Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2020

Αέρα κοπανιστό ;



  

 

 

Πολλά βασικά στοιχεία έλειπαν από την χθεσινή αιφνιδιαστική πρόταση του δημάρχου Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος η δημιουργία Δημοτικής βιβλιοθήκης στα κτήρια του Πολυτεχνείου ως εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η σύμβαση με τον επενδυτή.

·         Λέει-δηλαδή- στην εισήγησή του ο δήμαρχος μεταξύ άλλων: "Δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα να “σπάσει” η σύμβαση παραχώρησης. Αλλά πρέπει να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Ότι δεν είναι ξενοδοχείο ή χάος. Είμαι σίγουρος ότι κανείς ιδιώτης και κανείς καθηγητής δεν θα προσπεράσει τόσο εύκολα μία τέτοια πρόταση».

·         Καταρχάς, λοιπόν, προκλήθηκε αντίδραση ακόμα και από τους επικεφαλής που στηρίζουν την παράταξη του δημάρχου που αριθμεί μόλις 9 δημοτικούς συμβούλους. Με πρώτο τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ευτύχη Δαμιανάκη. Που πέραν των βασικών νομικών διαφωνιών του αιφνιδιάστηκε για το κατεπείγον της εισήγησης καθώς έδειξε ότι ως πρόεδρος έπρεπε να έχει ενημερωθεί.

·         Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του π. δημάρχου Χανίων κ. Τ. Βάμβουκα που μίλησε και για πρόταση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

·         Τα ίδια είπαν (και πολλά άλλα βέβαια) και οι Άρης Παπαδογιάννης και Γρηγόρης Αρχοντάκης.

·         Περίπου αιφνιδιάστηκαν και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Ανεξαρτήτως αν κάποιες όπως η παράταξη Σαρρή στήριξαν την πρόταση για δημοτική βιβλιοθήκη.

                                                            Ατεκμηρίωτη

·         Απορρίφθηκε φυσικά το κατεπείγον. O πρόεδρος έκανε την συμβιβαστική πρόταση να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα το θέμα ώστε να υπάρξει και τεκμηρίωση της πρότασης. Η οποία οφείλει να περιλαμβάνει στοιχεία βιωσιμότητας, κόστος κατασκευών, ενοίκια στο… Πολυτεχνείο, οικονομοτεχνική μελέτη, μελέτη και στοιχεία για την εγκατάλειψη του προγραμματισμού δημιουργίας δημοτικής βιβλιοθήκης στην Τζανακάκη και απώλεια της χρηματοδότησης  από το πράσινο ταμείο στο οποίο έχει υπαχθεί από Βάμβουκα κλπ.  Διαφοροποιήθηκε η  δικηγόρος κυρία Νίκη Αποστολάκη η οποία πέραν του ότι ζήτησε όλα τα παραπάνω  οικονομικοτεχνικά στοιχεία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επένδυσης που έχει αποφασίσει το Πολυτεχνείο ως ιδιοκτήτης. Και είπε ότι οι διαδικασίες που προτείνονται θα πάρουν πάνω από 10 χρόνια και δεν θα ήθελε άλλο ένα κουφάρι στη θέση ενός ξενοδοχείου που σέβεται το χώρο και την ιστορία του.

·         Σημαντική ήταν και η επισήμανση  του κ. Μανώλη Κεμεσίδη ο οποίος εξήγησε ότι ο δήμος δεν θα μπορέσει να αναζητήσει χρηματοδοτικά προγράμματα αν δεν έχει την ιδιοκτησία του χώρου. Στο σημείο αυτό ο κ. Σημανδηράκης παρενέβη λέγοντας ότι μπορεί, εάν του έχει παραχωρηθεί ο χώρος από το Πολυτεχνείο.

·         Παρένθεση: Επειδή και στο παρελθόν έχουμε ζήσει διαδικασίες παραχώρησης θυμόμαστε όλοι ότι μόνο αυτή η διαδικασία θα πάρει από δυο έως …άγνωστο πόσα χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών που απαιτεί. Να τα προσθέσουμε στην διαδικασία μελετών, έγκρισης των μελετών, έγκρισης από αρχαιολογία κλπ κλπ. 10-20 χρονάκια θα  παραμένει το κουφάρι των κτηρίων. Κλείνει η παρένθεση.                                                  

 

                                  Ζήτησαν βοήθεια;

·         Και ερχόμαστε στο σημαντικότερο θέμα που επισημάνθηκε και τονίστηκε από όλους όσους έκαναν ορθολογικές τοποθετήσεις. Ο ιδιοκτήτης που είναι; Αυτό ρωτούσαν. Τι λέει το Πολυτεχνείο;

·         Ζητήθηκε να ακουστεί η άποψή του την επόμενη εβδομάδα. Να μιλήσουν κάποιοι με την διοίκηση και να ακούσουν την άποψή της για όλα. Και για την σύμβαση και για την πρόταση του δημάρχου. Να δούμε και αν ζήτησαν βοήθεια και γι αυτό προσφέρθηκε ο δήμαρχος να βοηθήσει. Ελπίζουμε να το κάνουν.

·          Εδώ πάντως μπαίνουν τα δικά μας ερωτήματα:

·          Είναι δυνατόν να κάνει πρόταση με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο δήμαρχος χωρίς να έχει  «εξασφαλίσει» το πρώτο βασικό ζητούμενο; Δηλαδή, την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη –έστω- εφόσον δεν τελεσφορήσει η σύμβαση; Να ζητούνται αποφάσεις στην ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ περίπτωση ναυαγίου της επένδυσης; Να μην έχει ο δήμαρχος να παρουσιάσει μια- έστω -προφορική καταρχάς συμφωνία; Ότι, συναινεί η διοίκηση  του ιδρύματος να γίνει δημοτική βιβλιοθήκη; Και ότι συναινεί να το παραχωρήσει στο δήμο;  

·         Η μαύρη αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να την έχει. Και δεν θα την έχει –άποψή μας – ούτε την επόμενη εβδομάδα. Και δεν νομίζουμε ότι η διοίκηση –απελπισμένη από ένα υποθετικό ναυάγιο- ζήτησε βοήθεια.

·         Επειδή η πρυτανεία δεν ενεργεί από μόνη της. Οφείλει να έχει απόφαση συγκλήτου. Και η σύγκλητος  για να αποφασίσει την παραχώρηση χρειάζεται την οικονομοτεχνική τεκμηρίωση της επιτροπής Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η οποία με την σειρά της χρειάζεται στοιχεία.

·         Και κάτι ακόμα. Πέραν όλων των χρονοβόρων διαδικασιών που θα απαιτούσε η υλοποίηση μιας τέτοιας παρορμητικής πρότασης.

                                Θα  αυτοαναγορευτούν «αδύναμοι»;

·         Η διοίκηση του Πολυτεχνείου και οι καθηγητές που αναφέρει ο δήμαρχος ότι δεν μπορούν να «προσπεράσουν» την εξαιρετική του πρόταση, η επιτροπή διαχείρισης της περιουσίας του ιδρύματος θα αυτοαναγορευτούν «αδύναμοι» να διαφεντέψουν μόνοι τους την περιουσία τους ; "Αδύναμοι" να έχουν μια δική τους νέα πρόταση χρήσεων συμβατή με όσα λέγονται για το δημόσιο χώρο του λόφου;

·         Mήπως θα ξανασυζητήσουμε στο Δημοτικό συμβούλιο...

·          Αέρα κοπανιστό;


 

 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου