Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019

Ποιος είναι ο κοινός νους;



                                           
Μετεκλογική  ραδιοφωνική συνέντευξη του νέου δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη σε δυο πολύ καλούς και έμπειρους δημοσιογράφους, τον Μάνο Σπυριδάκη και Θανάση Παινεσάκη στο Qradio την Παρασκευή που πέρασε.
·         Αν και δεν την προλάβαμε από την αρχή, ωστόσο μαζί με τον Ραν ταν πλαν στήσαμε  ευήκοον ούς, αφού, εύλογα, όλους μας απασχολεί το πώς θα διοικηθεί ο δήμος Χανίων από 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει επίσημα η νέα δημοτική αρχή.
·         Καθώς, τώρα θα υπάρχουν και τα προβλήματα εφαρμογής του «Κλεισθένη» αλλά και μία πραγματικότητα τοπική που λέει ότι η δημοτική αρχή διαθέτει μόνο 9 από τους 25 δημοτικούς συμβούλους που χρειάζεται για να έχει πλειοψηφία. Το γεγονός αυτό βέβαια είχε προβλεφθεί και όλοι οι υποψήφιοι γνώριζαν το μετεκλογικό πρόβλημα διοίκησης του δήμου. Ωστόσο επέμεναν ότι έχουν σχέδιο για να το αντιμετωπίσουν  και βέβαια ότι θέλουν και μπορούν να κάνουν μετεκλογικές συνεργασίες με τις άλλες παρατάξεις.
·         Άρα, τώρα, όπως ειπώθηκε άλλωστε από τους δυο δημοσιογράφους και συμφώνησε ο νέος δήμαρχος, δεν υπάρχουν άλλοθι και περίοδος ανοχής.
                              
                                      Παρακάμπτονται οι επικεφαλής;  
                                       
·         Ερωτηθείς  πώς θα επιλέξει εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους για να στελεχώσει αντιδημαρχίες και θέσεις στους οργανισμούς τους δήμου Χανίων, αφού δεν φτάνουν οι 9 εκλεγμένοι δικοί του,  o νέος δήμαρχος απάντησε ότι  «θα επιλέξουμε τους πιο ικανούς από το σύνολο των παρατάξεων»  και ότι «θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στους επικεφαλής των παρατάξεων να τους προτείνουν». «Εμείς, είπε, δεν θα πάμε μ’ αυτήν την διαδικασία αλλά με αυτήν που επέβαλε ο κόσμος».
·         Δηλαδή; Ο κόσμος, οι πολίτες δεν ψήφισαν- επέλεξαν συγκεκριμένους επικεφαλής και τις παρατάξεις τους με συγκεκριμένα ποσοστά και βάσει αυτών εκλέχτηκαν συγκεκριμένοι σύμβουλοι;
·         Ποια είναι η διαδικασία που επέβαλε ο κόσμος; Επέβαλε ο κόσμος να αγνοηθούν  οι επικεφαλής; Και να γίνουν απευθείας συνεννοήσεις με πρόσωπα;
·         Αυτό δεν θα είναι … «κάζους  μπέλι» για τους επικεφαλής και  όλες τις άλλες παρατάξεις;
·         Αυτό δεν σημαίνει ότι από την αρχή το κλίμα θα δυναμιτιστεί;
·         Ελπίζουμε να καταλάβαμε λάθος. Και να επικρατήσει το πολιτικά ορθό, που κατά την άποψή μας είναι να προτείνουν οι επικεφαλής ανάλογα με την απόφαση της ομάδας τους όπως προβλέπει και ο «Κλεισθένης».
·         Προχωρώντας και απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο νέος δήμαρχος είπε ότι είναι «κοινός νους ποια πρόσωπα ταιριάζουν σε ποιες θέσεις».
·         Εδώ ποια είναι άραγε η ερμηνεία που θα δοθεί στον κοινό νου; .
·         Ες Σεπτέμβριον, τα σπουδαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου