Σάββατο, Μαρτίου 03, 2018

Μην το είδατε, μην το απαντήσατε…



 
2018

2018

2018

 
2017
Εθιμική πλέον η ετήσια σημερινή αναφορά της στήλης στον Ρώσικο στρατώνα πάνω  στο δυτικό τείχος πάνω από την τάφρο. Αυτόν που ήταν ένα παράφωνο  πρόχειρο παράπηγμα πάνω στο τείχος (μαζί με άλλα που κατεδαφίστηκαν) για τις ανάγκες των Ρώσων στρατιωτών στα χρόνια της Κρητικής πολιτείας όπως δείχνουν οι φωτογραφίες εποχής.
·         Αυτόν που παρέμεινε ένα παράπηγμα 50 τετραγωνικών και στις μέρες μας αλλά εν τούτοις αποφασίστηκε ότι είναι διατηρητέο ιστορικό κτίριο και εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να αναστηλωθεί.
·         Για να γίνει –λέει- «Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων» (μαχαιροποιία και υποδηματοποιία).
·         Το οποίο κέντρο όφειλε η δημοτική αρχή να ολοκληρώσει και να παραδώσει  στην τοπική κοινωνία – εν λειτουργία- μέχρι το τέλος του 2014.
·         Τα πρώτα χρόνια οι αναφορές μας είχαν να κάνουν με την ατυχή επιλογή ανακαίνισής του και την ατυχέστερη επιλογή ένας τόσο μικρός χώρος να γίνει κέντρο «αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων» χωρίς καμιά μελέτη βιωσιμότητας.
·          Πέρυσι, η στήλη είχε κάνει μια ακόμα εκτενή αναφορά στην ιστορία του Ρώσικου στρατώνα. Την παλιά και την τωρινή. Μετά την ανακαίνιση. Καθώς επί δυο περίπου χρόνια το ανακαινισμένο κτίσμα παραμένει κλειστό και αχρησιμοποίητο.
·          Και, «φυσικά»… ήταν βανδαλισμένο. Με γκράφιτι πάνω στους φρεσκοβαμμένους τοίχους γύρω- γύρω. «Κλειστός και βανδαλισμένος» ήταν ο περυσινός τίτλος της στήλης στα Χανιώτικα Νέα (6-3-17).
·         Διότι ουδείς μας πληροφορούσε πότε θα άνοιγε αυτό το «κουτί»  που είχε αίθουσα 50 περίπου τ.μ., ως τι και πότε θα λειτουργούσε.                                                                                                          
·         Πέρυσι τον Φεβρουάριο, μετά από διάφορα δημόσια σχόλια, είχε ανακοινωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ότι το έργο του κτιρίου ολοκληρώθηκε, ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος και ότι συγκροτήθηκε επιτροπή για την παραλαβή του έργου. Επίσης ότι στο δήμο γίνονται συσκέψεις  για το πώς θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο Κέντρο.
·         Από τότε…ουδέν νεότερον.
                                         Αλλαγές επί τα χείρω           
·         Τον επισκεφθήκαμε  και φέτος τις προάλλες μαζί με τον Ραν ταν πλαν.
·          Οποία …έκπληξη! Υπάρχουν αλλαγές. Δηλαδή:
·         Το μικρό κτίσμα παραμένει βανδαλισμένο. Αλλά όχι μόνο στους τοίχους. Τώρα έχουν βανδαλιστεί με γκράφιτι και οι πόρτες και τα παράθυρα. Όλα (φωτο1)
·         Επίσης, ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί από …μόνος του! Έχει χορταριάσει παντού.(φωτο 2)
·         Όσο για τα αποτελέσματα των συσκέψεων για το πώς θα αξιοποιηθεί το κτίριο, φέτος -ένα χρόνο μετά- δεν διαβάσαμε, δεν μάθαμε τίποτα και φυσικά δεν έχει λειτουργήσει τίποτα.
·         Εδώ να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του έργου προβλεπόταν και η προμήθεια εξοπλισμού για την λειτουργία του «Κέντρου». Αυτή έγινε; Πότε θα γίνει;
                                             Ζητούμενα
·         Που βρισκόμαστε, λοιπόν; Ποιά είναι τα ζητούμενα φέτος εν έτει 2018; Θα σας απογοητεύσουμε. Επειδή θα αντιγράψουμε τα ίδια ζητούμενα του 2017. Αφού όλα όχι μόνο παραμένουν ως είχαν αλλά χειροτέρεψαν. Με τις φθορές που περιγράψαμε σε πορτοπαράθυρα και περιβάλλοντα χώρο.                                      
Δηλαδή τα ζητούμενα παραμένουν: 1. Αποκατάσταση  του περιβάλλοντος χώρου.2. Απόφαση χρήσεων (μπορεί να είναι διαφορετική από «Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων;) 3.Προμήθεια εξοπλισμού ( αν δεν έχουν ήδη παραγγελθεί ζήσε επόμενο Μάη μου).4. Μελέτη βιωσιμότητας. 5. Λειτουργία του Κέντρου μέσα στο διάστημα που προβλέπεται από την παράταση που είχαμε πάρει. Ξαναπήραμε  παράταση ; Και –αν  ξαναπήραμε- μέχρι πότε;  
·         Έτος 2018. Ρώσικος στρατώνας- «Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων»:
·         Μην το είδατε, μην το απαντήσατε…

Υ.Γ Η φωτογραφία κάτω από τον χορταρισμένο περιβάλλοντα χώρο είναι η περυσινή στο ίδιο μέρος.
Χανιωτικα Νέα 3-3-18


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου