Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2018

Αργοπορημένα και με «πακέτο»



                           
Λίγες μέρες πέρασαν από το τελευταίο σχόλιο της στήλης για τα Νεώρια  με τίτλο «Λόγια και απόπειρες» (http://www.haniotika-nea.gr/logia-ke-apopires/ 14-11-18).

·         Και ιδού! Στα θέματα ημερησίας διατάξεως του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (Δ.Σ.Χ) μεθαύριο 28-11-18 διαβάζουμε  :  Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ερευνητικές Εργασίες για την Ιστορική και Τεχνολογική Τεκμηρίωση των έργων Αποκατάστασης – Απόδοσης Χρήσεων – Ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά».                                  
·         Μάλιστα. Όλο αυτό το μακρινάρι. Το οποίο τι λέει επί της ουσίας;
·         Επιβεβαιώνει στο ακέραιο όλα όσα σχολιάζαμε στο σχόλιο της 14ης Νοεμβρίου. Αφού:
                                   Πακέτο  
·         1.Τώρα μόνο έρχεται προς ψήφιση το ΣΧΕΔΙΟ της Π.Σ. με το Πολυτεχνείο. Και μάλιστα ως …πακέτο με την μελέτη χρήσεων.
·         2. Όμως, η μελέτη χρήσεων  έπρεπε να είχε ήδη γίνει και να είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση επί ένα έτος -σύμφωνα και με τις δηλώσεις της  δημοτικής μας αρχής όταν παραχωρήθηκαν τα Νεώρια στο δήμο Χανίων για 5 χρόνια με συγκεκριμένους όρους. Και μετά την μελέτη χρήσεων να προχωρούσαμε στις υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες. Διότι, όπως γράφαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αρχιτεκτονικές, στατικές και Η/Μ μελέτες εάν δεν προηγηθεί η μελέτη χρήσεων.
·         3. Το σχέδιο αυτό μετά την έγκρισή του από το Δ.Σ.Χ πρέπει να περάσει και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για να το χρηματοδοτήσει (600.000 ευρώ περίπου είχε υπολογιστεί).
·         4. Στη συνέχεια πρέπει να υπογραφεί η Π.Σ. με το Πολυτεχνείο.
·         5. Άντε να γίνουν - αν γίνουν - με φαστ τρακ όλα αυτά λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων. Τότε, στην καλύτερη περίπτωση, η έναρξη της μελέτης ΧΡΗΣΕΩΝ και μόνο θα ξεκινήσει  περίπου την άνοιξη!
·         6.Αντε να ολοκληρωθεί αφού προηγουμένως τεθεί σε κάποια –έστω περιορισμένη- διαβούλευση.
·         7. Φτάσαμε και περάσαμε τις δημοτικές εκλογές.  Οπότε το «κλίμα» σε πολλούς τομείς-όπως π.χ. της ιεράρχησης προτεραιοτήτων εκταμίευσης δαπανών, αλλά και το πολιτικοαυτοδιοικητκό θα είναι σίγουρα διαφορετικά.
·         8.  Πέραν αυτού. Οι μελέτες που απαιτούνται θα χρειαστούν πολύ χρόνο. Δυο-τρία χρόνια; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έτσι, όχι αισίως αλλά δυστυχώς- θα έχει λήξει και πάλι η πενταετία παραχώρησης των Νεωρίων στο δήμο Χανίων.
·         9.Ταυτόχρονα έχουμε να ξεπεράσουμε και ένα ακόμα σκόπελο. Το ότι λογαριάζουμε χωρίς τον…ξενοδόχο. Δηλαδή το Υπερταμείο στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί όλα τα Νεώριά μας. Τα οποία μάλιστα βρίσκονται στην διακεκαυμένη ζώνη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται μετά το 1453. Και άρα δεν εξαιρούνται ρητά από τον αρχαιολογικό νόμο.  Και φυσικά όλα αυτά είναι επί πλέον μπερδέματα. Αργήσαμε …
πολύ όμως…

 Χανιώτικα Νέα 27-11-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου