Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2018

Λόγια και απόπειρες




«Πώς να καταχωρήσω τόσα γεγονότα-τόσες απόπειρες…/
Πώς θέλετε να οχυρώσω τις λεγεώνες μου/ σε πονηρά κατάστιχα και σε ντουλάπια/πώς θέλετε να μπω μες στα τετράγωνα; Παραμένω εν πλήρει συγχύσει αθώος»
«Κατά Σαδδουκαίων» Μιχάλης Κατσαρός

«Νεώρια  σε αναμονή….» ήταν ο εύστοχος χθεσινός τίτλος του ρεπορτάζ των Χ.Ν. Γιατί εύστοχος; Επειδή, τελικά η «αναμονή» είναι η μόνη εξέλιξη που υπάρχει για την πανηγυριζόμενη από το 2016 παραχώρηση των Νεωρίων στο δήμο Χανίων για πέντε χρόνια υπό όρους!
                                        
                                               Μόνο λόγια
·         Θυμίζουμε την απόφαση παραχώρησης του Υπ. Πολιτισμού(ΥΠΟΑ) :«Η έγκριση δόθηκε με τον όρο να κατατεθεί από πλευράς Δήμου ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Η μελέτη χρήσεων θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του χώρου και την υποστήριξη του μνημειακού – μουσειακού χαρακτήρα, με την επισήμανση της αρχικής λειτουργίας του χώρου και της σχέσης του με τη θάλασσα».
Ακόμα ένας όρος λέει ότι ο δήμος Χανίων πρέπει να βρει και να παραχωρήσει άλλο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ χώρο ανάλογο (σε έκταση-τετραγωνικά) με τα Νεώρια που τώρα χρησιμοποιεί ως αποθήκες η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
·          Μόλις έγινε η παραχώρηση ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας είχε δηλώσει  ότι αντίθετα με ότι έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, θα τηρηθούν οι όροι και θα γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται «χωρίς πολλά λόγια». Επίσης, ότι θα γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για το θέμα των χρήσεων για ένα χρόνο!
·           Γράφαμε στις 12-3-17 (http://www.haniotika-nea.gr/choris-polla-logia/)
« …. δεν έχει  γίνει καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τις χρήσεις και μάλιστα  «για ένα χρόνο» (!!!) όπως είχε υποσχεθεί  το 2016 η δημοτική αρχή……»
·         Για δε την «περιπέτεια» της Προγραμματικής Σύμβασης(Π.Σ.) με το Πολυτεχνείο γράφαμε: «Το καλοκαίρι που μας πέρασε(2017) έγινε μια συζήτηση με επιτροπή από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ανάθεση των απαιτουμένων μελετών μέσω ερευνητικού έργου και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης(Π.Σ).Το Πολυτεχνείο  απάντησε. Με αναλυτική πρόταση και προϋπολογισμό. Γύρω στις 600.000 ευρώ. Μάλιστα κοινοποίησε την πρότασή του και στην Αντιπεριφέρεια και στην Περιφέρεια. Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Απόστολου Βουλγαράκη. Ότι εφόσον ο δήμος το θέλει θα συμμετέχει η Περιφέρεια για ένα τόσο σημαντικό μνημείο μας.»
                                   Εδώ είμαστε
·          Και νάμαστε πάλι ! Νοέμβριος του 2018. Ανακοινώνεται ότι  η Π.Σ. με το Πολυτεχνείο  για τα Νεώρια βρίσκεται προς έγκριση στο ΥΠΟΑ εδώ και μερικούς μήνες. Αλλά δεν είναι έτοιμη παρότι όπως δηλώνει ο δήμαρχος  «έχω ενοχλήσει την γ. γ. κ. Βλαζάκη επανειλημμένως  και βρισκόμαστε στην τελική φάση… ώστε να περάσει στη συνέχεια προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και περιφερειακό συμβούλιο».                                             
                            

                                Στο Υπερταμείο
·          Τα Νεώρια σύμφωνα και με την λίστα που ο δήμος Χανίων κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν μεταβιβαστεί στο υπερταμείο  (ΚΑΕΚ 501500314001). Σύμφωνα με την δημοτική αρχή εντάσσεται στην Β κατηγορία  ακινήτων  «που ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία ο δήμος Χανίων ζητάει να εξαιρεθούν και να επιστρέψουν στους φορείς στους οποίους ανήκαν πριν την μεταβίβασή τους στην Ε.Τ.Α.Δ. όπως προβλέπει η νομοθεσία».
                                      Εν συγχύσει
·         Εν πλήρει συγχύσει αλλά υποψιασμένος  πλέον ο Ραν ταν πλαν, αναρωτιέται με τον λίγο κοινό νου που διαθέτει:
·         1. Μελέτη χρήσεων Νεωρίων ΔΕΝ κάναμε-δεν έχουμε. Άλλωστε ούτε δημόσια διαβούλευση για χρήσεις κάναμε.
·         2. Βάσει τίνων χρήσεων θα υπογραφεί η Π.Σ. με το Πολυτεχνείο ώστε να εκπονηθούν οι μελέτες που απαιτούνται;  Η οποία Π.Σ.-όταν και εάν εγκριθεί βέβαια- θα χρειαστεί και 2-3 χρονάκια. Οπότε θα έχει και πάλι λήξει η πενταετία παραχώρησης των Νεωρίων στο δήμο.
·         3. Η γγ. του ΥΠΠΟ κυρία Βλαζάκη άραγε δεν ζήτησε  και μελέτη χρήσεων;
·         4. Δηλαδή τώρα θα υπογράψουμε μία Π.Σ., για να τι πράγμα; Για ξενοδοχείο, για συνεδριακό κέντρο, για μουσείο, για γκαλερί, τι;
·         5. Δημοτικό χώρο για να εγκατασταθούν οι αποθήκες της αρχαιολογίας δεν έχουμε βρει.
·         6. Τα Νεώρια,  έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο. Και, ως μνημείο μετά το 1453, δεν εξαιρούνται από την νομοθεσία δεν είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής. Ακόμα και η υπουργός Πολιτισμού μιλά για εξαίρεση κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων (περίπου 1000 και να δούμε και ΕΑΝ εξαιρεθούν και πώς).  
·         7. Η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει συνυπογράφοντας μία Π.Σ. της τάξεως των 600.000 ευρώ χωρίς να είναι ξεκαθαρισμένες οι χρήσεις και πρωτίστως η κυριότητα ιδιοκτησίας των Νεωρίων;
·         8. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές.
·         Μόνο κάποιες υποσχετικές  με την καλή συνδρομή και της κυβέρνησης.
·         Τόσα γεγονότα..τόσες απόπειρες…Εν πλήρει συγχύσει….
Παραμένω… Ραν ταν πλαν!





.


.



·                                     
·          
·          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου