αρχιτεκτονική αποτύπωση,   Προτάσεις χρήσεως.

                                        Momentum

·         Η κοινή λογική (και τα όσα πέρυσι δηλώθηκαν  ή εννοήθηκαν από την κυρία Μενδώνη και τον π. υφυπουργό Παιδείας κ. Βασ. Διγαλάκη) λέει ότι οι προτάσεις χρήσεως θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο  για όλες τις περαιτέρω μελέτες αποκατάστασης που απαιτούνται και φυσικά για την πηγή χρηματοδότησής τους.

·         Χρήσεις που προφανώς χρειάζεται να αποδεικνύεται ότι είναι βιώσιμες ώστε να χρηματοδοτηθούν.

·         Προκειμένου όλα αυτά να συντομεύονται ώστε να εκμεταλλευτούμε το momentum όπως διπλωματικά «τιτλοφόρησε» η κυρία υπουργός  την πολιτική συγκυρία. Η οποία είπε: « Για όλα τα πράγματα έρχεται μια στιγμή. Είναι το περίφημο momentum, στο οποίο οι δυνάμεις του καλού συγκλίνουν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Ίσως μια τέτοια στιγμή, είναι και αυτή που είμαστε εδώ σήμερα, αλλά μια τέτοια στιγμή ήταν και αυτή που δημιούργησε τις προϋποθέσεις να είμαστε εδώ σήμερα και αυτό συνέβη περίπου ένα χρόνο πριν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρώτα μελήματα του Πρωθυπουργού ήταν η έγνοια του για την πόλη του. Η πόλη του πατέρα του, η πόλη της οικογένειάς του».

·         Προκειμένου, λοιπόν, να «εκμεταλλευτούμε» και αυτό το momentum  αλλά και τα άλλα που έχουμε με τρεις βουλευτές της κυβέρνησης της Ν.Δ.  στο νομό, το ερώτημα είναι: η δημοτική αρχή έχει καταλήξει για  την πολιτική κατεύθυνση των μελετητών για τις χρήσεις των Νεωρίων;

·         Έχει συμφωνήσει, έχει μιλήσει, έχει ενημερώσει γι αυτό τους επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων αλλά και την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της;

·         Να υπάρχει, δηλαδή, ένας μπούσουλας για το προς τα πού πάμε; 

·         Γιατί εάν δεν τα προετοιμάσουμε όλα τα παραπάνω, το καλύτερο που θα μας μείνει στο χέρι όσο ο χρόνος περνά θα είναι οι μελέτες αποτύπωσης κλπ του Πολυτεχνείου. Οι οποίες επίσης θα μπουν σε ένα συρτάρι και θα περιμένουν την επόμενη επικαιροποίηση, μελέτη αποκατάστασης κλπ.

·          Δεν το θέλουμε αυτό, σωστά;


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου